Zupa z batatów

Zupa z batatów

Rozgrzewająca zupa z batatów, kremowa i cudownie pachnąca imbirem i kolendrą, do zrobienia w w prosty sposób.
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time: 10 min
Cook Time: 20 min
Total Time: 30 min
Course: Zupa
Cuisine: Azjatycka, Europejska
Keyword: zupa krem z batatów, zupa z batata, zupa z batatami, zupa z batatem, zupa z batatów
Servings: 4
Calories: 311kcal
Author: Dorota Kamińska

Składniki

Zupa z batatami

  • 2 bataty obrane, pokrojone w grubą kostkę
  • 1 marchewka duża, pokrojona w grube plastry
  • 1 cebula duża; pokrojona w półksiężyce
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekany
  • 750 ml wywaru warzywnego
  • 1 pomarańcza tylko wyciśnięty sok
  • 3 łyżki masła orzechowego opcjonalnie
  • 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry 1 łyżeczkę czerwonej pasty curry można zastąpić ½ łyżeczki chili
  • 1 łyżka imbiru świeży, obrany i starty na tarce lub drobno posiekany
  • 1 łyżka mieszanki przypraw: cynamonu, kardamonu, anyżu, gałki muszkatołowej
  • kilka listków kaffiru
  • 1 łyżka oleju sezamowego lub oliwy z oliwek extra vergine
  • sól, pieprz

Do dekoracji

  • 4 łyżki kolendry świeża, posiekana
  • 1 garść orzechów nerkowców delikatnie uprażone na suchej patelni
  • 4 pomidorki koktajlowe pokrojone na plasterki

Instructions

  • Delikatnie posoloną cebulę, czosnek, imbir, pastę curry i mieszankę korzennych przypraw szklę na oleju, na niewielkim ogniu, w dużym garnku.
  • Dolewam wywar wymieszany z masłem orzechowym i wrzucam listki kaffiru, bataty oraz surową marchewkę. Doprawiam szczyptą soli.
  • Zagotowuję. Zmniejszam ogień, żeby zupa delikatnie pyrkała i gotuję pod przykryciem przez 15-20 minut, do miękkości ziemniaków i marchewki.
  • Wyjmuję listki i blenduję zupę na krem (w razie potrzeby konsystencję można regulować, dodając więcej wywaru lub np. mleka kokosowego). Doprawiam sokiem z pomarańczy, solą i pieprzem.
  • Przelewam zupę do talerzy i dekoruję pomidorami, orzechami i kolendrą.

Notes

Zamiast świeżej marchewki do zupy, tuż przed zmiksowaniem, można dodać ugotowaną marchewkę pozostałą po gotowaniu wywaru warzywnego.

Przydatne poradniki:

  1. Jak pokroić cebulę
  2. Jak zrobić wywar warzywny

Nutrition

Serving: 400ml | Calories: 311kcal | Carbohydrates: 40g | Protein: 7g | Fat: 14g | Saturated Fat: 2g | Sodium: 1185mg | Potassium: 708mg | Fiber: 6g | Sugar: 12g | Vitamin A: 451.8% | Vitamin C: 23.2% | Calcium: 6.7% | Iron: 9.6%
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!