Drukuj przepis
Zupa z batatów

Zupa z batatów

Rozgrzewająca zupa z batatów, kremowa i cudownie pachnąca imbirem i kolendrą, do zrobienia w w prosty sposób.

Danie Zupa
Kuchnia Azjatycka, Europejska
Przepis na zupa krem z batatów, zupa z batata, zupa z batatami, zupa z batatem, zupa z batatów
Przygotowanie 10 min
Czas gotowania 20 min
Całkowity czas 30 min
Liczba porcji 4
Liczba kalorii 311 kcal

Składniki

Zupa z batatami

  • 2 bataty obrane, pokrojone w grubą kostkę
  • 1 marchewka duża, pokrojona w grube plastry
  • 1 cebula duża; pokrojona w półksiężyce
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekany
  • 750 ml wywaru warzywnego
  • 1 pomarańcza tylko wyciśnięty sok
  • 3 łyżki masła orzechowego opcjonalnie
  • 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry 1 łyżeczkę czerwonej pasty curry można zastąpić ½ łyżeczki chili
  • 1 łyżka imbiru świeży, obrany i starty na tarce lub drobno posiekany
  • 1 łyżka mieszanki przypraw: cynamonu, kardamonu, anyżu, gałki muszkatołowej
  • kilka listków kaffiru
  • 1 łyżka oleju sezamowego lub oliwy z oliwek extra vergine
  • sól, pieprz

Do dekoracji

  • 4 łyżki kolendry świeża, posiekana
  • 1 garść orzechów nerkowców delikatnie uprażone na suchej patelni
  • 4 pomidorki koktajlowe pokrojone na plasterki

Jak zrobić

  1. Delikatnie posoloną cebulę, czosnek, imbir, pastę curry i mieszankę korzennych przypraw szklę na oleju, na niewielkim ogniu, w dużym garnku.

  2. Dolewam wywar wymieszany z masłem orzechowym i wrzucam listki kaffiru, bataty oraz surową marchewkę. Doprawiam szczyptą soli.

  3. Zagotowuję. Zmniejszam ogień, żeby zupa delikatnie pyrkała i gotuję pod przykryciem przez 15-20 minut, do miękkości ziemniaków i marchewki.

  4. Wyjmuję listki i blenduję zupę na krem (w razie potrzeby konsystencję można regulować, dodając więcej wywaru lub np. mleka kokosowego). Doprawiam sokiem z pomarańczy, solą i pieprzem.

  5. Przelewam zupę do talerzy i dekoruję pomidorami, orzechami i kolendrą.

Moje porady

Zamiast świeżej marchewki do zupy, tuż przed zmiksowaniem, można dodać ugotowaną marchewkę pozostałą po gotowaniu wywaru warzywnego.

Przydatne poradniki:

  1. Jak pokroić cebulę
  2. Jak zrobić wywar warzywny
Wartości odżywcze
Zupa z batatów
Wielkość porcji (400 ml)
Liczba kalorii 311 kcal Kalorie z tłuszczów 126 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 14g 22%
Tłuszcze nasycone 2g 10%
Sód 1185mg 49%
Potas 708mg 20%
Węglowodany ogółem 40g 13%
Błonnik 6g 24%
Cukry 12g
Białko 7g 14%
Witamina A 451.8%
Witamina C 23.2%
Wapń 6.7%
Żelazo 9.6%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.