fbpx
Czytasz właśnie
Zupa z batatów

Zupa z batatów

Zupa z batatów

Cieszą się popularnością w Polsce od kilku lat i warto docenić je za łagodny, lekko słodki smak oraz uniwersalność: można ugotować, upiec, zmiksować na puree, pokrojone w kostkę dodać do sałatki, wykorzystać jako bazę do ciasta… U mnie dziś za to zupa z batatów, kremowa i doprawiona korzennymi przyprawami. Kolejne danie na jesienno-zimowy czas, kiedy mam potrzebę się rozgrzać i nacieszyć oko pięknymi kolorami, które mam na talerzu.

Zobacz też: Więcej przepisów na bataty

Zupa z batatów jest bardzo prosta do zrobienia i kilkuskładnikowa. Polecam zawsze mieć zapas wywaru warzywnego w lodówce lub zamrażalniku: wystarczy wtedy ugotować w nim wszystkie składniki, choć cebulę, czosnek i imbir oraz korzenne przyprawy warto wcześniej zeszklić na oliwie lub klarowanym maśle. To wydobędzie pełnię ich smaku, a po dodaniu batatów i papryki wystarczy gotowanie i zmiksowanie na krem.

Zupa z batatów z kolendrą i orzechami nerkowcami

Zupa z batata może być udekorowana na wiele sposobów. Najprościej zrobić na niej białe kleksy z mleka kokosowego lub śmietanki i posypać lekko uprażonymi nerkowcami. Polecam jednak dorzucić plasterki limonki lub pomarańczy, albo pomidory i posypać świeżo siekaną kolendrą. Będzie piękny kontrast kolorów!

Zupa z batata
Zupa z batata

To bardzo pożywna, rozgrzewająca i łatwa do zrobienia kremowa zupa z batatami, która pięknie wygląda, cudownie pachnie i świetnie smakuje.

Zupa z batatów

Zupa z batatów

Rozgrzewająca zupa z batatów, kremowa i cudownie pachnąca imbirem i kolendrą, do zrobienia w w prosty sposób.
5 from 2 votes
Przygotowanie: 10 minutes
Gotowanie: 20 minutes
Razem: 30 minutes
Kategoria: Zupa
Kuchnia: Azjatycka, Europejska
Przepis na: zupa krem z batatów, zupa z batata, zupa z batatami, zupa z batatem, zupa z batatów
Liczba porcji: 4
Kalorie: 311kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Zupa z batatami

  • 2 bataty (obrane, pokrojone w grubą kostkę)
  • 1 marchewka (duża, pokrojona w grube plastry)
  • 1 cebula (duża; pokrojona w półksiężyce)
  • 3 ząbki czosnku (drobno posiekany)
  • 750 ml wywaru warzywnego
  • 1 pomarańcza (tylko wyciśnięty sok)
  • 3 łyżki masła orzechowego (opcjonalnie)
  • 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry (1 łyżeczkę czerwonej pasty curry można zastąpić ½ łyżeczki chili)
  • 1 łyżka imbiru (świeży, obrany i starty na tarce lub drobno posiekany)
  • 1 łyżka mieszanki przypraw: cynamonu, kardamonu, anyżu, gałki muszkatołowej
  • kilka listków kaffiru
  • 1 łyżka oleju sezamowego (lub oliwy z oliwek extra vergine)
  • sól, pieprz

Do dekoracji

  • 4 łyżki kolendry (świeża, posiekana)
  • 1 garść orzechów nerkowców (delikatnie uprażone na suchej patelni)
  • 4 pomidorki koktajlowe (pokrojone na plasterki)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Zamiast świeżej marchewki do zupy, tuż przed zmiksowaniem, można dodać ugotowaną marchewkę pozostałą po gotowaniu wywaru warzywnego.
Przydatne poradniki:
  1. Jak pokroić cebulę
  2. Jak zrobić wywar warzywny

Jak zrobić

  • Delikatnie posoloną cebulę, czosnek, imbir, pastę curry i mieszankę korzennych przypraw szklę na oleju, na niewielkim ogniu, w dużym garnku.
  • Dolewam wywar wymieszany z masłem orzechowym i wrzucam listki kaffiru, bataty oraz surową marchewkę. Doprawiam szczyptą soli.
  • Zagotowuję. Zmniejszam ogień, żeby zupa delikatnie pyrkała i gotuję pod przykryciem przez 15-20 minut, do miękkości ziemniaków i marchewki.
  • Wyjmuję listki i blenduję zupę na krem (w razie potrzeby konsystencję można regulować, dodając więcej wywaru lub np. mleka kokosowego). Doprawiam sokiem z pomarańczy, solą i pieprzem.
  • Przelewam zupę do talerzy i dekoruję pomidorami, orzechami i kolendrą.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 400ml | Kalorie: 311kcal (16%) | Węglowodany: 40g (13%) | Białko: 7g (14%) | Tłuszcze: 14g (22%) | Tłuszcze nasycone: 2g (13%) | Sód: 1185mg (52%) | Potas: 708mg (20%) | Błonnik: 6g (25%) | Cukier: 12g (13%) | Witamina A: 22590IU (452%) | Witamina C: 19.1mg (23%) | Wapń: 67mg (7%) | Żelazo: 1.7mg (9%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Napiszcie mi koniecznie, czy zupa z batatów przypadła Wam do gustu. Ciekawa jestem, czy też uważacie, że połączenie korzennych przypraw, kwaskowatego smaku soku z pomarańczy i słodkich ziemniaków z marchewką to jest to!

Zobacz też
Buraczki

 

Zupa z batatów
Zupa z batatów

 

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom