Zupa z batatów

Zupa z batatów

Cieszą się popularnością w Polsce od kilku lat i warto docenić je za łagodny, lekko słodki smak oraz uniwersalność: można ugotować, upiec, zmiksować na puree, pokrojone w kostkę dodać do sałatki, wykorzystać jako bazę do ciasta… U mnie dziś za to zupa z batatów, kremowa i doprawiona korzennymi przyprawami. Kolejne danie na jesienno-zimowy czas, kiedy mam potrzebę się rozgrzać i nacieszyć oko pięknymi kolorami, które mam na talerzu.

Zobacz też: Więcej przepisów na bataty

Zupa z batatów jest bardzo prosta do zrobienia i kilkuskładnikowa. Polecam zawsze mieć zapas wywaru warzywnego w lodówce lub zamrażalniku: wystarczy wtedy ugotować w nim wszystkie składniki, choć cebulę, czosnek i imbir oraz korzenne przyprawy warto wcześniej zeszklić na oliwie lub klarowanym maśle. To wydobędzie pełnię ich smaku, a po dodaniu batatów i papryki wystarczy gotowanie i zmiksowanie na krem.

Zupa z batatów z kolendrą i orzechami nerkowcami

Zupa z batata może być udekorowana na wiele sposobów. Najprościej zrobić na niej białe kleksy z mleka kokosowego lub śmietanki i posypać lekko uprażonymi nerkowcami. Polecam jednak dorzucić plasterki limonki lub pomarańczy, albo pomidory i posypać świeżo siekaną kolendrą. Będzie piękny kontrast kolorów!

Zupa z batata
Zupa z batata

To bardzo pożywna, rozgrzewająca i łatwa do zrobienia kremowa zupa z batatami, która pięknie wygląda, cudownie pachnie i świetnie smakuje.

5 od 2 osób
Zupa z batatów
Zupa z batatów
Przygotowanie
10 min
Czas gotowania
20 min
Całkowity czas
30 min
 

Rozgrzewająca zupa z batatów, kremowa i cudownie pachnąca imbirem i kolendrą, do zrobienia w w prosty sposób.

Danie: Zupa
Kuchnia: Azjatycka, Europejska
Keyword: zupa krem z batatów, zupa z batata, zupa z batatami, zupa z batatem, zupa z batatów
Liczba kalorii: 311 kcal
Liczba porcji: 4
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Zupa z batatami
  • 2 bataty (obrane, pokrojone w grubą kostkę)
  • 1 marchewka (duża, pokrojona w grube plastry)
  • 1 cebula (duża; pokrojona w półksiężyce)
  • 3 ząbki czosnku (drobno posiekany)
  • 750 ml wywaru warzywnego
  • 1 pomarańcza (tylko wyciśnięty sok)
  • 3 łyżki masła orzechowego (opcjonalnie)
  • 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry (1 łyżeczkę czerwonej pasty curry można zastąpić ½ łyżeczki chili)
  • 1 łyżka imbiru (świeży, obrany i starty na tarce lub drobno posiekany)
  • 1 łyżka mieszanki przypraw: cynamonu, kardamonu, anyżu, gałki muszkatołowej
  • kilka listków kaffiru
  • 1 łyżka oleju sezamowego (lub oliwy z oliwek extra vergine)
  • sól, pieprz
Do dekoracji
  • 4 łyżki kolendry (świeża, posiekana)
  • 1 garść orzechów nerkowców (delikatnie uprażone na suchej patelni)
  • 4 pomidorki koktajlowe (pokrojone na plasterki)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady

Zamiast świeżej marchewki do zupy, tuż przed zmiksowaniem, można dodać ugotowaną marchewkę pozostałą po gotowaniu wywaru warzywnego.

Przydatne poradniki:

  1. Jak pokroić cebulę
  2. Jak zrobić wywar warzywny
Zupa z batatów - Jak zrobić
  1. Delikatnie posoloną cebulę, czosnek, imbir, pastę curry i mieszankę korzennych przypraw szklę na oleju, na niewielkim ogniu, w dużym garnku.

  2. Dolewam wywar wymieszany z masłem orzechowym i wrzucam listki kaffiru, bataty oraz surową marchewkę. Doprawiam szczyptą soli.

  3. Zagotowuję. Zmniejszam ogień, żeby zupa delikatnie pyrkała i gotuję pod przykryciem przez 15-20 minut, do miękkości ziemniaków i marchewki.

  4. Wyjmuję listki i blenduję zupę na krem (w razie potrzeby konsystencję można regulować, dodając więcej wywaru lub np. mleka kokosowego). Doprawiam sokiem z pomarańczy, solą i pieprzem.

  5. Przelewam zupę do talerzy i dekoruję pomidorami, orzechami i kolendrą.

Wartości odżywcze
Zupa z batatów
Wielkość porcji (400 ml)
Liczba kalorii 311 kcal Kalorie z tłuszczów 126 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 14g 22%
Tłuszcze nasycone 2g 10%
Sód 1185mg 49%
Potas 708mg 20%
Węglowodany ogółem 40g 13%
Błonnik 6g 24%
Cukry 12g
Białko 7g 14%
Witamina A 451.8%
Witamina C 23.2%
Wapń 6.7%
Żelazo 9.6%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Napiszcie mi koniecznie, czy zupa z batatów przypadła Wam do gustu. Ciekawa jestem, czy też uważacie, że połączenie korzennych przypraw, kwaskowatego smaku soku z pomarańczy i słodkich ziemniaków z marchewką to jest to!

 

Zupa z batatów
Zupa z batatów

 

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)