Hummus z bobu

Hummus z bobu

Najlepszy hummus z bobu czyli pasta z bobem, miętą, wiórkami kokosowymi, oliwą i sokiem z limonki.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 20 min
Gotowanie: 25 min
Całkowity czas: 45 min
Danie: Półprodukt
Kuchnia: Afrykańska, Europejska
Keyword: hummus z bobu, pasta z bobem
Liczba porcji: 8 osób
Kalorie: 300kcal
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

  • 500 g bobu
  • 6 łyżek wiórków kokosowych
  • 1 ząbek czosnku opcjonalnie; przeciśnięty przez praskę
  • ½ łyżeczki soli
  • 6 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
  • 4 łyżki soku z limonki można zastąpić sokiem z cytryny
  • 4 łyżki mięty świeża, drobno posiekana; można zastąpić listkami kolendry lub natki pietruszki
  • 1 szczypta chili lub papryki w proszku opcjonalnie
  • ½ łyżeczki kuminu opcjonalnie; mielony

Jak zrobić

  • Bób gotuję do miękkości w wodzie bez dodatków. Odcedzam, płuczę na durszlaku w zimnej wodzie, następnie obieram.
  • Do dekoracji odkładam część listków, odrobinę chili lub papryki i kilka-kilkanaście całych ziaren bobu. Wszystkie składniki hummusu, oprócz oliwy, umieszczam w blenderze i miksuję, pulsacyjnie, do uzyskania możliwie najgładszej konsystencji.
  • Miksuję nadal, dolewając stopniowo oliwę. Można regulować gęstość hummusu, dodając odrobinę wody.
  • Przekładam hummus do miseczki, dekoruję i serwuję.

Wskazówki

Nutrition

Serving: 115g | Kalorie: 300kcal | Carbohydrates: 32g | Białko: 10g | Fat: 15g | Tłuszcze nasycone: 2g | Sód: 159mg | Potas: 462mg | Fiber: 8g | Cukier: 5g | Witamina A: 50IU | Witamina C: 5.4mg | Wapń: 59mg | Żelazo: 3.4mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!