Hummus z bobu przepis | Dorota Kamińska

Hummus z bobu

Hummus z bobu

Doskonały hummus z bobu o pięknym, jasnozielonym kolorze. Przygotowany z miętą i wiórkami kokosowymi oraz sokiem z limonki, delikatnie posłodzony miodem. Polecam gorąco zrobić go właśnie teraz, w pełni sezonu i zaserwować potem jako dodatek do pieczywa, chipsów.

Hummus z bobu

Hummus z bobu

Najlepszy hummus z bobu czyli pasta z bobem, miętą, wiórkami kokosowymi, oliwą i sokiem z limonki.
5 od 4 osób
Przygotowanie: 20 min
Gotowanie: 25 min
Razem: 45 min
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Afrykańska, Europejska
Przepis na: hummus z bobu, pasta z bobem
Liczba porcji: 8 osób
Kalorie: 300kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g bobu
  • 6 łyżek wiórków kokosowych
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie; przeciśnięty przez praskę)
  • ½ łyżeczki soli
  • 6 łyżek oliwy z oliwek (extra vergine)
  • 4 łyżki soku z limonki (można zastąpić sokiem z cytryny)
  • 4 łyżki mięty (świeża, drobno posiekana; można zastąpić listkami kolendry lub natki pietruszki)
  • 1 szczypta chili lub papryki w proszku (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki kuminu (opcjonalnie; mielony)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj smaczne potrawy w zdrowszych wydaniach. Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Superfood po polsku - okładka

Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Jak zrobić

  • Bób gotuję do miękkości w wodzie bez dodatków. Odcedzam, płuczę na durszlaku w zimnej wodzie, następnie obieram.
  • Do dekoracji odkładam część listków, odrobinę chili lub papryki i kilka-kilkanaście całych ziaren bobu. Wszystkie składniki hummusu, oprócz oliwy, umieszczam w blenderze i miksuję, pulsacyjnie, do uzyskania możliwie najgładszej konsystencji.
  • Miksuję nadal, dolewając stopniowo oliwę. Można regulować gęstość hummusu, dodając odrobinę wody.
  • Przekładam hummus do miseczki, dekoruję i serwuję.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 115g | Calories: 300kcal | Carbohydrates: 32g (11%) | Protein: 10g (20%) | Fat: 15g (23%) | Saturated Fat: 2g (10%) | Sodium: 159mg (7%) | Potassium: 462mg (13%) | Fiber: 8g (32%) | Sugar: 5g | Vitamin A: 1% | Vitamin C: 6.6% | Calcium: 5.9% | Iron: 19%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Hummus z bobu - przepis
Hummus z bobu – przepis
Hummus z bobem
Hummus z bobem
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)