Hummus z bobu przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Hummus z bobu

Hummus z bobu

Hummus z bobu

Doskonały hummus z bobu o pięknym, jasnozielonym kolorze. Przygotowany z miętą i wiórkami kokosowymi oraz sokiem z limonki, delikatnie posłodzony miodem. Polecam gorąco zrobić go właśnie teraz, w pełni sezonu i zaserwować potem jako dodatek do pieczywa, chipsów.

Hummus z bobu

Hummus z bobu

Najlepszy hummus z bobu czyli pasta z bobem, miętą, wiórkami kokosowymi, oliwą i sokiem z limonki.
5 od 4 osób
Przygotowanie: 20 min
Gotowanie: 25 min
Razem: 45 min
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Afrykańska, Europejska
Przepis na: hummus z bobu, pasta z bobem
Liczba porcji: 8 osób
Kalorie: 300kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g bobu
  • 6 łyżek wiórków kokosowych
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie; przeciśnięty przez praskę)
  • ½ łyżeczki soli
  • 6 łyżek oliwy z oliwek (extra vergine)
  • 4 łyżki soku z limonki (można zastąpić sokiem z cytryny)
  • 4 łyżki mięty (świeża, drobno posiekana; można zastąpić listkami kolendry lub natki pietruszki)
  • 1 szczypta chili lub papryki w proszku (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki kuminu (opcjonalnie; mielony)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Bób gotuję do miękkości w wodzie bez dodatków. Odcedzam, płuczę na durszlaku w zimnej wodzie, następnie obieram.
  • Do dekoracji odkładam część listków, odrobinę chili lub papryki i kilka-kilkanaście całych ziaren bobu. Wszystkie składniki hummusu, oprócz oliwy, umieszczam w blenderze i miksuję, pulsacyjnie, do uzyskania możliwie najgładszej konsystencji.
  • Miksuję nadal, dolewając stopniowo oliwę. Można regulować gęstość hummusu, dodając odrobinę wody.
  • Przekładam hummus do miseczki, dekoruję i serwuję.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 115g | Kalorie: 300kcal (15%) | Carbohydrates: 32g (11%) | Białko: 10g (20%) | Fat: 15g (23%) | Tłuszcze nasycone: 2g (13%) | Sód: 159mg (7%) | Potas: 462mg (13%) | Fiber: 8g (33%) | Cukier: 5g (6%) | Witamina A: 50IU (1%) | Witamina C: 5.4mg (7%) | Wapń: 59mg (6%) | Żelazo: 3.4mg (19%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Hummus z bobu - przepis
Hummus z bobu – przepis
Hummus z bobem
Hummus z bobem
Brak komentarzy -> Może Ty coś napiszesz? (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom