Hummus z bobu przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Hummus z bobu

Hummus z bobu

Hummus z bobu

Hummus z bobu o pięknym, jasnozielonym kolorze. Przepis na hummus z bobu doskonały, przygotowany z miętą i wiórkami kokosowymi oraz sokiem z limonki, delikatnie posłodzony miodem. Polecam gorąco przyrządzić go właśnie teraz, w pełni sezonu i zaserwować potem jako dodatek do pieczywa, chipsów. Zobaczcie jak zrobić hummus z bobem krok po kroku. Bardzo smaczny dodatek do kanapek, chipsów lub surowych czy grillowanych warzyw.

Zobacz też: Najlepsze przepisy wegetariańskie

Taka pasta z bobu, podobnie jak z innych warzyw strączkowych, to doskonały dodatek do kanapek lub maczania w niej kawałków pieczywa. Można też wymieszać ją z ugotowanym ryżem lub makaronem albo zaserwować z pieczonymi lub grillowanymi warzywami.

Przepis na hummus z bobu

Nie spodziewałam się, że połączenie smaku polskiego bobu i orientalnego kokosu oraz przypraw może okazać się tak dobrym pomysłem. Przetestowałam, doprawiłam i wyszła mi przepyszna pasta. Możecie opcjonalnie dodać do smaku odrobinę czosnku i koniecznie sok z limonki lub cytryny, który nada całości charakteru. Mięta i bób to połączenie, które bardzo lubię, ale kolendra lub natka pietruszki sprawdzą się tu równie świetnie.

Hummus z bobu

Hummus z bobu

Najlepszy hummus z bobu czyli pasta z bobem, miętą, wiórkami kokosowymi, oliwą i sokiem z limonki.
5 od 4 osób
Przygotowanie: 20 min
Gotowanie: 25 min
Razem: 45 min
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Afrykańska, Europejska
Przepis na: hummus z bobu, pasta z bobem
Liczba porcji: 8 osób
Kalorie: 300kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g bobu
  • 6 łyżek wiórków kokosowych
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie; przeciśnięty przez praskę)
  • ½ łyżeczki soli
  • 6 łyżek oliwy z oliwek (extra vergine)
  • 4 łyżki soku z limonki (można zastąpić sokiem z cytryny)
  • 4 łyżki mięty (świeża, drobno posiekana; można zastąpić listkami kolendry lub natki pietruszki)
  • 1 szczypta chili lub papryki w proszku (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki kuminu (opcjonalnie; mielony)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Zobacz też
Zupa krem z bobu

Jak zrobić

  • Bób gotuję do miękkości w wodzie bez dodatków. Odcedzam, płuczę na durszlaku w zimnej wodzie, następnie obieram.
  • Do dekoracji odkładam część listków, odrobinę chili lub papryki i kilka-kilkanaście całych ziaren bobu. Wszystkie składniki hummusu, oprócz oliwy, umieszczam w blenderze i miksuję, pulsacyjnie, do uzyskania możliwie najgładszej konsystencji.
  • Miksuję nadal, dolewając stopniowo oliwę. Można regulować gęstość hummusu, dodając odrobinę wody.
  • Przekładam hummus do miseczki, dekoruję i serwuję.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 115g | Kalorie: 300kcal (15%) | Carbohydrates: 32g (11%) | Białko: 10g (20%) | Fat: 15g (23%) | Tłuszcze nasycone: 2g (13%) | Sód: 159mg (7%) | Potas: 462mg (13%) | Fiber: 8g (33%) | Cukier: 5g (6%) | Witamina A: 50IU (1%) | Witamina C: 5.4mg (7%) | Wapń: 59mg (6%) | Żelazo: 3.4mg (19%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Odrobina chili dla tych z Was, którzy lubią ostre smaki. Możecie polać hummus oliwą po nałożeniu go do miseczki lub na talerz i udekorować kilkoma całymi ziarnami, odłożonymi wcześniej specjalnie w tym celu.

Hummus z bobu - przepis
Hummus z bobu – przepis

Jeśli nie do kanapek lub chipsów czy warzyw, to może jako dodatek do surówek i sałatek? Sprawdzi się też do podania z warzywnymi kotletami bezmięsnymi, których kawałki można w nim maczać i zjadać potem ze smakiem. Ciekawa jestem, jak Wy wykorzystujecie taką pastę. Z pewnością będziecie mieć mnóstwo pomysłów! Jednak nawet jeśli zdecydujecie się wcinać bezpośrednio z talerza, to nie ma się czego wstydzić ;). Ten humus jest przecież bardzo smaczny!

Hummus z bobu przepis

Zamiast z bobu, w ten sam sposób możecie przygotować wersję tej pysznej pasty na bazie gotowanej fasoli, soczewicy czy ciecierzycy, a nawet łubinu. Warzywa strączkowe w połączeniu z pozostałymi składnikami stworzą smaczną i pożywną mieszankę. Kto zdecyduje się na taki eksperyment?

Hummus z bobem
Hummus z bobem

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak Wam smakował ten humus. Bardzo jestem ciekawa, na które dodatki się zdecydowaliście i jak go udekorowaliście na talerzu :).

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2020 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom