Śledzie z porem

Śledzie z porem

Śledzie z porem, jabłkiem, marchewką i miętą, w sosie z majonezu i jogurtu. Najlepszy śledzik z porem do podania na śniadanie, kolację lub jako przekąska na zimno do alkoholu.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 5 min
Całkowity czas: 5 min
Danie: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Keyword: surówka z pora
Liczba porcji: 2 osoby
Kalorie: 378kcal
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

  • 2-4 płaty śledziowe z zalewy
  • 1 por duży; tylko biała część; pokrojony w półksiężyce
  • 1 jabłko ze skórką lub obrane; starte na tarce o grubych oczkach
  • 1 marchewka średnia; starta na tarce o grubych oczkach
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki opcjonalnie
  • 2 łyżki świeżej mięty posiekana; opcjonalnie
  • sól, pieprz można pominąć, jeśli w surówce są owoce lub marchewka ma słodki smak

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki mieszam w miseczce, doprawiając solą i pieprzem do smaku.
  • Odstawiam na 30 minut do lodówki, do przegryzienia smaków.

Wskazówki

Nutrition

Serving: 1porcja | Kalorie: 378kcal | Carbohydrates: 22g | Białko: 28g | Fat: 19g | Tłuszcze nasycone: 4g | Cholesterol: 94mg | Sód: 292mg | Potas: 765mg | Fiber: 3g | Cukier: 13g | Witamina A: 6095IU | Witamina C: 13.9mg | Wapń: 139mg | Żelazo: 2.8mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!