Go Back
Print
Recipe Image
Notes
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Śledzie z porem
Śledzie z porem, jabłkiem, marchewką i miętą, w sosie z majonezu i jogurtu. Najlepszy śledzik z porem do podania na śniadanie, kolację lub jako przekąska na zimno do alkoholu.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
5
minutes
minutes
Total Time:
5
minutes
minutes
Course:
Dodatek do obiadu
Cuisine:
Polska
Keyword:
surówka z pora
Servings:
2
osoby
Calories:
378
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
2-4
płaty śledziowe
z zalewy
1
por
duży; tylko biała część; pokrojony w półksiężyce
1
jabłko
ze skórką lub obrane; starte na tarce o grubych oczkach
1
marchewka
średnia; starta na tarce o grubych oczkach
1
łyżka
majonezu
1
łyżka
jogurtu naturalnego
1
łyżeczka
soku z cytryny lub limonki
opcjonalnie
2
łyżki
świeżej mięty
posiekana; opcjonalnie
sól, pieprz
można pominąć, jeśli w surówce są owoce lub marchewka ma słodki smak
Instructions
Wszystkie składniki mieszam w miseczce, doprawiając solą i pieprzem do smaku.
Odstawiam na 30 minut do lodówki, do przegryzienia smaków.
Notes
Śledzie w zalewie octowej
- przepis
Nutrition
Wielkość porcji:
1
porcja
|
Kalorie:
378
kcal
|
Węglowodany:
22
g
|
Białko:
28
g
|
Tłuszcze:
19
g
|
Tłuszcze nasycone:
4
g
|
Cholesterol:
94
mg
|
Sód:
292
mg
|
Potas:
765
mg
|
Błonnik:
3
g
|
Cukier:
13
g
|
Witamina A:
6095
IU
|
Witamina C:
13.9
mg
|
Wapń:
139
mg
|
Żelazo:
2.8
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!