Śledzie z porem przepis | Dorota Kamińska

Śledzie z porem

Śledzie z porem

Przyrządziłam śledzie z porem przy okazji przygotowywania surówki. Wymieszałam najpierw wszystkie surowe składniki, odstawiłam do lodówki, a potem spróbowałam. I przyszło mi do głowy, że można byłoby tu jeszcze dodać kawałki śledzia. A że porcja była duża, to zostawiłam połowę na później, śledzie nabyłam i przetestowałam jak zrobić śledzia z porem.

Śledzie z porem

Śledzie z porem

Śledzie z porem, jabłkiem, marchewką i miętą, w sosie z majonezu i jogurtu. Najlepszy śledzik z porem do podania na śniadanie, kolację lub jako przekąska na zimno do alkoholu.
5 from 2 votes
Przygotowanie: 5 minutes
Razem: 5 minutes
Kategoria: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Przepis na: surówka z pora
Liczba porcji: 2 osoby
Kalorie: 378kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2-4 płaty śledziowe (z zalewy)
  • 1 por (duży; tylko biała część; pokrojony w półksiężyce)
  • 1 jabłko (ze skórką lub obrane; starte na tarce o grubych oczkach)
  • 1 marchewka (średnia; starta na tarce o grubych oczkach)
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki (opcjonalnie)
  • 2 łyżki świeżej mięty (posiekana; opcjonalnie)
  • sól, pieprz (można pominąć, jeśli w surówce są owoce lub marchewka ma słodki smak)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki mieszam w miseczce, doprawiając solą i pieprzem do smaku.
  • Odstawiam na 30 minut do lodówki, do przegryzienia smaków.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 1porcja | Calories: 378kcal (19%) | Carbohydrates: 22g (7%) | Protein: 28g (56%) | Fat: 19g (29%) | Saturated Fat: 4g (25%) | Cholesterol: 94mg (31%) | Sodium: 292mg (13%) | Potassium: 765mg (22%) | Fiber: 3g (13%) | Sugar: 13g (14%) | Vitamin A: 6095IU (122%) | Vitamin C: 13.9mg (17%) | Calcium: 139mg (14%) | Iron: 2.8mg (16%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)