Go Back
Print
Recipe Image
Notes
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Kopytka ze szpinakiem
Przepis na kopytka ze szpinakiem z dodatkiem mąki pszennej, bez jajek. Pyszne kopytka szpinakowe, które można też zrobić jako bezglutenowe.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
20
minutes
minutes
Cook Time:
40
minutes
minutes
Total Time:
1
hour
hour
Course:
Danie główne, Dodatek do obiadu
Cuisine:
Polska
Keyword:
kopytka ze szpinakiem
Servings:
60
sztuk (ok.)
Calories:
14
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
700
g
ziemniaków
sypkie/mączyste; ugotowane, wystudzone; zmielone w maszynce, przeciśnięte przez prasę do ziemniaków lub dokładnie ugniecione
400
g
szpinaku
można zastąpić jarmużem; sparzony, dokładnie odciśnięty i drobniutko posiekany lub zmiksowany w blenderze
100
g
mąki
typ 00 czyli taka jak do pizzy lub typ 500-550
1
łyżeczka
soli
szczypta do ciasta, reszta do gotowania
Instructions
Ziemniaki, mąkę, szpinak i szczyptę soli zagniatam w kulę ciasta.
Na delikatnie omączonej stolnicy formuję wałki z ciasta, spłaszczam dłońmi.
Wykrawam kopytka za pomocą noża lub drewnianej łopatki.
Wrzucam do wrzącej, osolonej wody. Przykrywam. Gotuję do momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Odcedzam i serwuję z oliwą i świeżymi ziołami oraz startym serem lub z ulubionym pesto czy innym sosem.
Notes
Jak ugotować ziemniaki
Kopytka ze szpinaku bezglutenowe - zamiast mąki pszennej wykorzystuję
uniwersalną mieszankę bezglutenową najlepszą
oraz dosypuję 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. UWAGA: ciasto na kopytka szpinakowe bez glutenu zagniatam z gorących ziemniaków!
Nutrition
Wielkość porcji:
1
sztuka (20 g)
|
Kalorie:
14
kcal
|
Węglowodany:
2
g
|
Sód:
7
mg
|
Potas:
87
mg
|
Witamina A:
625
IU
|
Witamina C:
3.2
mg
|
Wapń:
10
mg
|
Żelazo:
0.6
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!