Drukuj przepis
Krupnik

Krupnik

Danie Zupa
Kuchnia Polska
Przepis na krupnik
Przygotowanie 10 min
Czas gotowania 25 min
Moczenie grzybów 3 godz.
Całkowity czas 3 godz. 35 min
Liczba porcji 6

Składniki

  • ½ szklanki kaszy jęczmiennej wiejskiej łamana; wypłukana w kilku zimnych wodach, odcedzona
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 1-2 ząbki czosnku pokrojony na cienkie plasterki
  • 3 suszone grzyby namoczone przez kilka godzin w zimnej wodzie
  • 1 marchewka średnia; obrana i pokrojona na plasterki
  • 4 ziemniaki średnie; obrane i pokrojone w niedużą kostkę
  • 1 l wywaru warzywnego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego można zastąpić masłem klarowanym
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki suszonego cząbru
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego koperku lub czosnku niedźwiedziego
  • sól, pieprz

Do dekoracji

  • świeża natka pietruszki
  • świeży tymianek opcjonalnie

Jak zrobić

  1. Cebulę z czosnkiem szklę na oleju, w garnku, na niedużym ogniu.

  2. Dodaję marchewkę i odcedzone grzyby (zachowuję wodę z moczenia). Duszę pod przykryciem przez ok. 10 minut.

  3. Zalewam wywarem i wodą, w której moczyły się grzyby. Dodaję natkę, ziele angielskie i liść laurowy. Wsypuję kaszę jęczmienną. Zagotowuję.

  4. Gotuję zupę na średnim ogniu (ma lekko bulgotać) przez ok. 10-12 minut. 5 minut przed końcem gotowania dodaję ziemniaki.

  5. Zdejmuję z ognia, doprawiam solą i pieprzem.

  6. Przelewam zupę do miseczek lub talerzy. Dekoruję i serwuję.

Moje porady

  1. Jak pokroić cebulę
  2. Wywar warzywny - przepis