Krupnik przepis | Dorota Kamińska

Krupnik

Krupnik

Jedną z tradycyjnych polskich zup jest krupnik. Z dodatkiem kaszy jęczmiennej i warzyw, z powodzeniem można go zaserwować nawet w środku tygodnia, jako pożywny obiad. Bez drugiego dania! Gotuję go bez mięsa, na moim ulubionym wywarze warzywnym. Można jednak zrobić tę pyszną zupę na wywarze drobiowym. U mnie królują warzywa, zioła i suszone grzyby. Dzięki nim zupa z kaszą jęczmienną jest wyjątkowo aromatyczna i ma bogatszy smak. Zobaczcie jak zrobić krupnik.

5 od 2 osób
Krupnik
Krupnik
Przygotowanie
10 min
Czas gotowania
25 min
Całkowity czas
3 godz. 35 min
 
Danie: Zupa
Kuchnia: Polska
Przepis na: krupnik
Liczba porcji: 6
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • ½ szklanki kaszy jęczmiennej wiejskiej (łamana; wypłukana w kilku zimnych wodach, odcedzona)
  • 1 cebula (drobno posiekana)
  • 1-2 ząbki czosnku (pokrojony na cienkie plasterki)
  • 3 suszone grzyby (namoczone przez kilka godzin w zimnej wodzie)
  • 1 marchewka (średnia; obrana i pokrojona na plasterki)
  • 4 ziemniaki (średnie; obrane i pokrojone w niedużą kostkę)
  • 1 l wywaru warzywnego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (można zastąpić masłem klarowanym)
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki suszonego cząbru
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego koperku lub czosnku niedźwiedziego
  • sól, pieprz
Do dekoracji
  • świeża natka pietruszki
  • świeży tymianek (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Krupnik - Jak zrobić
  1. Cebulę z czosnkiem szklę na oleju, w garnku, na niedużym ogniu.

  2. Dodaję marchewkę i odcedzone grzyby (zachowuję wodę z moczenia). Duszę pod przykryciem przez ok. 10 minut.

  3. Zalewam wywarem i wodą, w której moczyły się grzyby. Dodaję natkę, ziele angielskie i liść laurowy. Wsypuję kaszę jęczmienną. Zagotowuję.

  4. Gotuję zupę na średnim ogniu (ma lekko bulgotać) przez ok. 10-12 minut. 5 minut przed końcem gotowania dodaję ziemniaki.

  5. Zdejmuję z ognia, doprawiam solą i pieprzem.

  6. Przelewam zupę do miseczek lub talerzy. Dekoruję i serwuję.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)