Krupnik przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Krupnik

Krupnik

Krupnik
Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Jedną z tradycyjnych polskich zup jest krupnik. Z dodatkiem kaszy jęczmiennej i warzyw, z powodzeniem można go zaserwować nawet w środku tygodnia, jako pożywny obiad. Bez drugiego dania! Gotuję go bez mięsa, na moim ulubionym wywarze warzywnym. Można jednak zrobić tę pyszną zupę na wywarze drobiowym. U mnie królują warzywa, zioła i suszone grzyby. Dzięki nim zupa z kaszą jęczmienną jest wyjątkowo aromatyczna i ma bogatszy smak. Zobaczcie jak zrobić krupnik.

Krupnik - przepis

Krupnik

Krupnik - przepis na zupę z kaszy jęczmiennej z grzybami i warzywami. Pyszna, pożywna zupa z kaszą jęczmienną na warzywnym wywarze.
5 z 2 votes
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 25 min
Moczenie grzybów: 3 godz.
Razem: 3 godz. 35 min
Kategoria: Zupa
Kuchnia: Polska
Przepis na: krupnik
Liczba porcji: 6
Przepis autorstwa: Superfood po polsku

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • ½ szklanki kaszy jęczmiennej wiejskiej (łamana; wypłukana w kilku zimnych wodach, odcedzona)
  • 1 cebula (drobno posiekana)
  • 1-2 ząbki czosnku (pokrojony na cienkie plasterki)
  • 3 suszone grzyby (namoczone przez kilka godzin w zimnej wodzie)
  • 1 marchewka (średnia; obrana i pokrojona na plasterki)
  • 4 ziemniaki (średnie; obrane i pokrojone w niedużą kostkę)
  • 1 l wywaru warzywnego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (można zastąpić masłem klarowanym)
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki suszonego cząbru
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego koperku lub czosnku niedźwiedziego
  • sól, pieprz

Do dekoracji

  • świeża natka pietruszki
  • świeży tymianek (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Cebulę z czosnkiem szklę na oleju, w garnku, na niedużym ogniu.
  • Dodaję marchewkę i odcedzone grzyby (zachowuję wodę z moczenia). Duszę pod przykryciem przez ok. 10 minut.
  • Zalewam wywarem i wodą, w której moczyły się grzyby. Dodaję natkę, ziele angielskie i liść laurowy. Wsypuję kaszę jęczmienną. Zagotowuję.
  • Gotuję zupę na średnim ogniu (ma lekko bulgotać) przez ok. 10-12 minut. 5 minut przed końcem gotowania dodaję ziemniaki.
  • Zdejmuję z ognia, doprawiam solą i pieprzem.
  • Przelewam zupę do miseczek lub talerzy. Dekoruję i serwuję.

Przydatne przepisy i poradniki

MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom