Go Back
Print
Recipe Image
Notes
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Budyń jaglany
Budyń jaglany czyli budyń z kaszy jaglanej ugotowanej na roślinnym mleku, choć można też klasycznie, na krowim. Zmiksowany z dodatkiem banana, o kremowej konsystencji. Idealny na ciepło i na zimno.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
5
minutes
minutes
Cook Time:
15
minutes
minutes
Total Time:
20
minutes
minutes
Course:
Deser
Cuisine:
Wegańska
Keyword:
budyń jaglany
Servings:
4
Calories:
182
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
½
szklanki
kaszy jaglanej
dokładnie wypłukana w kilku wodach, przelana gorącą wodą i odcedzona
2
szklanki
mleka roślinnego
kokosowe, migdałowe lub inne
1-2
banany
bardzo dojrzałe
1
łyżka
syropu klonowego
można zastąpić ksylitolem lub erytrytolem
1
łyżeczka
oleju roślinnego o łagodnym smaku
opcjonalnie; można też wykorzystać masło roślinne, np. orzechowe lub migdałowe, kokosowe czy z nerkowców
½
łyżeczki
ekstraktu z wanilii
można zastąpić ziarenkami z ½ laski wanilii
1
łyżka
soku z cytryny lub limonki
opcjonalnie
1
szczypta
cynamonu
opcjonalnie
dodatkowe owoce lub przetwory i mięta do dekoracji
Instructions
Kaszę zalewam mlekiem i zagotowuję. Zmniejszam ogień do minimum i gotuję przez 15 minut. Powinna się lekko rozgotować i wchłonąć całe mleko.
Gorącą kaszę i pozostałe składniki wkładam do blendera i miksuję na wysokich obrotach, do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.
Notes
Jak zrobić
mleko roślinne
Nutrition
Wielkość porcji:
180
g (z dodatkiem 2 bananów i oleju kokosowego, bez dekoracji)
|
Kalorie:
182
kcal
|
Węglowodany:
34
g
|
Białko:
4
g
|
Tłuszcze:
3
g
|
Tłuszcze nasycone:
1
g
|
Sód:
171
mg
|
Potas:
259
mg
|
Błonnik:
4
g
|
Cukier:
8
g
|
Witamina A:
40
IU
|
Witamina C:
6.6
mg
|
Wapń:
153
mg
|
Żelazo:
0.9
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!