Drukuj przepis
Budyń jaglany

Budyń jaglany

Budyń jaglany czyli budyń z kaszy jaglanej ugotowanej na roślinnym mleku, choć można też klasycznie, na krowim. Zmiksowany z dodatkiem banana, o kremowej konsystencji. Idealny na ciepło i na zimno.

Danie Deser
Kuchnia Wegańska
Przepis na budyń jaglany
Przygotowanie 5 min
Czas gotowania 15 min
Całkowity czas 20 min
Liczba porcji 4
Liczba kalorii 182 kcal

Składniki

  • ½ szklanki kaszy jaglanej dokładnie wypłukana w kilku wodach, przelana gorącą wodą i odcedzona
  • 2 szklanki mleka roślinnego kokosowe, migdałowe lub inne
  • 1-2 banany bardzo dojrzałe
  • 1 łyżka syropu klonowego można zastąpić ksylitolem lub erytrytolem
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego o łagodnym smaku opcjonalnie; można też wykorzystać masło roślinne, np. orzechowe lub migdałowe, kokosowe czy z nerkowców
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii można zastąpić ziarenkami z ½ laski wanilii
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki opcjonalnie
  • 1 szczypta cynamonu opcjonalnie
  • dodatkowe owoce lub przetwory i mięta do dekoracji

Jak zrobić

  1. Kaszę zalewam mlekiem i zagotowuję. Zmniejszam ogień do minimum i gotuję przez 15 minut. Powinna się lekko rozgotować i wchłonąć całe mleko.

  2. Gorącą kaszę i pozostałe składniki wkładam do blendera i miksuję na wysokich obrotach, do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.

Moje porady

  1. Jak zrobić mleko roślinne
Wartości odżywcze
Budyń jaglany
Wielkość porcji (180 g (z dodatkiem 2 bananów i oleju kokosowego, bez dekoracji))
Liczba kalorii 182 kcal Kalorie z tłuszczów 27 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 3g 5%
Tłuszcze nasycone 1g 5%
Sód 171mg 7%
Potas 259mg 7%
Węglowodany ogółem 34g 11%
Błonnik 4g 16%
Cukry 8g
Białko 4g 8%
Witamina A 0.8%
Witamina C 8%
Wapń 15.3%
Żelazo 5%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.