Drukuj przepis
Krem z białych warzyw

Zupa z białych warzyw

Pyszna zupa z białych warzyw na bazie cebuli, pora, czosnku i kalafiora, z dodatkiem pietruszki i ziemniaków. Doprawiona ziołami lub korzennymi przyprawami. Doskonały krem z białymi warzywami na obiad.

Danie Zupa
Kuchnia Polska
Przepis na krem z białych warzyw, zupa z białych warzyw
Przygotowanie 10 min
Czas gotowania 20 min
Całkowity czas 30 min
Liczba porcji 6 osób
Liczba kalorii 242 kcal

Składniki

  • 750 ml wywaru warzywnego w wersji niewegańskiej można zastąpić drobiowym
  • 250 ml mleka kokosowego w wersji niewegańskiej można zastąpić słodką śmietanką do zup 12-18%
  • 400 g kalafiora podzielony na różyczki
  • 200 g ziemniaków obrane, pokrojone w grubą kostkę
  • 150 g korzenia pietruszki lub pasternaku obrana, pokrojona na plasterki
  • 100 g selera korzeniowego obrany, pokrojony w grubą kostkę
  • 1 cebula duża; pokrojona w talarki lub półksiężyce
  • 3 ząbki czosnku pokrojony na plasterki
  • 4 łyżki nasion słonecznika lub migdałów, albo nerkowców
  • 3 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • 2 łyżki oliwy w wersji niewegańskiej można wykorzystać masło
  • łyżeczki gałki muszkatołowej świeżo zmielona
  • łyżeczki cynamonu można zastąpić 1 łyżeczką suszonych ziół prowansalskich
  • ½ łyżeczki pieprzu świeżo zmielony; biały lub czarny
  • 1 łyżeczka soli

Jak zrobić

  1. W dużym garnku do gotowania zupy szklę cebulę z czosnkiem na oliwie.

  2. Dodaję kalafior, ziemniaki, seler i pietruszkę. Na średnim ogniu podsmażam przez kilka minut, mieszając.

  3. Dodaję wywar i sól, przykrywam i zagotowuję. Zmniejszam ogień.

  4. Na niedużym ogniu, żeby zupa lekko bulgotała, gotuję, pod przykryciem, przez ok. 15 minut.

  5. Dodaję mleko kokosowe, słonecznik i przyprawy i trzymam na niedużym ogniu jeszcze parę minut.

  6. Doprawiam sokiem z limonki/cytryny i miksuję blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.

Moje porady

  1. Jak pokroić cebulę
  2. Jak zrobić wywar warzywny
Wartości odżywcze
Zupa z białych warzyw
Wielkość porcji (300 g)
Liczba kalorii 242 kcal Kalorie z tłuszczów 153 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 17g 26%
Tłuszcze nasycone 8g 40%
Sód 937mg 39%
Potas 655mg 19%
Węglowodany ogółem 20g 7%
Błonnik 4g 16%
Cukry 4g
Białko 5g 10%
Witamina A 5.3%
Witamina C 56.6%
Wapń 6%
Żelazo 18.8%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.