Krem z kalafiora w słonecznym, żółtym kolorze czyli pyszna zupa krem z kalafiora o azjatyckiej nucie smakowej, przygotowana z dodatkiem cebuli, czosnku, kuminu i kolendry oraz mleka kokosowego.
Cebulę szklę na oliwie, w garnku, na niedużym ogniu.
Dodaję czosnek i lekko podsmażam całość.
Dodaję kalafior i wywar oraz przyprawy: kolendrę, kurkumę i kumin. Zagotowuję.
Na małym ogniu gotuję zupę przez ok. 15 minut, do miękkości kalafiora.
Dodaję mleko kokosowe lub śmietankę kremówkę, doprawiam do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z limonki, miksuję całość za pomocą blendera odpornego na działanie wysokich temperatur - ręcznego lub kielichowego.
Przelewam zupę do miseczek lub na talerze, opcjonalnie dekoruję wybranymi składnikami i serwuję.