Krem z kalafiora przepis | Dorota Kamińska

Krem z kalafiora

Zupa krem z kalafiora

Trochę słońca na talerzu czyli pyszna zupa krem z kalafiora, która jest lekką modyfikacją jej poprzedniej, niekremowej wersji, klasycznej zupy z kalafiora – Waszej ulubionej i wielokrotnie wypróbowanej. Tym razem łagodny smak kalafiorowy zostanie podkreślony przez inspirowane kuchnią azjatycką składniki: mleko kokosowe, sok z limonki, kolendrę oraz kumin i kurkumę. Brzmi egzotycznie, prawda?

Zobacz też: Więcej przepisów na tani obiad

Proponuję Wam przygotowanie wersji wegańskiej, z mlekiem kokosowym, na bazie warzywnego wywaru. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby krem z kalafiora ugotować na wywarze drobiowym i śmietance kremówce, zwłaszcza jeśli wolicie trochę bezpieczniejszy smak. W wersji na ostro można wykorzystać odrobinę chili, doprawiając nim pod koniec całą miksturę w garnku.

Gęsty, słonecznie żółty krem z kalafiora cieszy oko i podniebienie. Ciekawa jestem, na którą wersję smakową się zdecydujecie. A może warto byłoby tu dorzucić jeszcze jakieś warzywo dla smaku? Obstawiam, że kalafior można byłoby też zastąpić brokułem. Co Wy na to?

Zupa krem z kalafiora

Krem z kalafiora

Krem z kalafiora w słonecznym, żółtym kolorze czyli pyszna zupa krem z kalafiora o azjatyckiej nucie smakowej, przygotowana z dodatkiem cebuli, czosnku, kuminu i kolendry oraz mleka kokosowego.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 10 minutes
Gotowanie: 20 minutes
Razem: 30 minutes
Kategoria: Zupa
Kuchnia: Azjatycka
Przepis na: krem z kalafiora
Liczba porcji: 6 osób
Kalorie: 247kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Zupa

  • 1 kalafior (cała główka, bez liści, umyta i podzielona na mniejsze części (razem z trzonem))
  • 1 cebula (duża, pokrojona w półksiężyce)
  • 4 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 1 l wywaru warzywnego (w wersji wegańskiej przygotowany na tłuszczu roślinnym; w wersji niewegańskiej można zastąpić wywarem drobiowym)
  • 1 szklanka mleka kokosowego (w wersji niewegańskiej można zastąpić śmietanką kremówką 30-36%)
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine lub oleju kokosowego
  • ½ łyżeczki kolendry (nasiona; rozgniecione w moździerzu)
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka kuminu
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki soku z limonki lub cytryny (opcjonalnie)

Do dekoracji

  • świeży tymianek
  • plasterki limonki
  • 4 łyżki orzechów włoskich lub nerkowców (opcjonalnie; grubo siekane, uprażone na suchej patelni)
  • 4 łyżki natki pietruszki (opcjonalnie; drobno posiekana)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Cebulę szklę na oliwie, w garnku, na niedużym ogniu.
  • Dodaję czosnek i lekko podsmażam całość.
  • Dodaję kalafior i wywar oraz przyprawy: kolendrę, kurkumę i kumin. Zagotowuję.
  • Na małym ogniu gotuję zupę przez ok. 15 minut, do miękkości kalafiora.
  • Dodaję mleko kokosowe lub śmietankę kremówkę, doprawiam do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z limonki, miksuję całość za pomocą blendera odpornego na działanie wysokich temperatur - ręcznego lub kielichowego.
  • Przelewam zupę do miseczek lub na talerze, opcjonalnie dekoruję wybranymi składnikami i serwuję.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić wywar warzywny

Wartości odżywcze

Serving: 450g | Calories: 247kcal (12%) | Carbohydrates: 20g (7%) | Protein: 7g (14%) | Fat: 17g (26%) | Saturated Fat: 8g (50%) | Sodium: 776mg (34%) | Potassium: 924mg (26%) | Fiber: 6g (25%) | Sugar: 7g (8%) | Vitamin A: 625IU (13%) | Vitamin C: 130.3mg (158%) | Calcium: 90mg (9%) | Iron: 3.2mg (18%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Krem z kalafiora
Krem z kalafiora
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

3 komentarze

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)