Krem z kalafiora

Zupa krem z kalafiora

Trochę słońca na talerzu czyli pyszna zupa krem z kalafiora, która jest lekką modyfikacją jej poprzedniej, niekremowej wersji, klasycznej zupy z kalafiora – Waszej ulubionej i wielokrotnie wypróbowanej. Tym razem łagodny smak kalafiorowy zostanie podkreślony przez inspirowane kuchnią azjatycką składniki: mleko kokosowe, sok z limonki, kolendrę oraz kumin i kurkumę. Brzmi egzotycznie, prawda?

Zobacz też: Więcej przepisów na tani obiad

Proponuję Wam przygotowanie wersji wegańskiej, z mlekiem kokosowym, na bazie warzywnego wywaru. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby krem z kalafiora ugotować na wywarze drobiowym i śmietance kremówce, zwłaszcza jeśli wolicie trochę bezpieczniejszy smak. W wersji na ostro można wykorzystać odrobinę chili, doprawiając nim pod koniec całą miksturę w garnku.

Gęsty, słonecznie żółty krem z kalafiora cieszy oko i podniebienie. Ciekawa jestem, na którą wersję smakową się zdecydujecie. A może warto byłoby tu dorzucić jeszcze jakieś warzywo dla smaku? Obstawiam, że kalafior można byłoby też zastąpić brokułem. Co Wy na to?

Krem z kalafiora
Przygotowanie
10 min
Czas gotowania
20 min
Całkowity czas
30 min
 
Krem z kalafiora w słonecznym, żółtym kolorze czyli pyszna zupa krem z kalafiora o azjatyckiej nucie smakowej, przygotowana z dodatkiem cebuli, czosnku, kuminu i kolendry oraz mleka kokosowego.
Danie: Zupa
Kuchnia: Azjatycka
Przepis na: krem z kalafiora
Liczba porcji: 6 osób
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Zupa
  • 1 kalafior (cała główka, bez liści, umyta i podzielona na mniejsze części (razem z trzonem))
  • 1 cebula (duża, pokrojona w półksiężyce)
  • 4 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 1 l wywaru warzywnego (w wersji wegańskiej przygotowany na tłuszczu roślinnym; w wersji niewegańskiej można zastąpić wywarem drobiowym)
  • 1 szklanka mleka kokosowego (w wersji niewegańskiej można zastąpić śmietanką kremówką 30-36%)
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine lub oleju kokosowego
  • ½ łyżeczki kolendry (nasiona; rozgniecione w moździerzu)
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka kuminu
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki soku z limonki lub cytryny (opcjonalnie)
Do dekoracji
  • świeży tymianek
  • plasterki limonki
  • 4 łyżki orzechów włoskich lub nerkowców (opcjonalnie; grubo siekane, uprażone na suchej patelni)
  • 4 łyżki natki pietruszki (opcjonalnie; drobno posiekana)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady
  1. Jak zrobić wywar warzywny
Krem z kalafiora - Jak zrobić
  1. Cebulę szklę na oliwie, w garnku, na niedużym ogniu.
  2. Dodaję czosnek i lekko podsmażam całość.
  3. Dodaję kalafior i wywar oraz przyprawy: kolendrę, kurkumę i kumin. Zagotowuję.
  4. Na małym ogniu gotuję zupę przez ok. 15 minut, do miękkości kalafiora.
  5. Dodaję mleko kokosowe lub śmietankę kremówkę, doprawiam do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z limonki, miksuję całość za pomocą blendera odpornego na działanie wysokich temperatur - ręcznego lub kielichowego.
  6. Przelewam zupę do miseczek lub na talerze, opcjonalnie dekoruję wybranymi składnikami i serwuję.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Krem z kalafiora
Krem z kalafiora
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

3 komentarze

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)