Krem z kalafiora przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Krem z kalafiora

Krem z kalafiora

Zupa krem z kalafiora

Trochę słońca na talerzu czyli pyszna zupa krem z kalafiora, która jest lekką modyfikacją jej poprzedniej, niekremowej wersji, klasycznej zupy z kalafiora – Waszej ulubionej i wielokrotnie wypróbowanej. Tym razem łagodny smak kalafiorowy zostanie podkreślony przez inspirowane kuchnią azjatycką składniki: mleko kokosowe, sok z limonki, kolendrę oraz kumin i kurkumę. Brzmi egzotycznie, prawda?

Zobacz też: Więcej przepisów na tani obiad

Proponuję Wam przygotowanie wersji wegańskiej, z mlekiem kokosowym, na bazie warzywnego wywaru. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby krem z kalafiora ugotować na wywarze drobiowym i śmietance kremówce, zwłaszcza jeśli wolicie trochę bezpieczniejszy smak. W wersji na ostro można wykorzystać odrobinę chili, doprawiając nim pod koniec całą miksturę w garnku.

Zobacz też
Masło orzechowe

Gęsty, słonecznie żółty krem z kalafiora cieszy oko i podniebienie. Ciekawa jestem, na którą wersję smakową się zdecydujecie. A może warto byłoby tu dorzucić jeszcze jakieś warzywo dla smaku? Obstawiam, że kalafior można byłoby też zastąpić brokułem. Co Wy na to?

Zupa krem z kalafiora

Krem z kalafiora

Krem z kalafiora w słonecznym, żółtym kolorze czyli pyszna zupa krem z kalafiora o azjatyckiej nucie smakowej, przygotowana z dodatkiem cebuli, czosnku, kuminu i kolendry oraz mleka kokosowego.
5 z 1 głos
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 20 min
Razem: 30 min
Kategoria: Zupa
Kuchnia: Azjatycka
Przepis na: krem z kalafiora
Liczba porcji: 6 osób
Kalorie: 247kcal
Przepis autorstwa: Superfood po polsku

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Zupa

  • 1 kalafior (cała główka, bez liści, umyta i podzielona na mniejsze części (razem z trzonem))
  • 1 cebula (duża, pokrojona w półksiężyce)
  • 4 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 1 l wywaru warzywnego (w wersji wegańskiej przygotowany na tłuszczu roślinnym; w wersji niewegańskiej można zastąpić wywarem drobiowym)
  • 1 szklanka mleka kokosowego (w wersji niewegańskiej można zastąpić śmietanką kremówką 30-36%)
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine lub oleju kokosowego
  • ½ łyżeczki kolendry (nasiona; rozgniecione w moździerzu)
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka kuminu
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki soku z limonki lub cytryny (opcjonalnie)

Do dekoracji

  • świeży tymianek
  • plasterki limonki
  • 4 łyżki orzechów włoskich lub nerkowców (opcjonalnie; grubo siekane, uprażone na suchej patelni)
  • 4 łyżki natki pietruszki (opcjonalnie; drobno posiekana)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Cebulę szklę na oliwie, w garnku, na niedużym ogniu.
  • Dodaję czosnek i lekko podsmażam całość.
  • Dodaję kalafior i wywar oraz przyprawy: kolendrę, kurkumę i kumin. Zagotowuję.
  • Na małym ogniu gotuję zupę przez ok. 15 minut, do miękkości kalafiora.
  • Dodaję mleko kokosowe lub śmietankę kremówkę, doprawiam do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z limonki, miksuję całość za pomocą blendera odpornego na działanie wysokich temperatur - ręcznego lub kielichowego.
  • Przelewam zupę do miseczek lub na talerze, opcjonalnie dekoruję wybranymi składnikami i serwuję.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić wywar warzywny

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 450g | Kalorie: 247kcal (12%) | Węglowodany: 20g (7%) | Białko: 7g (14%) | Tłuszcze: 17g (26%) | Tłuszcze nasycone: 8g (50%) | Sód: 776mg (34%) | Potas: 924mg (26%) | Błonnik: 6g (25%) | Cukier: 7g (8%) | Witamina A: 625IU (13%) | Witamina C: 130.3mg (158%) | Wapń: 90mg (9%) | Żelazo: 3.2mg (18%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Krem z kalafiora
Krem z kalafiora
3 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom