Falafel z ciecierzycy czyli smażone na głęboki tłuszczu kulki. Najlepszy falafel z pastą tahina i chlebkiem pita, prosty przepis do przygotowania w domu.
Jeśli nie korzystamy z ciecierzycy z puszki, to musimy ją najpierw wymoczyć przez noc – umieszczamy ciecierzycę w misce i zalewamy odpowiednią ilością wody – co najmniej 5 cm powyżej. Nie gotujemy.
Dodajemy cebulę, pietruszkę, kolendrę, sól, pieprz, ostrą paprykę, czosnek i kumin. Wszystko mocno rozdrabniamy (ale nie za mocno – nie chcemy uzyskać puree!).
Dodajemy proszek do pieczenia i 4 łyżki mąki. Mieszamy. (W razie potrzeby dodajemy kolejną łyżkę mąki – z ciasta powinniśmy bez problemu formować kulki i nie powinno się ono przy tym kleić do rąk.) Naszą mieszankę przykrywamy folią i wkładamy do lodówki.
Po kilku godzinach formujemy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozgrzewamy olej (dużo oleju) w wysokiej patelni i smażymy pierwszego próbnego falafela. Jeśli się rozpada, dodajemy mąki. Jeśli nie, zabieramy się do smażenia pozostałych. Powinny nabrać brązowego koloru. Odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Podajemy z chlebkiem pita (u mnie zastąpił go domowy podpłomyk), pomidorami, cebulą, papryką zieloną, pastą tahina i cytrynowym Smako-Łykiem Żywiec Zdrój.