Smażone kwiaty dyni

Smażone kwiaty dyni

Smażone kwiaty dyni czyli fiori di zucca. Włoski podwieczorek lub kolacja: placuszki z kwiatów dyni z parmezanem.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 10 min
Całkowity czas: 15 min
Danie: Przekąska
Kuchnia: Włoska
Keyword: fiori di zucca, smażone kwiaty dyni
Liczba porcji: 15 sztuk
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

Baza

  • 300 g kwiatów dyni lub cukinii

Ciasto

  • 100 g mąki pszenna zwykła, razowa lub mieszanka bezglutenowa
  • 1 jajko
  • 100 g parmezanu utarty na tarce o cienkich oczkach
  • 4 łyżki mleka

Do smażenia

  • olej słonecznikowy lub rzepakowy, do smażenia

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce za pomocą widelca i zanurzamy w cieście kwiaty dyni lub cukinii.
    Smażone kwiaty dyni - przepis - krok 1
  • Kładziemy kwiaty w cieście na mocno rozgrzany tłuszcz i smażymy do zrumienienia spodu.
    Smażone kwiaty dyni - przepis - krok 2
  • Odwracamy każdy kwiat i dosmażamy z drugiej strony.
    Smażone kwiaty dyni - przepis - krok 3
  • Odciskamy każdy placuszek z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku lub serwetce i serwujemy smażone kwiaty dyni, starając się nie zjadać ich tuż nad patelnią ;).
    Smażone kwiaty dyni - przepis - krok 4

Wskazówki

Jak wybrać tłuszcz do smażenia
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!