Przepis na śledzie w musztardzie z dodatkiem miodu, rumu, jogurtu, majonezu, soku z cytryny i cebulki z natką pietruszki. Doskonała kompozycja smaków i piękny, żółty kolor za sprawą kurkumy.
1cebulapokrojona w piórka; zamiast całej cebuli można wykorzystać też marynowane cebulki z zalewy
Sos musztardowy
1łyżeczkamusztardy Dijon
1łyżkamusztardy francuskiej
1łyżkamajonezu
4łyżkijogurtu naturalnegogrecki, gęsty
2łyżkimiodu
1łyżeczkasoku z cytrynyopcjonalnie
1łyżkarumuopcjonalnie
¼łyżeczkikurkumy
2łyżkinatki pietruszkiopcjonalnie; posiekana; można zastąpić koperkiem lub miętą
sól, pieprz
Instructions
Zalewam śledzie opłukane z solanki wodą lub mlekiem i odstawiam do lodówki na ok. 2-4 godziny. Po tym czasie odcedzam i osuszam papierowym ręcznikiem.Śledzi z zalewy octowej nie trzeba wymaczać w wodzie i mleku, wystarczy je odcedzić z zalewy.
Przekrawam całe płaty śledziowe na mniejsze kawałki o szerokości ok. 3-4 cm.
W garnku zagotowuję wodę do blanszowania cebuli. Dodaję cebulę i blanszuję przez 2-3 minuty.
Składniki na sos musztardowy mieszam w miseczce.W przypadku śledzi z zalewy octowej nie trzeba zakwaszać dodatkowo sosu sokiem z cytryny.Rum jest opcjonalnym dodatkiem smakowym, ale nie polecam łączyć go z natką pietruszki lub koperkiem. Jako dodatek śledzi z rumem najlepsza jest mięta.
Dodaję śledzie i cebulę, mieszam całość.
Przykrywam i odstawiam na 1 godzinę do lodówki, do połączenia smaków.