1kgziemniakówobrane, pokrojone w plastry o grubości kilku mm
500gpieczarekoczyszczone, pokrojone na plasterki o grubości kilku mm
4plastryboczku surowego wędzonegoopcjonalnie; pokrojony w niedużą kostkę; w wersji wegetariańskiej wystarczy pominąć i dodać o 1 łyżkę oleju więcej do smażenia cebuli
1cebuladuża; drobno posiekana
2-4ząbkiczosnkupokrojony w cienkie plasterki
2szklankisłodkiej śmietanki do zup i sosów18% tłuszczu; można zastąpić mieszanką „pół na pół” śmietanki kremówki 30-36% oraz mleka
1jajkolub 2 łyżki mąki ziemniaczanej
1szklankastartego sera żółtego
4łyżkioliwy lub oleju roślinnegodo smażenia
½łyżeczkicynamonuopcjonalnie
¼łyżeczkigałki muszkatołowejopcjonalnie
1łyżeczkaskórki startej z cytryny lub imbiruopcjonalnie; cytryna wcześniej wyszorowana i sparzona wrzątkiem
4łyżkinatki pietruszkiposiekana; można zastąpić innymi świeżymi ziołami, np. bazylią, oregano, tymiankiem lub szałwią; niewielka ilość odłożona do dekoracji
sól, pieprz
Instructions
Nastawiam piekarnik na temperaturę 200 °C.
Smaruję dno i boki naczynia żaroodpornego oliwą/olejem.
Cebulę z czosnkiem oraz boczkiem szklę na połowie oliwy na patelni, na niedużym ogniu. Warzywa powinny zmięknąć, a mięso delikatnie się zrumienić. Zdejmuję z patelni, odstawiam.
Pieczarki wrzucam na lekko rozgrzaną, dolaną na patelnię pozostałość oliwy. Lekko prószę solą, przykrywam i duszę przez kilka minut na średnim ogniu do miękkości.
Odkrywam pieczarki i smażę, do odparowania płynów.
Cynamon, gałkę muszkatołową i skórkę z cytryny/imbir mieszam z jajkiem/mąką ziemniaczaną i śmietanką. Rozcieram ewentualne grudki. Doprawiam pieprzem i odrobiną soli.
Na dnie naczynia żaroodpornego układam ziemniaki, przekładając każdą warstwę niewielką ilością cebuli z czosnkiem, boczku, pieczarek, połowy startego sera i natki pietruszki. Ostatnią warstwę ziemniaków zostawiam bez warzyw i mięsa.
Zalewam całość mieszanką śmietankową i przykrywam.
Wstawiam do piekarnika na ok. 45-60 minut. Ziemniaki powinny zmięknąć.
Odkrywam naczynie, wyłączam piekarnik i posypuję zapiekankę pozostałym serem żółtym.
Zostawiam odkrytą zapiekankę w piekarniku na 15 minut, do roztopienia sera.