Ziemniaki ucieram na tarce o drobnych oczkach. Dokładnie odciskam na sicie nad miską. Zachowuję odciśnięty płyn. Odstawiam na kilkanaście minut.
Zlewam z miski płyn po ziemniakach, a do uzbieranej na dnie skrobi dodaję ziemniaki, jajko i mąkę ziemniaczaną. Doprawiam dużą szczyptą soli.
Mieszam masę łyżką, dosypując stopniowo mąkę. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję, ale nie będzie nadawać się do formowania ręcznego.
Za pomocą łyżki wrzucam porcje ciasta do gotującej się, osolonej wody. Na próbę 3-4 kluseczki, żeby sprawdzić, czy się nie rozpadną. Delikatnie mieszam, żeby nie przywarły do dna garnka. Jeśli kluski się rozpadają, trzeba zagęścić ciasto mąką. Jeżeli się nie rozpadają, można gotować dalej :).Gotuję pod przykryciem, 3-5 minut od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię. Czas gotowania zależy od wielkości klusek.
Odcedzam kluski i serwuję z cebulą karmelizowaną na maśle, bułką tartą lub ulubionym sosem. Można podawać je także z zasmażaną kapustą.