Masło daktylowe czyli zdrowsza alternatywa dla cukru. Kremowe, słodkie masło z daktyli, które można wzbogacić smakiem cytryny, pomarańczy, imbiru lub wanilii czy cynamonu, idealne do słodzenia herbaty, koktajli czy deserów i naleśników.
200gsuszonych daktyli100% daktyli, bez dodatku cukru, syropu glukozowo-fruktozowego czy konserwantów
gorąca woda
Dodatki smakowe (do wyboru; opcjonalnie)
2łyżki soku z cytryny lub pomarańczy
1łyżeczka świeżego, tartego imbiru, skórki startej z cytryny lub pomarańczypomarańcza lub cytryna wcześniej wyszorowana i wyparzona
½laski waniliilub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
½łyżeczki cynamonu
Instructions
Daktyle wkładam do pojemnika, w którym będą miksowane i zalewam gorącą wodą (powinna jedynie przykryć daktyle, nie powinno być jej zbyt dużo). Zamykam i zostawiam na kilka minut do spęcznienia.
Otwieram pojemnik (odpowietrzy się - to bardzo ważne, żeby potem nie strzelił w trakcie włączenia blendera). Dodaję opcjonalne dodatki.
Miksuję na najwyższych obrotach, po kilka sekund, robiąc kilku-kilkunastosekundowe przerwy (zapobiegnie to przegrzaniu i przepaleniu silniczka i innych komponentów), na gładką pastę.
Przekładam gotowe masło daktylowe do słoiczków (można je pasteryzować, ale najlepiej przygotowywać sobie małe porcje i zużywać na bieżąco) i zamykam.
W ten sam sposób można przygotować masło śliwkowe, morelowe, żurawinowe lub z papai czy mango, zastępując daktyle innymi, suszonymi owocami. W przypadku diety bez cukru warto sprawdzić skład tych owoców - niektóre, np. suszona żurawina, w 90% przypadków są dosładzane oraz zawierają konserwanty, a z kolei te bez cukru mogą być mało słodkie - wtedy można zastosować domieszkę daktyli.Takie masło owocowe to świetna alternatywa dla osób, które nie przygotowują zapasu domowych przetworów - można je wykorzystać jako marmoladę do ciastek, gofrów i naleśników.