Masło daktylowe

Masło daktylowe

Masło daktylowe czyli zdrowsza alternatywa dla cukru. Kremowe, słodkie masło z daktyli, które można wzbogacić smakiem cytryny, pomarańczy, imbiru lub wanilii czy cynamonu, idealne do słodzenia herbaty, koktajli czy deserów i naleśników.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 5 min
Całkowity czas: 5 min
Danie: Półprodukt
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Keyword: masło daktylowe
Liczba porcji: 1 słoiczek 300g
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

Masło z daktylami

  • 200 g suszonych daktyli 100% daktyli, bez dodatku cukru, syropu glukozowo-fruktozowego czy konserwantów
  • gorąca woda

Dodatki smakowe (do wyboru; opcjonalnie)

  • 2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy
  • 1 łyżeczka świeżego, tartego imbiru, skórki startej z cytryny lub pomarańczy pomarańcza lub cytryna wcześniej wyszorowana i wyparzona
  • ½ laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ½ łyżeczki cynamonu

Jak zrobić

  • Daktyle wkładam do pojemnika, w którym będą miksowane i zalewam gorącą wodą (powinna jedynie przykryć daktyle, nie powinno być jej zbyt dużo). Zamykam i zostawiam na kilka minut do spęcznienia.
  • Otwieram pojemnik (odpowietrzy się - to bardzo ważne, żeby potem nie strzelił w trakcie włączenia blendera). Dodaję opcjonalne dodatki.
  • Miksuję na najwyższych obrotach, po kilka sekund, robiąc kilku-kilkunastosekundowe przerwy (zapobiegnie to przegrzaniu i przepaleniu silniczka i innych komponentów), na gładką pastę.
  • Przekładam gotowe masło daktylowe do słoiczków (można je pasteryzować, ale najlepiej przygotowywać sobie małe porcje i zużywać na bieżąco) i zamykam.

Video

Wskazówki

W ten sam sposób można przygotować masło śliwkowe, morelowe, żurawinowe lub z papai czy mango, zastępując daktyle innymi, suszonymi owocami. W przypadku diety bez cukru warto sprawdzić skład tych owoców - niektóre, np. suszona żurawina, w 90% przypadków są dosładzane oraz zawierają konserwanty, a z kolei te bez cukru mogą być mało słodkie - wtedy można zastosować domieszkę daktyli.
Takie masło owocowe to świetna alternatywa dla osób, które nie przygotowują zapasu domowych przetworów - można je wykorzystać jako marmoladę do ciastek, gofrów i naleśników.
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!