Risotto z czerwonym winem i parmezanem, prosty przepis na smaczny i sycący obiad lub kolację. Risotto rosso z czerwonym winem to doskonałe danie główne lub dodatek do innych potraw, np. czerwonych mięs. Można przygotować je również z innymi składnikami dodatkowymi, np. warzywami i mięsem, ziołami…
Na głębokiej patelni lub w woku szklę cebulę na oliwie. Dosypuję ryż i mieszając, delikatnie go podsmażam, aż stanie się przezroczysty.
Dolewam wino i gotuję aż do całkowitego odparowania (ryż uzyska ładny, czerwono-purpurowy kolor).
Wlewam bulion (chochla po chochli), za każdym razem przykrywam pokrywką, czekając na całkowite wchłonięcie płynu przez ryż i cały czas gotuję na średnim ogniu aż do całkowitego odparowania i uzyskania miękkości ryżu (al dente czyli lekko twardy).
Gdy ryż jest odpowiednio miękki, a cały bulion odparowany, robię łyżką zagłębienie, układam masło i przykrywam całość pokrywką.
Po 2 minutach mieszam, nakładam na talerze, ozdabiam bazylią i posypuję parmezanem (ilość dowolna, ja zawsze przesadzam i zasypuję ryż tak, że prawie go nie widać).