Risotto z czerwonym winem przepis | Dorota Kamińska

Risotto z czerwonym winem

To danie jest tak łatwe do zrobienia i tak dobre, a przy tym daje możliwość przygotowania tylu wariantów smakowych… Włoskie risotto czerwone z krótkiego ryżu o pękatych, dość grubych ziarnach, które najpierw przesmażamy na oliwie, dodajemy trochę wina, a dopiero potem zalewamy bulionem. Risotto z czerwonym winem – proste i pyszne!

Zobacz też: Więcej przepisów na potrawy kuchni włoskiej

Jest to kolejny przepis kuchni włoskiej, który nie wymaga ani większych umiejętności kulinarnych, ani długich przygotowań, ani zakupu drogich składników.

Risotto z czerwonym winem czyli risotto rosso można przygotować w wersji białej, wykorzystując białe wino wytrawne. To bazowa receptura, którą możecie wzbogacić o dodatek ulubionych mięs i/lub warzyw, eksperymentując ze składem. Jest bardzo sycące, pięknie pachnie, nie wymaga skomplikowanego procesu przygotowania. Czego chcieć więcej?

Ryż do risotto można zakupić w hipermarkecie na stoisku z ryżami – nazywa się arborio i jest pakowany w kartonowe pudełko, w którym znajdziemy grube ziarna, z reguły zapakowane próżniowo w gruby, foliowy woreczek.

Risotto z czerwonym winem

Risotto z czerwonym winem

Risotto z czerwonym winem i parmezanem, prosty przepis na smaczny i sycący obiad lub kolację. Risotto rosso z czerwonym winem to doskonałe danie główne lub dodatek do innych potraw, np. czerwonych mięs. Można przygotować je również z innymi składnikami dodatkowymi, np. warzywami i mięsem, ziołami…
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 30 min
Razem: 35 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Liczba porcji: 6
Kalorie: 476kcal
Autorka: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 szklanki włoskiego ryżu do risotto (arborio)
  • 1 szklanka czerwonego wina (wytrawne)
  • 1 l bulionu (drobiowy, wołowy, wieprzowy lub warzywny)
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • tarty parmezan (8 łyżek)
  • oliwa z oliwek (extra vergine, kilka łyżek)
  • 2 łyżki masła
  • listki świeżej bazylii (do dekoracji)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Na głębokiej patelni lub w woku szklę cebulę na oliwie. Dosypuję ryż i mieszając, delikatnie go podsmażam, aż stanie się przezroczysty.
  • Dolewam wino i gotuję aż do całkowitego odparowania (ryż uzyska ładny, czerwono-purpurowy kolor).
  • Wlewam bulion (chochla po chochli), za każdym razem przykrywam pokrywką, czekając na całkowite wchłonięcie płynu przez ryż i cały czas gotuję na średnim ogniu aż do całkowitego odparowania i uzyskania miękkości ryżu (al dente czyli lekko twardy).
  • Gdy ryż jest odpowiednio miękki, a cały bulion odparowany, robię łyżką zagłębienie, układam masło i przykrywam całość pokrywką.
  • Po 2 minutach mieszam, nakładam na talerze, ozdabiam bazylią i posypuję parmezanem (ilość dowolna, ja zawsze przesadzam i zasypuję ryż tak, że prawie go nie widać).

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak ugotować risotto i jaki ryż wybrać

Wartości odżywcze

Serving: 250g | Calories: 476kcal | Carbohydrates: 59g (20%) | Protein: 11g (22%) | Fat: 17g (26%) | Saturated Fat: 5g (25%) | Cholesterol: 20mg (7%) | Sodium: 374mg (16%) | Potassium: 234mg (7%) | Fiber: 1g (4%) | Sugar: 2g | Vitamin A: 3.5% | Vitamin C: 0.4% | Calcium: 8.1% | Iron: 18.2%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawa jestem, czy risotto rosso przypadnie Wam do gustu. Zamieniając czerwone wino na białe można, dokładnie w ten sam sposób, ugotować risotto bianco. Koniecznie dajcie znać, które lepsze :).

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

2 komentarze

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)