Śledzie w oleju przepis

Śledzie w oleju

Śledzie w oleju z cebulą, pieprzem, zielem angielskim, listkiem laurowym i oliwą z oliwek lub mieszanką oleju słonecznikowego i lnianego. Idealny przepis na śledzie w oleju.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 15 min
Leżakowanie: 4 dni 4 godz.
Całkowity czas: 4 dni 4 godz. 15 min
Danie: Przekąska
Kuchnia: Polska
Keyword: śledzie w oleju
Liczba porcji: 4
Kalorie: 218kcal
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

Baza

  • 500 g śledzi z solanki
  • woda lub mleko do namoczenia
  • 1 cebula pokrojona w drobną kosteczkę lub piórka
  • 100 g zielonych oliwek z zalewy opcjonalnie; wypestkowane; pokrojone na plasterki

Zalewa z oleju

  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • ½ szklanki oliwy z oliwek extra vergine można zastąpić mieszanką pół na pół oleju słonecznikowego nierafinowanego i lnianego
  • 1 łyżka białego octu winnego można zastąpić sokiem z cytryny

Jak zrobić

  • Śledzie dokładnie płuczę w dwóch zimnych wodach, pozbawiając je nadmiaru słonego smaku.
  • Zalewam śledzie wodą lub mlekiem i odstawiam do lodówki na ok. 2-4 godziny. Po tym czasie odcedzam i osuszam papierowym ręcznikiem.
  • Przekrawam całe płaty śledziowe na mniejsze kawałki o szerokości ok. 3-4 cm.
  • W garnku zagotowuję wodę do blanszowania cebuli (jest to krok opcjonalny; cebulę można też dodać do śledzi surową). Dodaję cebulę i blanszuję przez 2-3 minuty.
  • Śledzie układam w słoiku lub garnku z kamionki na przemian z cebulą, oliwkami i przyprawami.
  • Oliwę mieszam z octem i zalewam śledzie w naczyniu tak, żeby dokładnie je przykryć.
  • Zabezpieczam naczynie pokrywką i odstawiam na min. 4 dni w chłodne miejsce.

Wskazówki

Nutrition

Serving: 125g | Kalorie: 218kcal | Carbohydrates: 5g | Białko: 22g | Fat: 11g | Tłuszcze nasycone: 2g | Cholesterol: 75mg | Sód: 410mg | Potas: 479mg | Fiber: 1g | Cukier: 2g | Witamina A: 115IU | Witamina C: 3.3mg | Wapń: 94mg | Żelazo: 1.7mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!