Spaghetti all'Amatriciana

Spaghetti all'Amatriciana

Spaghetti all'Amatriciana - przepis na makaron z pancettą i sosem pomidorowym z cebulą i chili, posypany serem pecorino. Łatwy i szybki do zrobienia włoski obiad.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 20 min
Całkowity czas: 25 min
Danie: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Keyword: spaghetti amatriciana
Liczba porcji: 4
Kalorie: 780kcal
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

  • 500 g makaronu spaghetti lub bucatini
  • 200 g pancetty w Polsce można zastąpić surowym boczkiem; pokrojona w kostkę
  • 750 g pomidorów dojrzałe, o lekko słodkim smaku, najlepiej malinowe; bez gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 1-2 ząbki czosnku opcjonalnie; drobno posiekany
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • ¼ papryczki chili drobno posiekana
  • sól, pieprz
  • 50 g sera pecorino starty na tarce o drobnych oczkach
  • 2 łyżki świeżego tymianku opcjonalnie; do dekoracji

Jak zrobić

  • Pancettę podsmażam na niedużym ogniu na oliwie, przez ok. 2-3 minuty.
  • Dodaję cebulę i czosnek i podsmażam na małym ogniu do miękkości.
  • Dodaję pomidory i chili, doprawiam solą. Zagotowuję. Zmniejszam ogień.
  • Na małym ogniu gotuję sos przez ok. 15 minut, do zgęstnienia i wytrącenia tłuszczu.
  • Pod koniec gotowania sosu, w osobnym garnku, gotuję makaron „al dente” czyli lekko twardy. Odcedzam i przekładam do sosu, doprawiam pieprzem.
  • Mieszam makaron z sosem na patelni i przekładam na talerze. Dekoruję serem i tymiankiem.

Wskazówki

Nutrition

Serving: 400g | Kalorie: 780kcal | Carbohydrates: 97g | Białko: 27g | Fat: 32g | Tłuszcze nasycone: 10g | Cholesterol: 46mg | Sód: 570mg | Potas: 1227mg | Fiber: 7g | Cukier: 13g | Witamina A: 1215IU | Witamina C: 31.9mg | Wapń: 213mg | Żelazo: 5.6mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!