Spaghetti all'Amatriciana przepis na makaron amatriciana | Dorota Kamińska

Spaghetti all’Amatriciana

Spaghetti all'Amatriciana

Spaghetti all’Amatriciana to prosty przepis na makaron z pancettą i sosem pomidorowym, z dodatkiem sera pecorino. Łatwy do zrobienia i pożywny obiad włoski, który można przygotować w kilkanaście minut. Oczywiście warunkiem sukcesu w jego przyrządzeniu jest zestaw składników najwyższej jakości. A to dlatego, że skład jest bardzo okrojony i trudno w takim przypadku „zamaskować” ewentualne niedociągnięcia. Jak zrobić makaron all’Amatriciana? Przede wszystkim postawcie na pyszne, słodkie w smaku, dojrzałe pomidory, ser pecorino w jednym kawałku do samodzielnego starcia i dobre mięso.

Zobacz też: Najlepsze przepisy kuchni włoskiej

Nie do końca jasne jest pochodzenie tej prostej i pysznej potrawy. Podobno wywodzi się z miejscowości Amatrice, choć Rzymianie twierdzą, że wymyślił ją rzymski kucharz, który stamtąd pochodził. Niektóre źródła podają, że wcześniejszą wersją tego dania była taka bez pomidorów. Niezależnie od tego, która historia jest prawdziwa, dziś makaron amatriciana to spaghetti lub inna pasta z sosem przygotowanym na bazie guanciale lub pancetty (w Polsce, nie dysponując oryginałem, można je zastąpić boczkiem) oraz pomidorów. Wersją sporną jest dodawanie cebuli i czosnku, a u mnie dodatkowo pojawia się tymianek. Nie mogłam sobie odmówić dorzucenia odrobiny, żeby sos zyskał dodatkowy aromat i smak.

Spaghetti Amatriciana
Spaghetti Amatriciana

Zobaczcie jak zrobić spaghetti amatriciana krok po kroku.

Spaghetti all'Amatriciana

Spaghetti all'Amatriciana

Spaghetti all'Amatriciana - przepis na makaron z pancettą i sosem pomidorowym z cebulą i chili, posypany serem pecorino. Łatwy i szybki do zrobienia włoski obiad.
5 from 2 votes
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 20 minutes
Razem: 25 minutes
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Przepis na: spaghetti amatriciana
Liczba porcji: 4
Kalorie: 780kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g makaronu spaghetti (lub bucatini)
  • 200 g pancetty (w Polsce można zastąpić surowym boczkiem; pokrojona w kostkę)
  • 750 g pomidorów (dojrzałe, o lekko słodkim smaku, najlepiej malinowe; bez gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę)
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • 1-2 ząbki czosnku (opcjonalnie; drobno posiekany)
  • 2 łyżki oliwy (extra vergine)
  • ¼ papryczki chili (drobno posiekana)
  • sól, pieprz
  • 50 g sera pecorino (starty na tarce o drobnych oczkach)
  • 2 łyżki świeżego tymianku (opcjonalnie; do dekoracji)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Pancettę podsmażam na niedużym ogniu na oliwie, przez ok. 2-3 minuty.
  • Dodaję cebulę i czosnek i podsmażam na małym ogniu do miękkości.
  • Dodaję pomidory i chili, doprawiam solą. Zagotowuję. Zmniejszam ogień.
  • Na małym ogniu gotuję sos przez ok. 15 minut, do zgęstnienia i wytrącenia tłuszczu.
  • Pod koniec gotowania sosu, w osobnym garnku, gotuję makaron „al dente” czyli lekko twardy. Odcedzam i przekładam do sosu, doprawiam pieprzem.
  • Mieszam makaron z sosem na patelni i przekładam na talerze. Dekoruję serem i tymiankiem.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 400g | Calories: 780kcal (39%) | Carbohydrates: 97g (32%) | Protein: 27g (54%) | Fat: 32g (49%) | Saturated Fat: 10g (63%) | Cholesterol: 46mg (15%) | Sodium: 570mg (25%) | Potassium: 1227mg (35%) | Fiber: 7g (29%) | Sugar: 13g (14%) | Vitamin A: 1215IU (24%) | Vitamin C: 31.9mg (39%) | Calcium: 213mg (21%) | Iron: 5.6mg (31%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Przepis na spaghetti all'Amatriciana
Przepis na spaghetti all’Amatriciana
Spaghetti all'Amatriciana - przepis
Spaghetti all’Amatriciana – przepis

Bardzo jestem ciekawa, czy makaron amatriciana przypadnie Wam do gustu. Z jakim mięsem go przygotujecie? Dajcie koniecznie znać w komentarzach!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

2 komentarze
  1. Wygląda naprawdę dobrze! Chodziło za mną ostatnio spaghetti, ale jakoś nie zebrałem się, żeby je przygotować. Może ten przepis mnie w końcu do tego zmotywuje 🙂

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)