Spaghetti all'Amatriciana przepis | Dorota Kamińska

Spaghetti all’Amatriciana

Spaghetti all'Amatriciana

Spaghetti all’Amatriciana to prosty przepis na makaron z pancettą i sosem pomidorowym, z dodatkiem sera pecorino. Łatwy do zrobienia i pożywny obiad włoski, który można przygotować w kilkanaście minut.

Spaghetti Amatriciana
Spaghetti Amatriciana
Spaghetti all'Amatriciana

Spaghetti all'Amatriciana

Spaghetti all'Amatriciana - przepis na makaron z pancettą i sosem pomidorowym z cebulą i chili, posypany serem pecorino. Łatwy i szybki do zrobienia włoski obiad.
5 od 2 osób
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 20 min
Razem: 25 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Przepis na: spaghetti amatriciana
Liczba porcji: 4
Kalorie: 780kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g makaronu spaghetti (lub bucatini)
  • 200 g pancetty (w Polsce można zastąpić surowym boczkiem; pokrojona w kostkę)
  • 750 g pomidorów (dojrzałe, o lekko słodkim smaku, najlepiej malinowe; bez gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę)
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • 1-2 ząbki czosnku (opcjonalnie; drobno posiekany)
  • 2 łyżki oliwy (extra vergine)
  • ¼ papryczki chili (drobno posiekana)
  • sól, pieprz
  • 50 g sera pecorino (starty na tarce o drobnych oczkach)
  • 2 łyżki świeżego tymianku (opcjonalnie; do dekoracji)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj smaczne potrawy w zdrowszych wydaniach. Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Superfood po polsku - okładka

Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Jak zrobić

  • Pancettę podsmażam na niedużym ogniu na oliwie, przez ok. 2-3 minuty.
  • Dodaję cebulę i czosnek i podsmażam na małym ogniu do miękkości.
  • Dodaję pomidory i chili, doprawiam solą. Zagotowuję. Zmniejszam ogień.
  • Na małym ogniu gotuję sos przez ok. 15 minut, do zgęstnienia i wytrącenia tłuszczu.
  • Pod koniec gotowania sosu, w osobnym garnku, gotuję makaron „al dente” czyli lekko twardy. Odcedzam i przekładam do sosu, doprawiam pieprzem.
  • Mieszam makaron z sosem na patelni i przekładam na talerze. Dekoruję serem i tymiankiem.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 400g | Calories: 780kcal | Carbohydrates: 97g (32%) | Protein: 27g (54%) | Fat: 32g (49%) | Saturated Fat: 10g (50%) | Cholesterol: 46mg (15%) | Sodium: 570mg (24%) | Potassium: 1227mg (35%) | Fiber: 7g (28%) | Sugar: 13g | Vitamin A: 24.3% | Vitamin C: 38.7% | Calcium: 21.3% | Iron: 31.2%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Przepis na spaghetti all'Amatriciana
Przepis na spaghetti all’Amatriciana
Spaghetti all'Amatriciana - przepis
Spaghetti all’Amatriciana – przepis
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

2 komentarze
  1. Wygląda naprawdę dobrze! Chodziło za mną ostatnio spaghetti, ale jakoś nie zebrałem się, żeby je przygotować. Może ten przepis mnie w końcu do tego zmotywuje 🙂

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)