Ekspresowy ketchup z papryki, za to bez pomidorów. To sos paprykowy do przygotowania w bardzo prosty sposób. Jak zrobić keczup paprykowy krok po kroku.
5papryk czerwonych podłużnychsłodkie; upieczone w piekarniku nagrzanym do 200 °C (termoobieg) przez ok. 30 minut, następnie obrane ze skórek i odciśnięte na sitku (sok zachowany!)
½cebuliopcjonalnie; mała, pokrojona w talarki lub półksiężyce
½łyżeczki gorczycyopcjonalnie
1szczyptachili albo ostrej paprykiopcjonalnie
1łyżeczkaoliwy z oliwekopcjonalnie
½łyżeczkioctu
1szczyptacynamonuopcjonalnie
1szczyptagałki muszkatołowejopcjonalnie
1szczyptasoli
Instructions
Cebulę szklę na oliwie.
Do miękkiej cebuli dodaję gorczycę i chili. Posypuję solą. Podsmażam całość na średnim ogniu.
Kiedy przyprawy zaczną mocno pachnieć, przekładam całość do blendera. Dodaję paprykę.
Miksuję całość na gładką masę. W razie potrzeby konsystencję reguluję sokiem odciśniętym z papryki po upieczeniu.
Przelewam do wyparzonego słoika, zakręcam i pasteryzuję. Można też wykorzystać ketchup paprykowy od razu po zmiksowaniu.