Ketchup z papryki przepis | Dorota Kamińska

Ketchup z papryki

Ketchup z papryki

Choć w oryginale powinien być z pomidorów, spróbujcie zrobić ketchup z papryki, ekspresowy! Wystarczy jeden składnik w najprostszej wersji: słodka, podłużna papryka czerwona. Ale nie zaszkodzi mu kilka dodatków dla wydobycia głębi smaku.

5 od 1 osoby
Ketchup z papryki
Ketchup z papryki
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
40 min
Całkowity czas
30 min
 

Ekspresowy ketchup z papryki, za to bez pomidorów. To sos paprykowy do przygotowania w bardzo prosty sposób. Jak zrobić keczup paprykowy krok po kroku.

Danie: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Przepis na: keczup paprykowy, ketchup z papryki
Liczba kalorii: 50 kcal
Liczba porcji: 1 słoiczek ok. 300g
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 5 papryk czerwonych podłużnych (słodkie; upieczone w piekarniku nagrzanym do 200 °C (termoobieg) przez ok. 30 minut, następnie obrane ze skórek i odciśnięte na sitku (sok zachowany!))
  • ½ cebuli (opcjonalnie; mała, pokrojona w talarki lub półksiężyce)
  • ½ łyżeczki gorczycy (opcjonalnie)
  • 1 szczypta chili albo ostrej papryki (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki octu
  • 1 szczypta cynamonu (opcjonalnie)
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
  • 1 szczypta soli

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 15% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Ketchup z papryki - Jak zrobić
  1. Cebulę szklę na oliwie.

  2. Do miękkiej cebuli dodaję gorczycę i chili. Posypuję solą. Podsmażam całość na średnim ogniu.

  3. Kiedy przyprawy zaczną mocno pachnieć, przekładam całość do blendera. Dodaję paprykę.

  4. Miksuję całość na gładką masę. W razie potrzeby konsystencję reguluję sokiem odciśniętym z papryki po upieczeniu.

  5. Przelewam do wyparzonego słoika, zakręcam i pasteryzuję. Można też wykorzystać ketchup paprykowy od razu po zmiksowaniu.

Wartości odżywcze
Ketchup z papryki
Wielkość porcji (100 g)
Liczba kalorii 50 kcal Kalorie z tłuszczów 18 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 2g 3%
Sód 17mg 1%
Potas 202mg 6%
Węglowodany ogółem 7g 2%
Błonnik 2g 8%
Cukry 4g
Białko 1g 2%
Witamina A 52.2%
Witamina C 130.6%
Wapń 1%
Żelazo 2%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)