fbpx
Czytasz właśnie
Ketchup z papryki

Ketchup z papryki

Ketchup z papryki

Choć w oryginale powinien być z pomidorów, spróbujcie zrobić ketchup z papryki, ekspresowy! Wystarczy jeden składnik w najprostszej wersji: słodka, podłużna papryka czerwona. Ale nie zaszkodzi mu kilka dodatków dla wydobycia głębi smaku.

Ketchup z papryki

Ketchup z papryki

Ekspresowy ketchup z papryki, za to bez pomidorów. To sos paprykowy do przygotowania w bardzo prosty sposób. Jak zrobić keczup paprykowy krok po kroku.
4.80 from 5 votes
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 40 minutes
Razem: 30 minutes
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Przepis na: keczup paprykowy, ketchup z papryki
Liczba porcji: 1 słoiczek ok. 300g
Kalorie: 50kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 5 papryk czerwonych podłużnych (słodkie; upieczone w piekarniku nagrzanym do 200 °C (termoobieg) przez ok. 30 minut, następnie obrane ze skórek i odciśnięte na sitku (sok zachowany!))
  • ½ cebuli (opcjonalnie; mała, pokrojona w talarki lub półksiężyce)
  • ½ łyżeczki gorczycy (opcjonalnie)
  • 1 szczypta chili albo ostrej papryki (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki octu
  • 1 szczypta cynamonu (opcjonalnie)
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
  • 1 szczypta soli

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Cebulę szklę na oliwie.
  • Do miękkiej cebuli dodaję gorczycę i chili. Posypuję solą. Podsmażam całość na średnim ogniu.
  • Kiedy przyprawy zaczną mocno pachnieć, przekładam całość do blendera. Dodaję paprykę.
  • Miksuję całość na gładką masę. W razie potrzeby konsystencję reguluję sokiem odciśniętym z papryki po upieczeniu.
  • Przelewam do wyparzonego słoika, zakręcam i pasteryzuję. Można też wykorzystać ketchup paprykowy od razu po zmiksowaniu.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 100g | Kalorie: 50kcal (3%) | Węglowodany: 7g (2%) | Białko: 1g (2%) | Tłuszcze: 2g (3%) | Sód: 17mg (1%) | Potas: 202mg (6%) | Błonnik: 2g (8%) | Cukier: 4g (4%) | Witamina A: 2610IU (52%) | Witamina C: 107.7mg (131%) | Wapń: 10mg (1%) | Żelazo: 0.4mg (2%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom