Go Back
Print
Recipe Image
Notes
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Kanapka z awokado
Najlepsza kanapka z awokado, sokiem z limonki i świeżymi ziołami. Idealny tost z awokado na śniadanie lub kolację.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
15
minutes
minutes
Total Time:
15
minutes
minutes
Course:
Śniadanie
Cuisine:
Polska
Keyword:
kanapka z awokado
Servings:
2
Calories:
292
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
4
kromki
chleba
może być tostowany i posmarowany cieniutko odrobiną masła lub skropiony oliwą
1
awokado
obrane ze skórki
1
ząbek
czosnku
opcjonalnie; można zastąpić kawałkiem imbiru
4
plastry
wędzonego łososia
opcjonalnie; można zastąpić ulubioną wędliną
1
garść
listków młodego szpinaku, sałaty lub rukoli
opcjonalnie
4
plastry
pomidora
opcjonalnie; malinowy, dojrzały
1
łyżeczka
soku z cytryny lub limonki
1
łyżeczka
tymianku, rozmarynu, bazylii lub mieszanki ziół prowansalskich
świeże lub suszone zioła
sól, pieprz
Instructions
Nacieram delikatnie kromki czosnkiem lub imbirem.
Awokado rozgniatam widelcem na pastę, dodając sok z cytryny i szczyptę soli oraz pieprzu.
Na kromkach chleba układam pomidor, łososia/wędlinę oraz pastę z awokado
Posypuję ziołami i serwuję.
Notes
Awokado - jak wybrać
Najlepsze przepisy na chleb
Nutrition
Wielkość porcji:
1
kromka (z pastą z awokado i soku z limonki, z ziołami; bez opcjonalnych dodatków)
|
Kalorie:
292
kcal
|
Węglowodany:
33
g
|
Białko:
6
g
|
Tłuszcze:
16
g
|
Tłuszcze nasycone:
2
g
|
Sód:
345
mg
|
Potas:
545
mg
|
Błonnik:
7
g
|
Cukier:
2
g
|
Witamina A:
145
IU
|
Witamina C:
12.1
mg
|
Wapń:
64
mg
|
Żelazo:
2
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!