Kanapka z awokado przepis | Dorota Kamińska

Kanapka z awokado

Kanapka z awokado

Kanapka z awokado na śniadanie gości regularnie na moim talerzu. Proste przepisy to najlepsze przepisy, a ten właśnie taki jest. Nigella Lawson wywołała parę lat temu oburzenie, pokazując w brytyjskiej telewizji publicznej, jak zrobić kanapkę z awokado. Rozsmarowała owoc na toście, a Brytyjczycy zarzucili jej, że nie za to płacą abonament ;). Zaryzykuję i ja i kanapka z awokado też zagości na moim blogu. Przygotujcie ją z ulubionego pieczywa. Zróbcie tosty i wykorzystajcie dojrzały owoc. Zjedzcie pyszne śniadanie lub kolację.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na śniadanie

Od pewnego czasu w mediach zwraca się uwagę na kwestie etyczne związane ze spożyciem awokado. Popularność i wzrost zapotrzebowania sprawił, że w najbiedniejszych regionach wycina się drzewa, żeby przygotować grunt pod uprawę awokado. Dlatego warto sprawdzać, czy przypadkiem nie kupuje się awokado z takich właśnie terenów, gdzie niszczona jest przyroda i nisko opłaca się pracowników.

Dobrze się temu przyjrzeć i kupować ze sprawdzonego źródła, bo awokado jest korzystne dla zdrowia i warto zjadać 1-2 sztuki tygodniowo. Niektórzy twierdzą, że połówkę każdego dnia, ale uważam, że jest mnóstwo zdrowych, roślinnych tłuszczów, które również powinny się znaleźć w codziennym jadłospisie i ta 1-2 sztuki w tygodniu w zupełności wystarczą.

5 od 1 osoby
Kanapka z awokado
Kanapka z awokado
Przygotowanie
15 min
Całkowity czas
15 min
 

Najlepsza kanapka z awokado, sokiem z limonki i świeżymi ziołami. Idealny tost z awokado na śniadanie lub kolację.

Danie: Śniadanie
Kuchnia: Polska
Przepis na: kanapka z awokado
Liczba kalorii: 292 kcal
Liczba porcji: 2
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 4 kromki chleba (może być tostowany i posmarowany cieniutko odrobiną masła lub skropiony oliwą)
  • 1 awokado (obrane ze skórki)
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie; można zastąpić kawałkiem imbiru)
  • 4 plastry wędzonego łososia (opcjonalnie; można zastąpić ulubioną wędliną)
  • 1 garść listków młodego szpinaku, sałaty lub rukoli (opcjonalnie)
  • 4 plastry pomidora (opcjonalnie; malinowy, dojrzały)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki
  • 1 łyżeczka tymianku, rozmarynu, bazylii lub mieszanki ziół prowansalskich (świeże lub suszone zioła)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Kanapka z awokado - Jak zrobić
  1. Nacieram delikatnie kromki czosnkiem lub imbirem.

  2. Awokado rozgniatam widelcem na pastę, dodając sok z cytryny i szczyptę soli oraz pieprzu.

  3. Na kromkach chleba układam pomidor, łososia/wędlinę oraz pastę z awokado

  4. Posypuję ziołami i serwuję.

Wartości odżywcze
Kanapka z awokado
Wielkość porcji (1 kromka (z pastą z awokado i soku z limonki, z ziołami; bez opcjonalnych dodatków))
Liczba kalorii 292 kcal Kalorie z tłuszczów 144 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 16g 25%
Tłuszcze nasycone 2g 10%
Sód 345mg 14%
Potas 545mg 16%
Węglowodany ogółem 33g 11%
Błonnik 7g 28%
Cukry 2g
Białko 6g 12%
Witamina A 2.9%
Witamina C 14.7%
Wapń 6.4%
Żelazo 11.2%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

 

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)