Go Back
Print
Recipe Image
Notes
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Ryż z warzywami
Przepis na ryż z warzywami na szybki obiad. Kolorowy, smaczny i aromatyczny ryż z dodatkiem warzyw, do którego opcjonalnie można dołożyć tofu, mięso lub owoce morza.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
15
minutes
minutes
Cook Time:
15
minutes
minutes
Total Time:
30
minutes
minutes
Course:
Danie główne
Cuisine:
Azjatycka
Keyword:
ryż z warzywami
Servings:
4
Calories:
447
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
200
g
ryżu
200
g
cukinii
pokrojona w półksiężyce
200
g
czerwonej papryki
krzyżowa, pokrojona w cienkie plastry; opcjonalnie
100
g
marchewki
obrana, pokrojona w cienkie, podłużne plastry
100
g
selera naciowego
łodygi oczyszczone z łyka i pokrojone na plasterki o grubości ok. 1 cm
1
cebula
duża, drobno pokrojone
2-4
ząbki
czosnku
drobno pokrojone; można zastąpić 1 łyżką świeżo startego imbiru
1
papryczka chili
pokrojona w bardzo drobną kosteczkę
1
łyżka
sosu sojowego
2
łyżeczki
czerwonej lub zielonej pasty curry
można zastąpić 1 łyżeczką mieszanki przypraw garam masala lub tandoori masala
6-8
łyżek
oleju
2
łyżki
soku z limonki lub cytryny
opcjonalnie
1
łyżeczka
cukru
można zastąpić ksylitolem lub erytrytolem
świeża kolendra, mięta, bazylia lub natka pietruszki
posiekana, do dekoracji
prażone orzeszki ziemne
opcjonalnie; posiekane grubo
sól, pieprz
Instructions
Ryż wstawiam do gotowania w garnku.
Na 1-2 łyżkach oleju podsmażam pastę curry lub przyprawy w woku lub na głębokiej, dużej patelni. Po ok. 1 minucie dodaję cebulę i czosnek. Szklę.
Dodaję pozostały olej i dokładam wszystkie warzywa oprócz marchewki. Podsmażam na sporym ogniu przez 1 minutę, potrząsając patelnią.
Dodaję marchewkę, dosypuję cukier, dolewam sos sojowy. Zmniejszam ogień i podsmażam całość jeszcze przez 1 minutę. Mieszam z sokiem z limonki/cytryny.
Na talerzu układam ryż. Robię na środku zagłębienie i dodaję warzywa. Posypuję kolendrą/miętą/pietruszką i orzeszkami.
Notes
Jak ugotować ryż
Jak pokroić cebulę
Nutrition
Wielkość porcji:
275
g
|
Kalorie:
447
kcal
|
Węglowodany:
54
g
|
Białko:
6
g
|
Tłuszcze:
23
g
|
Tłuszcze nasycone:
1
g
|
Sód:
352
mg
|
Potas:
537
mg
|
Błonnik:
4
g
|
Cukier:
8
g
|
Witamina A:
6480
IU
|
Witamina C:
96.2
mg
|
Wapń:
56
mg
|
Żelazo:
1.3
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!