Ryż z warzywami przepis | Dorota Kamińska

Ryż z warzywami

Ryż z warzywami

Ryż z warzywami to jedno z dań, które często przygotowuję na obiad. Wrzucam na patelnię, szybko podsmażam z ulubionymi przyprawami lub pastą curry i serwuję z kolendrą lub innymi ziołami. Oczywiście z dodatkiem ryżu.

5 od 1 osoby
Ryż z warzywami
Ryż z warzywami
Przygotowanie
15 min
Czas gotowania
15 min
Całkowity czas
30 min
 

Przepis na ryż z warzywami na szybki obiad. Kolorowy, smaczny i aromatyczny ryż z dodatkiem warzyw, do którego opcjonalnie można dołożyć tofu, mięso lub owoce morza.

Danie: Danie główne
Kuchnia: Azjatycka
Przepis na: ryż z warzywami
Liczba kalorii: 447 kcal
Liczba porcji: 4
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 200 g ryżu
  • 200 g cukinii (pokrojona w półksiężyce)
  • 200 g czerwonej papryki (krzyżowa, pokrojona w cienkie plastry; opcjonalnie)
  • 100 g marchewki (obrana, pokrojona w cienkie, podłużne plastry)
  • 100 g selera naciowego (łodygi oczyszczone z łyka i pokrojone na plasterki o grubości ok. 1 cm)
  • 1 cebula (duża, drobno pokrojone)
  • 2-4 ząbki czosnku (drobno pokrojone; można zastąpić 1 łyżką świeżo startego imbiru)
  • 1 papryczka chili (pokrojona w bardzo drobną kosteczkę)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki czerwonej lub zielonej pasty curry (można zastąpić 1 łyżeczką mieszanki przypraw garam masala lub tandoori masala)
  • 6-8 łyżek oleju
  • 2 łyżki soku z limonki lub cytryny (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka cukru (można zastąpić ksylitolem lub erytrytolem)
  • świeża kolendra, mięta, bazylia lub natka pietruszki (posiekana, do dekoracji)
  • prażone orzeszki ziemne (opcjonalnie; posiekane grubo)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 15% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Ryż z warzywami - Jak zrobić
  1. Ryż wstawiam do gotowania w garnku.

  2. Na 1-2 łyżkach oleju podsmażam pastę curry lub przyprawy w woku lub na głębokiej, dużej patelni. Po ok. 1 minucie dodaję cebulę i czosnek. Szklę.

  3. Dodaję pozostały olej i dokładam wszystkie warzywa oprócz marchewki. Podsmażam na sporym ogniu przez 1 minutę, potrząsając patelnią.

  4. Dodaję marchewkę, dosypuję cukier, dolewam sos sojowy. Zmniejszam ogień i podsmażam całość jeszcze przez 1 minutę. Mieszam z sokiem z limonki/cytryny.

  5. Na talerzu układam ryż. Robię na środku zagłębienie i dodaję warzywa. Posypuję kolendrą/miętą/pietruszką i orzeszkami.

Wartości odżywcze
Ryż z warzywami
Wielkość porcji (275 g)
Liczba kalorii 447 kcal Kalorie z tłuszczów 207 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 23g 35%
Tłuszcze nasycone 1g 5%
Sód 352mg 15%
Potas 537mg 15%
Węglowodany ogółem 54g 18%
Błonnik 4g 16%
Cukry 8g
Białko 6g 12%
Witamina A 129.6%
Witamina C 116.6%
Wapń 5.6%
Żelazo 7.1%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)