fbpx
Czytasz właśnie
Ryż z warzywami

Ryż z warzywami

Ryż z warzywami

Ryż z warzywami to jedno z dań, które często przygotowuję na obiad. Wrzucam na patelnię, szybko podsmażam z ulubionymi przyprawami lub pastą curry i serwuję z kolendrą lub innymi ziołami. Oczywiście z dodatkiem ryżu.

Ryż z warzywami

Ryż z warzywami

Przepis na ryż z warzywami na szybki obiad. Kolorowy, smaczny i aromatyczny ryż z dodatkiem warzyw, do którego opcjonalnie można dołożyć tofu, mięso lub owoce morza.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 15 minutes
Gotowanie: 15 minutes
Razem: 30 minutes
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Azjatycka
Przepis na: ryż z warzywami
Liczba porcji: 4
Kalorie: 447kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 200 g ryżu
  • 200 g cukinii (pokrojona w półksiężyce)
  • 200 g czerwonej papryki (krzyżowa, pokrojona w cienkie plastry; opcjonalnie)
  • 100 g marchewki (obrana, pokrojona w cienkie, podłużne plastry)
  • 100 g selera naciowego (łodygi oczyszczone z łyka i pokrojone na plasterki o grubości ok. 1 cm)
  • 1 cebula (duża, drobno pokrojone)
  • 2-4 ząbki czosnku (drobno pokrojone; można zastąpić 1 łyżką świeżo startego imbiru)
  • 1 papryczka chili (pokrojona w bardzo drobną kosteczkę)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki czerwonej lub zielonej pasty curry (można zastąpić 1 łyżeczką mieszanki przypraw garam masala lub tandoori masala)
  • 6-8 łyżek oleju
  • 2 łyżki soku z limonki lub cytryny (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka cukru (można zastąpić ksylitolem lub erytrytolem)
  • świeża kolendra, mięta, bazylia lub natka pietruszki (posiekana, do dekoracji)
  • prażone orzeszki ziemne (opcjonalnie; posiekane grubo)
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Ryż wstawiam do gotowania w garnku.
  • Na 1-2 łyżkach oleju podsmażam pastę curry lub przyprawy w woku lub na głębokiej, dużej patelni. Po ok. 1 minucie dodaję cebulę i czosnek. Szklę.
  • Dodaję pozostały olej i dokładam wszystkie warzywa oprócz marchewki. Podsmażam na sporym ogniu przez 1 minutę, potrząsając patelnią.
  • Dodaję marchewkę, dosypuję cukier, dolewam sos sojowy. Zmniejszam ogień i podsmażam całość jeszcze przez 1 minutę. Mieszam z sokiem z limonki/cytryny.
  • Na talerzu układam ryż. Robię na środku zagłębienie i dodaję warzywa. Posypuję kolendrą/miętą/pietruszką i orzeszkami.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 275g | Kalorie: 447kcal (22%) | Węglowodany: 54g (18%) | Białko: 6g (12%) | Tłuszcze: 23g (35%) | Tłuszcze nasycone: 1g (6%) | Sód: 352mg (15%) | Potas: 537mg (15%) | Błonnik: 4g (17%) | Cukier: 8g (9%) | Witamina A: 6480IU (130%) | Witamina C: 96.2mg (117%) | Wapń: 56mg (6%) | Żelazo: 1.3mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom