Wołowina po burgundzku

Wołowina po burgundzku

Słynna wołowina po burgundzku czyli francuska potrawa z duszonej w winie wołowiny z dodatkiem pieczarek i cebuli.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 2 godz.
Całkowity czas: 2 godz. 15 min
Danie: Danie główne
Kuchnia: Francuska
Keyword: beef bourguignon, wołowina po burgundzku
Liczba porcji: 6
Kalorie: 1117kcal
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

Do duszenia mięsa

  • kg wołowiny na gulasz; mięso z części odpowiedzialnych za ruch, np. udźca; pokrojona w kawałki wielkości 2 kęsa
  • 150 g boczku surowy, niesolony, pokrojony w niedużą kostkę
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekany
  • 3 szklanki czerwonego wina wytrawnego
  • szklanki wywaru wołowo-warzywnego
  • ½ szklanki passaty pomidorowej
  • masło klarowane
  • ½ łyżeczki tymianku
  • 1 listek laurowy
  • sól

Do zagęszczenia sosu

  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki

Dodatki

  • 500 g pieczarek oczyszczone; trzonki odkrojone i posiekane ukośnie, a kapelusze w ćwiartki
  • 1 marchewka opcjonalnie; duża; obrana i pokrojona na plasterki grubości ok. 5 mm
  • 18-24 małe cebulki o średnicy ok. 2,5 cm; można zastąpić 2 dużymi cebulami pokrojonymi na ćwiartki
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • ½ łyżeczki soli duża
  • pieprz do smaku
  • woda

Do dekoracji

  • 400 g ziemniaków opcjonalnie; ugotowane
  • 4-6 łyżek natki pietruszki opcjonalnie; posiekana

Jak zrobić

Mięso

  • Nastawiam piekarnik na temperaturę 160 st. C.
  • Na patelni o nieprzywierającej powłoce podsmażam na średnim ogniu boczek, do lekkiego zrumienienia.
  • Odławiam boczek, zostawiam tłuszcz. Dodaję 1-2 łyżki masła klarowanego i rozgrzewam na niedużym ogniu. Tłuszcz powinien przykrywać całe dno patelni na wysokość ok. 2 mm.
  • Na średnim ogniu rumienię wołowinę ze wszystkich stron (jeśli całość nie mieści się na patelni, smażę  partiami, w razie potrzeby uzupełniając tłuszcz.
  • Przelewam zawartość patelni, razem z tłuszczem, do naczynia żaroodpornego, w którym będzie pieczone mięso.
  • Na patelnię wlewam wino. Podgrzewam delikatnie i zeskrobuję ewentualne resztki zrumienionego mięsa z dna patelni.
  • Przelewam wino do naczynia żaroodpornego. Dodaję boczek, mieszam całość. Uzupełniam wywarem wołowo-warzywnym, żeby całość była zanurzona. Przykrywam.
  • Piekę mięso w piekarniku, na najniższym poziome, w trybie góra+dół, przez 2,5-3 godziny. Można też dusić ją w garnku bezpośrednio na ogniu na kuchence.
    Jeśli po 2,5-3 godzinach mięso nadal jest twarde, zostawiam je w piekarniku na kolejnych 15 minut i ponownie przeprowadzam próbę.

Dodatki (przygotowane najpóźniej 45 minut przed końcem pieczenia wołowiny)

  • Rozgrzewam delikatnie 1 łyżkę masła klarowanego i wrzucam pieczarki. Przykrywam i duszę przez kilka minut na niedużym ogniu. Następnie odkrywam i odparowuję. Doprawiam delikatnie solą.
  • Małe cebulki (nieobrane) nacinam od spodu na krzyż, płytko, na kilka mm głębokości. Ćwiartki dużych zostawiam nieponacinane. Wrzucam do wrzątku, przykrywam i blanszuję przez 1 minutę. Odcedzam i obieram.
  • Układam cebulę na patelni o nieprzywierającej powłoce, dodaję pozostałą sól i masło klarowane. Zalewam wodą do połowy ich wysokości. 
  • Gotuję pod przykryciem do miękkości, na małym ogniu, przez ok. 25 minut. Opcjonalnie, na ostatnich 5 minut gotowania, dodaję marchewkę. Następnie odławiam warzywa i zachowuję wywar z gotowania. 

Łączenie składników

  • Z naczynia z wołowiną odlewam cały płyn na patelnię z płynem z gotowania cebulek i marchewki. W razie potrzeby uzupełniam pozostałym wywarem wołowo-warzywnym.
  • Z powstałego płynu zdejmuję chochelką tłuszcz. Przelewam go na patelnię. Podgrzewam i zasypuję mąką. Mieszam i delikatnie zasmażam.
  • Dodaję do zasmażki kilka łyżek płynu, rozprowadzam. Przelewam całość z powrotem do pozostałego płynu, mieszam dokładnie i podgrzewam, do zgęstnienia sosu.
  • Łączę sos z wołowiną, dodaję cebulę, marchewkę i pieczarki i mieszam całość.
  • Posypuję natką pietruszki, opcjonalnie otaczam mięso ziemniakami i serwuję.

Wskazówki

Nutrition

Serving: 450g | Kalorie: 1117kcal | Carbohydrates: 20g | Białko: 55g | Fat: 80g | Tłuszcze nasycone: 35g | Cholesterol: 232mg | Sód: 683mg | Potas: 1576mg | Fiber: 3g | Cukier: 3g | Witamina A: 535IU | Witamina C: 15.3mg | Wapń: 54mg | Żelazo: 9.6mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!