Drukuj przepis
Pyzy z mięsem

Pyzy z mięsem

Pyzy z mięsem czyli kluski ziemniaczane z mięsem w środku. Do zrobienia z ciasta jak na knedle w prostszej wersji lub z ciasta łączonego z gotowanych i surowych ziemniaków.

Danie Danie główne
Kuchnia Polska
Przepis na pyzy z mięsem
Przygotowanie 45 min
Czas gotowania 15 min
Całkowity czas 1 godzina
Liczba porcji 60 sztuk
Liczba kalorii 52 kcal

Składniki

Ciasto

  • kg ziemniaków sypkie; połowa obrana, druga połowa ze skórką, dokładnie wyszorowaną i umytą
  • 1 szklanka mąki do podsypywania stolnicy
  • 1 jajko
  • sól

Farsz

  • 500 g mięsa drobiowe, wieprzowe lub wołowe, albo mieszane; ugotowane/upieczone, np. z rosołu lub pozostałości po pieczonym kurczaku czy kaczce; zmielone w maszynce; połowę można zastąpić kiełbasą pokrojoną w drobną kostkę lub boczkiem
  • 3 cebule duże; drobno posiekane
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka suszonych ziół lub słodkiej papryki opcjonalnie
  • 1 szczypta ostrej papryczki chili opcjonalnie
  • sól, pieprz

Jak zrobić

Farsz

  1. Cebule szklę na oleju.

  2. Dodaję mięso, trzymam przez chwilę na ogniu i mieszam dokładnie całość. Jeśli farsz jest zbyt sypki, zagęszczam go połową suchej bułki wymoczoną wcześniej w zimnej wodzie i dokładnie odciśniętą.

  3. Doprawiam farsz solą i pieprzem oraz opcjonalnymi przyprawami, dokładnie mieszam.

Ciasto

  1. Nieobrane ziemniaki gotuję w mundurkach. Następnie obieram, mielę w maszynce lub rozgniatam prasą do ziemniaków i odstawiam do wystudzenia.

  2. Obrane ziemniaki ucieram na tarce o drobnych oczkach lub miksuję w blenderze. Odciskam nad miską na gęstym sitku. Czekam aż odciśnięty do miski sok się ustoi i zlewam go ostrożnie, a uzbieraną na dnie miski skrobię mieszam ze wszystkimi ziemniakami.

    UWAGA: Niektóre ziemniaki szybko ciemnieją po utarciu, inne wcale. Dlatego pyzy mogą wyjść jasne lub nieco ciemniejsze.

  3. Dodaję jajko, posypuję delikatnie solą po wierzchu i zagniatam ciasto.

Formowanie pyz

  1. Na omączonej stolnicy formuję niezbyt grube, okrągłe placuszki.

    Jeśli ciasto jest rzadkie i nie chce się kleić, zagęszczam je 3-4 łyżkami mąki pszennej lub 1-2 łyżkami mąki ziemniaczanej.

  2. Na połowę placuszków nakładam łyżeczką farsz. Przykrywam pozostałymi placuszkami, formując w dłoniach kule.

  3. Gotuję pyzy w osolonym wrzątku, przez ok. 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

  4. Serwuję pyzy z roztopionym masłem lub smalcem, albo podsmażoną na oleju cebulką i/lub skwarkami.

Moje porady

  1. Jak ugotować ziemniaki
Wartości odżywcze
Pyzy z mięsem
Wielkość porcji (1 sztuka)
Liczba kalorii 52 kcal Kalorie z tłuszczów 18 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 2g 3%
Cholesterol 8mg 3%
Sód 50mg 2%
Potas 137mg 4%
Węglowodany ogółem 5g 2%
Białko 2g 4%
Witamina A 0.1%
Witamina C 4%
Wapń 1.2%
Żelazo 6.5%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.