Pyzy z mięsem czyli kluski ziemniaczane z mięsem w środku. Do zrobienia z ciasta jak na knedle w prostszej wersji lub z ciasta łączonego z gotowanych i surowych ziemniaków.
1½kgziemniakówsypkie; połowa obrana, druga połowa ze skórką, dokładnie wyszorowaną i umytą
1szklankamąkido podsypywania stolnicy
1jajko
sól
Farsz
500gmięsadrobiowe, wieprzowe lub wołowe, albo mieszane; ugotowane/upieczone, np. z rosołu lub pozostałości po pieczonym kurczaku czy kaczce; zmielone w maszynce; połowę można zastąpić kiełbasą pokrojoną w drobną kostkę lub boczkiem
3cebuleduże; drobno posiekane
3łyżkioleju
1łyżkasuszonych ziół lub słodkiej paprykiopcjonalnie
1szczyptaostrej papryczki chiliopcjonalnie
sól, pieprz
Instructions
Farsz
Cebule szklę na oleju.
Dodaję mięso, trzymam przez chwilę na ogniu i mieszam dokładnie całość. Jeśli farsz jest zbyt sypki, zagęszczam go połową suchej bułki wymoczoną wcześniej w zimnej wodzie i dokładnie odciśniętą.
Doprawiam farsz solą i pieprzem oraz opcjonalnymi przyprawami, dokładnie mieszam.
Ciasto
Nieobrane ziemniaki gotuję w mundurkach. Następnie obieram, mielę w maszynce lub rozgniatam prasą do ziemniaków i odstawiam do wystudzenia.
Obrane ziemniaki ucieram na tarce o drobnych oczkach lub miksuję w blenderze. Odciskam nad miską na gęstym sitku. Czekam aż odciśnięty do miski sok się ustoi i zlewam go ostrożnie, a uzbieraną na dnie miski skrobię mieszam ze wszystkimi ziemniakami.UWAGA: Niektóre ziemniaki szybko ciemnieją po utarciu, inne wcale. Dlatego pyzy mogą wyjść jasne lub nieco ciemniejsze.
Dodaję jajko, posypuję delikatnie solą po wierzchu i zagniatam ciasto.
Formowanie pyz
Na omączonej stolnicy formuję niezbyt grube, okrągłe placuszki.Jeśli ciasto jest rzadkie i nie chce się kleić, zagęszczam je 3-4 łyżkami mąki pszennej lub 1-2 łyżkami mąki ziemniaczanej.
Na połowę placuszków nakładam łyżeczką farsz. Przykrywam pozostałymi placuszkami, formując w dłoniach kule.
Gotuję pyzy w osolonym wrzątku, przez ok. 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Serwuję pyzy z roztopionym masłem lub smalcem, albo podsmażoną na oleju cebulką i/lub skwarkami.