Pyzy z mięsem

Pyzy z mięsem

Pyzy z mięsem czyli kluski ziemniaczane z mięsem w środku. Do zrobienia z ciasta jak na knedle w prostszej wersji lub z ciasta łączonego z gotowanych i surowych ziemniaków.
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time: 45 min
Cook Time: 15 min
Total Time: 1 godzina
Course: Danie główne
Cuisine: Polska
Keyword: pyzy z mięsem
Servings: 60 sztuk
Calories: 52kcal
Author: Dorota Kamińska

Składniki

Ciasto

  • kg ziemniaków sypkie; połowa obrana, druga połowa ze skórką, dokładnie wyszorowaną i umytą
  • 1 szklanka mąki do podsypywania stolnicy
  • 1 jajko
  • sól

Farsz

  • 500 g mięsa drobiowe, wieprzowe lub wołowe, albo mieszane; ugotowane/upieczone, np. z rosołu lub pozostałości po pieczonym kurczaku czy kaczce; zmielone w maszynce; połowę można zastąpić kiełbasą pokrojoną w drobną kostkę lub boczkiem
  • 3 cebule duże; drobno posiekane
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka suszonych ziół lub słodkiej papryki opcjonalnie
  • 1 szczypta ostrej papryczki chili opcjonalnie
  • sól, pieprz

Instructions

Farsz

  • Cebule szklę na oleju.
  • Dodaję mięso, trzymam przez chwilę na ogniu i mieszam dokładnie całość. Jeśli farsz jest zbyt sypki, zagęszczam go połową suchej bułki wymoczoną wcześniej w zimnej wodzie i dokładnie odciśniętą.
  • Doprawiam farsz solą i pieprzem oraz opcjonalnymi przyprawami, dokładnie mieszam.

Ciasto

  • Nieobrane ziemniaki gotuję w mundurkach. Następnie obieram, mielę w maszynce lub rozgniatam prasą do ziemniaków i odstawiam do wystudzenia.
  • Obrane ziemniaki ucieram na tarce o drobnych oczkach lub miksuję w blenderze. Odciskam nad miską na gęstym sitku. Czekam aż odciśnięty do miski sok się ustoi i zlewam go ostrożnie, a uzbieraną na dnie miski skrobię mieszam ze wszystkimi ziemniakami.
    UWAGA: Niektóre ziemniaki szybko ciemnieją po utarciu, inne wcale. Dlatego pyzy mogą wyjść jasne lub nieco ciemniejsze.
  • Dodaję jajko, posypuję delikatnie solą po wierzchu i zagniatam ciasto.

Formowanie pyz

  • Na omączonej stolnicy formuję niezbyt grube, okrągłe placuszki.
    Jeśli ciasto jest rzadkie i nie chce się kleić, zagęszczam je 3-4 łyżkami mąki pszennej lub 1-2 łyżkami mąki ziemniaczanej.
  • Na połowę placuszków nakładam łyżeczką farsz. Przykrywam pozostałymi placuszkami, formując w dłoniach kule.
  • Gotuję pyzy w osolonym wrzątku, przez ok. 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  • Serwuję pyzy z roztopionym masłem lub smalcem, albo podsmażoną na oleju cebulką i/lub skwarkami.

Notes

Nutrition

Serving: 1sztuka | Calories: 52kcal | Carbohydrates: 5g | Protein: 2g | Fat: 2g | Cholesterol: 8mg | Sodium: 50mg | Potassium: 137mg | Vitamin A: 0.1% | Vitamin C: 4% | Calcium: 1.2% | Iron: 6.5%
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!