fbpx
Czytasz właśnie
Pyzy z mięsem

Pyzy z mięsem

Pyzy z mięsem

Potrawa zupełnie mi nieznana, bo pyzy z mięsem nie pojawiały się u nikogo z rodziny na stole. Dopiero gdy założyłam blog, dowiedziałam się o ich istnieniu. Przeglądałam książkę kucharską i natrafiłam na przepis na pyzy mięsne. Mało jest u mnie okazji do przygotowywania mięsnych dań, ale pewnego dnia, mając pozostałe po obiedzie niezjedzone mięso kurczaka, postanowiłam sprawdzić jak zrobić pyzy z mięsem. I przygotowałam!

Zobacz też: Najlepsze przepisy kuchni polskiej

Pyzy z mięsem

Pyzy z mięsem

Pyzy z mięsem czyli kluski ziemniaczane z mięsem w środku. Do zrobienia z ciasta jak na knedle w prostszej wersji lub z ciasta łączonego z gotowanych i surowych ziemniaków.
5 from 5 votes
Przygotowanie: 45 minutes
Gotowanie: 15 minutes
Razem: 1 hour
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: pyzy z mięsem
Liczba porcji: 60 sztuk
Kalorie: 52kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto

  • kg ziemniaków (sypkie; połowa obrana, druga połowa ze skórką, dokładnie wyszorowaną i umytą)
  • 1 szklanka mąki (do podsypywania stolnicy)
  • 1 jajko
  • sól

Farsz

  • 500 g mięsa (drobiowe, wieprzowe lub wołowe, albo mieszane; ugotowane/upieczone, np. z rosołu lub pozostałości po pieczonym kurczaku czy kaczce; zmielone w maszynce; połowę można zastąpić kiełbasą pokrojoną w drobną kostkę lub boczkiem)
  • 3 cebule (duże; drobno posiekane)
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka suszonych ziół lub słodkiej papryki (opcjonalnie)
  • 1 szczypta ostrej papryczki chili (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

Farsz

  • Cebule szklę na oleju.
  • Dodaję mięso, trzymam przez chwilę na ogniu i mieszam dokładnie całość. Jeśli farsz jest zbyt sypki, zagęszczam go połową suchej bułki wymoczoną wcześniej w zimnej wodzie i dokładnie odciśniętą.
  • Doprawiam farsz solą i pieprzem oraz opcjonalnymi przyprawami, dokładnie mieszam.

Ciasto

  • Nieobrane ziemniaki gotuję w mundurkach. Następnie obieram, mielę w maszynce lub rozgniatam prasą do ziemniaków i odstawiam do wystudzenia.
  • Obrane ziemniaki ucieram na tarce o drobnych oczkach lub miksuję w blenderze. Odciskam nad miską na gęstym sitku. Czekam aż odciśnięty do miski sok się ustoi i zlewam go ostrożnie, a uzbieraną na dnie miski skrobię mieszam ze wszystkimi ziemniakami.
    UWAGA: Niektóre ziemniaki szybko ciemnieją po utarciu, inne wcale. Dlatego pyzy mogą wyjść jasne lub nieco ciemniejsze.
  • Dodaję jajko, posypuję delikatnie solą po wierzchu i zagniatam ciasto.

Formowanie pyz

  • Na omączonej stolnicy formuję niezbyt grube, okrągłe placuszki.
    Jeśli ciasto jest rzadkie i nie chce się kleić, zagęszczam je 3-4 łyżkami mąki pszennej lub 1-2 łyżkami mąki ziemniaczanej.
  • Na połowę placuszków nakładam łyżeczką farsz. Przykrywam pozostałymi placuszkami, formując w dłoniach kule.
  • Gotuję pyzy w osolonym wrzątku, przez ok. 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  • Serwuję pyzy z roztopionym masłem lub smalcem, albo podsmażoną na oleju cebulką i/lub skwarkami.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1sztuka | Kalorie: 52kcal (3%) | Węglowodany: 5g (2%) | Białko: 2g (4%) | Tłuszcze: 2g (3%) | Cholesterol: 8mg (3%) | Sód: 50mg (2%) | Potas: 137mg (4%) | Witamina A: 5IU | Witamina C: 3.3mg (4%) | Wapń: 12mg (1%) | Żelazo: 1.2mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom