Pyzy z mięsem

Pyzy z mięsem

Potrawa zupełnie mi nieznana, bo pyzy z mięsem nie pojawiały się u nikogo z rodziny na stole. Dopiero gdy założyłam blog, dowiedziałam się o ich istnieniu. Przeglądałam książkę kucharską i natrafiłam na przepis na pyzy mięsne. Mało jest u mnie okazji do przygotowywania mięsnych dań, ale pewnego dnia, mając pozostałe po obiedzie niezjedzone mięso kurczaka, postanowiłam sprawdzić jak zrobić pyzy z mięsem. I przygotowałam!

Zobacz też: Najlepsze przepisy kuchni polskiej

5 od 4 osób
Pyzy z mięsem
Pyzy z mięsem
Przygotowanie
45 min
Czas gotowania
15 min
Całkowity czas
1 godz.
 

Pyzy z mięsem czyli kluski ziemniaczane z mięsem w środku. Do zrobienia z ciasta jak na knedle w prostszej wersji lub z ciasta łączonego z gotowanych i surowych ziemniaków.

Danie: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: pyzy z mięsem
Liczba kalorii: 52 kcal
Liczba porcji: 60 sztuk
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto
  • kg ziemniaków (sypkie; połowa obrana, druga połowa ze skórką, dokładnie wyszorowaną i umytą)
  • 1 szklanka mąki (do podsypywania stolnicy)
  • 1 jajko
  • sól
Farsz
  • 500 g mięsa (drobiowe, wieprzowe lub wołowe, albo mieszane; ugotowane/upieczone, np. z rosołu lub pozostałości po pieczonym kurczaku czy kaczce; zmielone w maszynce; połowę można zastąpić kiełbasą pokrojoną w drobną kostkę lub boczkiem)
  • 3 cebule (duże; drobno posiekane)
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka suszonych ziół lub słodkiej papryki (opcjonalnie)
  • 1 szczypta ostrej papryczki chili (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Pyzy z mięsem - Jak zrobić
Farsz
  1. Cebule szklę na oleju.

  2. Dodaję mięso, trzymam przez chwilę na ogniu i mieszam dokładnie całość. Jeśli farsz jest zbyt sypki, zagęszczam go połową suchej bułki wymoczoną wcześniej w zimnej wodzie i dokładnie odciśniętą.

  3. Doprawiam farsz solą i pieprzem oraz opcjonalnymi przyprawami, dokładnie mieszam.

Ciasto
  1. Nieobrane ziemniaki gotuję w mundurkach. Następnie obieram, mielę w maszynce lub rozgniatam prasą do ziemniaków i odstawiam do wystudzenia.

  2. Obrane ziemniaki ucieram na tarce o drobnych oczkach lub miksuję w blenderze. Odciskam nad miską na gęstym sitku. Czekam aż odciśnięty do miski sok się ustoi i zlewam go ostrożnie, a uzbieraną na dnie miski skrobię mieszam ze wszystkimi ziemniakami.

    UWAGA: Niektóre ziemniaki szybko ciemnieją po utarciu, inne wcale. Dlatego pyzy mogą wyjść jasne lub nieco ciemniejsze.

  3. Dodaję jajko, posypuję delikatnie solą po wierzchu i zagniatam ciasto.

Formowanie pyz
  1. Na omączonej stolnicy formuję niezbyt grube, okrągłe placuszki.

    Jeśli ciasto jest rzadkie i nie chce się kleić, zagęszczam je 3-4 łyżkami mąki pszennej lub 1-2 łyżkami mąki ziemniaczanej.

  2. Na połowę placuszków nakładam łyżeczką farsz. Przykrywam pozostałymi placuszkami, formując w dłoniach kule.

  3. Gotuję pyzy w osolonym wrzątku, przez ok. 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

  4. Serwuję pyzy z roztopionym masłem lub smalcem, albo podsmażoną na oleju cebulką i/lub skwarkami.

Wartości odżywcze
Pyzy z mięsem
Wielkość porcji (1 sztuka)
Liczba kalorii 52 kcal Kalorie z tłuszczów 18 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 2g 3%
Cholesterol 8mg 3%
Sód 50mg 2%
Potas 137mg 4%
Węglowodany ogółem 5g 2%
Białko 2g 4%
Witamina A 0.1%
Witamina C 4%
Wapń 1.2%
Żelazo 6.5%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)