Pyzy z mięsem przepis | Dorota Kamińska

Pyzy z mięsem

Pyzy z mięsem

Potrawa zupełnie mi nieznana, bo pyzy z mięsem nie pojawiały się u nikogo z rodziny na stole. Dopiero gdy założyłam blog, dowiedziałam się o ich istnieniu. Przeglądałam książkę kucharską i natrafiłam na przepis na pyzy mięsne. Mało jest u mnie okazji do przygotowywania mięsnych dań, ale pewnego dnia, mając pozostałe po obiedzie niezjedzone mięso kurczaka, postanowiłam sprawdzić jak zrobić pyzy z mięsem. I przygotowałam!

Zobacz też: Najlepsze przepisy kuchni polskiej

Pyzy z mięsem

Pyzy z mięsem

Pyzy z mięsem czyli kluski ziemniaczane z mięsem w środku. Do zrobienia z ciasta jak na knedle w prostszej wersji lub z ciasta łączonego z gotowanych i surowych ziemniaków.
5 od 4 osób
Przygotowanie: 45 min
Gotowanie: 15 min
Razem: 1 godzina
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: pyzy z mięsem
Liczba porcji: 60 sztuk
Kalorie: 52kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto

  • kg ziemniaków (sypkie; połowa obrana, druga połowa ze skórką, dokładnie wyszorowaną i umytą)
  • 1 szklanka mąki (do podsypywania stolnicy)
  • 1 jajko
  • sól

Farsz

  • 500 g mięsa (drobiowe, wieprzowe lub wołowe, albo mieszane; ugotowane/upieczone, np. z rosołu lub pozostałości po pieczonym kurczaku czy kaczce; zmielone w maszynce; połowę można zastąpić kiełbasą pokrojoną w drobną kostkę lub boczkiem)
  • 3 cebule (duże; drobno posiekane)
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka suszonych ziół lub słodkiej papryki (opcjonalnie)
  • 1 szczypta ostrej papryczki chili (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

Farsz

  • Cebule szklę na oleju.
  • Dodaję mięso, trzymam przez chwilę na ogniu i mieszam dokładnie całość. Jeśli farsz jest zbyt sypki, zagęszczam go połową suchej bułki wymoczoną wcześniej w zimnej wodzie i dokładnie odciśniętą.
  • Doprawiam farsz solą i pieprzem oraz opcjonalnymi przyprawami, dokładnie mieszam.

Ciasto

  • Nieobrane ziemniaki gotuję w mundurkach. Następnie obieram, mielę w maszynce lub rozgniatam prasą do ziemniaków i odstawiam do wystudzenia.
  • Obrane ziemniaki ucieram na tarce o drobnych oczkach lub miksuję w blenderze. Odciskam nad miską na gęstym sitku. Czekam aż odciśnięty do miski sok się ustoi i zlewam go ostrożnie, a uzbieraną na dnie miski skrobię mieszam ze wszystkimi ziemniakami.
    UWAGA: Niektóre ziemniaki szybko ciemnieją po utarciu, inne wcale. Dlatego pyzy mogą wyjść jasne lub nieco ciemniejsze.
  • Dodaję jajko, posypuję delikatnie solą po wierzchu i zagniatam ciasto.

Formowanie pyz

  • Na omączonej stolnicy formuję niezbyt grube, okrągłe placuszki.
    Jeśli ciasto jest rzadkie i nie chce się kleić, zagęszczam je 3-4 łyżkami mąki pszennej lub 1-2 łyżkami mąki ziemniaczanej.
  • Na połowę placuszków nakładam łyżeczką farsz. Przykrywam pozostałymi placuszkami, formując w dłoniach kule.
  • Gotuję pyzy w osolonym wrzątku, przez ok. 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  • Serwuję pyzy z roztopionym masłem lub smalcem, albo podsmażoną na oleju cebulką i/lub skwarkami.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka | Calories: 52kcal | Carbohydrates: 5g (2%) | Protein: 2g (4%) | Fat: 2g (3%) | Cholesterol: 8mg (3%) | Sodium: 50mg (2%) | Potassium: 137mg (4%) | Vitamin A: 0.1% | Vitamin C: 4% | Calcium: 1.2% | Iron: 6.5%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)