Brukselka smażona

Brukselka smażona

Brukselka smażona z dodatkiem orzechów włoskich, czosnku i rodzynek lub żurawiny. Doskonała jako dodatek do ryby lub mięsa, a także samodzielne danie warzywne.
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time: 5 min
Cook Time: 10 min
Total Time: 15 min
Course: Dodatek do obiadu
Cuisine: Polska
Keyword: brukselka smażona
Servings: 8
Calories: 227kcal
Author: Superfood po polsku

Składniki

  • 1 kg brukselek umyte, od spodu nacięte „na krzyż”
  • ½ szklanki orzechów włoskich uprażone na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce
  • 2-4 ząbki czosnku drobno posiekany
  • ½ szklanki rodzynek lub żurawiny opcjonalnie
  • 6 łyżek masła klarowanego można zastąpić oliwą extra vergine
  • 1 cytryna wyciśnięty sok
  • sól, pieprz

Instructions

  • Orzechy wkładam do dużej miski, polewam miodem i 1 łyżką stopionego masła. Potrząsam, żeby dokładnie rozprowadzić składniki.
  • Brukselki gotuję przez 5 minut na parze. Osuszam na sitku.
  • Rozgrzewam na patelni pozostałe masło i delikatnie karmelizuję brukselki na średnim ogniu.
  • Dodaję czosnek i rodzynki, zmniejszam ogień. Po 1 minucie doprawiam solą i pieprzem i skrapiam sokiem z cytryny.
  • Przekładam całość do miski z orzechami. Dokładnie mieszam.

Notes

Nutrition

Serving: 150g | Calories: 227kcal | Carbohydrates: 19g | Protein: 5g | Fat: 16g | Saturated Fat: 7g | Cholesterol: 28mg | Sodium: 51mg | Potassium: 537mg | Fiber: 6g | Sugar: 8g | Vitamin A: 18.9% | Vitamin C: 137.5% | Calcium: 6.3% | Iron: 11.6%
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!