Drukuj przepis
Brukselka smażona

Brukselka smażona

Brukselka smażona z dodatkiem orzechów włoskich, czosnku i rodzynek lub żurawiny. Doskonała jako dodatek do ryby lub mięsa, a także samodzielne danie warzywne.

Danie Dodatek do obiadu
Kuchnia Polska
Przepis na brukselka smażona
Przygotowanie 5 min
Czas gotowania 10 min
Całkowity czas 15 min
Liczba porcji 8
Liczba kalorii 227 kcal

Składniki

  • 1 kg brukselek umyte, od spodu nacięte „na krzyż”
  • ½ szklanki orzechów włoskich uprażone na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce
  • 2-4 ząbki czosnku drobno posiekany
  • ½ szklanki rodzynek lub żurawiny opcjonalnie
  • 6 łyżek masła klarowanego można zastąpić oliwą extra vergine
  • 1 cytryna wyciśnięty sok
  • sól, pieprz

Jak zrobić

  1. Orzechy wkładam do dużej miski, polewam miodem i 1 łyżką stopionego masła. Potrząsam, żeby dokładnie rozprowadzić składniki.

  2. Brukselki gotuję przez 5 minut na parze. Osuszam na sitku.

  3. Rozgrzewam na patelni pozostałe masło i delikatnie karmelizuję brukselki na średnim ogniu.

  4. Dodaję czosnek i rodzynki, zmniejszam ogień. Po 1 minucie doprawiam solą i pieprzem i skrapiam sokiem z cytryny.

  5. Przekładam całość do miski z orzechami. Dokładnie mieszam.

Moje porady

  1. Masło klarowane - przepis
Wartości odżywcze
Brukselka smażona
Wielkość porcji (150 g)
Liczba kalorii 227 kcal Kalorie z tłuszczów 144 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 16g 25%
Tłuszcze nasycone 7g 35%
Cholesterol 28mg 9%
Sód 51mg 2%
Potas 537mg 15%
Węglowodany ogółem 19g 6%
Błonnik 6g 24%
Cukry 8g
Białko 5g 10%
Witamina A 18.9%
Witamina C 137.5%
Wapń 6.3%
Żelazo 11.6%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.