Brukselka smażona

Brukselka smażona

Była już wersja z piekarnika, a dziś brukselka smażona, na którą przepis pokazywałam w mojej książce, przyrządzając ją jako dodatek do łososia. To bardzo smaczna brukselka, którą najpierw blanszuje się w wodzie, a potem dosmaża na patelni. Z orzechami, żurawiną i innymi dodatkami, może przekona do siebie tych, którzy nie przepadają za typową, gotowaną wersją. Zobaczcie jak usmażyć brukselkę czyli przepis na brukselkę smażoną.

5 od 1 osoby
Brukselka smażona
Brukselka smażona
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
15 min
 

Brukselka smażona z dodatkiem orzechów włoskich, czosnku i rodzynek lub żurawiny. Doskonała jako dodatek do ryby lub mięsa, a także samodzielne danie warzywne.

Danie: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Przepis na: brukselka smażona
Liczba kalorii: 227 kcal
Liczba porcji: 8
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 1 kg brukselek (umyte, od spodu nacięte „na krzyż”)
  • ½ szklanki orzechów włoskich (uprażone na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce)
  • 2-4 ząbki czosnku (drobno posiekany)
  • ½ szklanki rodzynek lub żurawiny (opcjonalnie)
  • 6 łyżek masła klarowanego (można zastąpić oliwą extra vergine)
  • 1 cytryna (wyciśnięty sok)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady
  1. Masło klarowane - przepis
Brukselka smażona - Jak zrobić
  1. Orzechy wkładam do dużej miski, polewam miodem i 1 łyżką stopionego masła. Potrząsam, żeby dokładnie rozprowadzić składniki.

  2. Brukselki gotuję przez 5 minut na parze. Osuszam na sitku.

  3. Rozgrzewam na patelni pozostałe masło i delikatnie karmelizuję brukselki na średnim ogniu.

  4. Dodaję czosnek i rodzynki, zmniejszam ogień. Po 1 minucie doprawiam solą i pieprzem i skrapiam sokiem z cytryny.

  5. Przekładam całość do miski z orzechami. Dokładnie mieszam.

Wartości odżywcze
Brukselka smażona
Wielkość porcji (150 g)
Liczba kalorii 227 kcal Kalorie z tłuszczów 144 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 16g 25%
Tłuszcze nasycone 7g 35%
Cholesterol 28mg 9%
Sód 51mg 2%
Potas 537mg 15%
Węglowodany ogółem 19g 6%
Błonnik 6g 24%
Cukry 8g
Białko 5g 10%
Witamina A 18.9%
Witamina C 137.5%
Wapń 6.3%
Żelazo 11.6%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

1 komentarz
  1. Oj jak dawno nie robiłam sobie brukselki, którą zwykle gotuję niż smażę, ale ta wygląda tutaj przepysznie. Jest tutaj bardzo ciekawe zestawienie – żurawina, brukselka i orzechy, ale brzmi dobrze 🙂

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)