Brukselka smażona przepis | Dorota Kamińska

Brukselka smażona

Brukselka smażona

Była już wersja z piekarnika, a dziś brukselka smażona, na którą przepis pokazywałam w mojej książce, przyrządzając ją jako dodatek do łososia. To bardzo smaczna brukselka, którą najpierw blanszuje się w wodzie, a potem dosmaża na patelni. Z orzechami, żurawiną i innymi dodatkami, może przekona do siebie tych, którzy nie przepadają za typową, gotowaną wersją. Zobaczcie jak usmażyć brukselkę czyli przepis na brukselkę smażoną.

Brukselka smażona

Brukselka smażona

Brukselka smażona z dodatkiem orzechów włoskich, czosnku i rodzynek lub żurawiny. Doskonała jako dodatek do ryby lub mięsa, a także samodzielne danie warzywne.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 10 min
Razem: 15 min
Kategoria: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Przepis na: brukselka smażona
Liczba porcji: 8
Kalorie: 227kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg brukselek (umyte, od spodu nacięte „na krzyż”)
  • ½ szklanki orzechów włoskich (uprażone na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce)
  • 2-4 ząbki czosnku (drobno posiekany)
  • ½ szklanki rodzynek lub żurawiny (opcjonalnie)
  • 6 łyżek masła klarowanego (można zastąpić oliwą extra vergine)
  • 1 cytryna (wyciśnięty sok)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Orzechy wkładam do dużej miski, polewam miodem i 1 łyżką stopionego masła. Potrząsam, żeby dokładnie rozprowadzić składniki.
  • Brukselki gotuję przez 5 minut na parze. Osuszam na sitku.
  • Rozgrzewam na patelni pozostałe masło i delikatnie karmelizuję brukselki na średnim ogniu.
  • Dodaję czosnek i rodzynki, zmniejszam ogień. Po 1 minucie doprawiam solą i pieprzem i skrapiam sokiem z cytryny.
  • Przekładam całość do miski z orzechami. Dokładnie mieszam.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 150g | Calories: 227kcal | Carbohydrates: 19g (6%) | Protein: 5g (10%) | Fat: 16g (25%) | Saturated Fat: 7g (35%) | Cholesterol: 28mg (9%) | Sodium: 51mg (2%) | Potassium: 537mg (15%) | Fiber: 6g (24%) | Sugar: 8g | Vitamin A: 18.9% | Vitamin C: 137.5% | Calcium: 6.3% | Iron: 11.6%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

1 komentarz
  1. Oj jak dawno nie robiłam sobie brukselki, którą zwykle gotuję niż smażę, ale ta wygląda tutaj przepysznie. Jest tutaj bardzo ciekawe zestawienie – żurawina, brukselka i orzechy, ale brzmi dobrze 🙂

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)