Zupa ze szpinaku

Zupa ze szpinaku

Kremowa zupa ze szpinaku z serem feta, z dodatkiem kalafiora, orzechów piniowych lub migdałów, czosnku i białego wina. Cudownie delikatna konsystencja i łagodny smak oraz chrupkie bakalie do dekoracji.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 20 min
Całkowity czas: 35 min
Danie: Zupa
Kuchnia: Europejska
Keyword: zupa ze szpinaku
Liczba porcji: 4
Kalorie: 217kcal
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

  • 250 g szpinaku świeży, bez grubych gałązek
  • 2 szklanki kalafiora same różyczki
  • 1 cebula mała; drobno posiekana
  • 1 łodyga selera naciowego oczyszczona z łyka, pokrojona na plasterki
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 6 łyżek orzechów piniowych delikatnie uprażone na suchej patelni; można zastąpić migdałami w słupkach lub nerkowcami; połowa odłożona do dekoracji
  • szklanki wywaru warzywnego
  • ¼ szklanki białego wina wytrawne
  • kilka kropel sosu Worcestershire lub ½ łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżka oliwy
  • czarny pieprz

Do dekoracji

  • 50 g sera feta pokrojony w kostkę

Jak zrobić

  • Cebulę, czosnek i seler szklę w garnku na oliwie.
  • Dodaję wino, wywar i kalafior. Zagotowuję. Gotuję na średnim ogniu do miękkości kalafiora, przez ok. 10 minut.
  • Dodaję szpinak i gotuję jeszcze przez kilka minut. 
  • Dodaję połowę orzechów, zdejmuję z ognia. Miksuję blenderem zupę do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Serwuję zupę w talerzach posypaną serem feta i orzechami.

Nutrition

Serving: 250g | Kalorie: 217kcal | Carbohydrates: 10g | Białko: 6g | Fat: 16g | Tłuszcze nasycone: 3g | Cholesterol: 11mg | Sód: 628mg | Potas: 627mg | Fiber: 3g | Cukier: 4g | Witamina A: 6100IU | Witamina C: 43.1mg | Wapń: 139mg | Żelazo: 2.8mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!