Mleko z nerkowców

Mleko z nerkowców

Mleko z nerkowców wegańskie bezglutenowe. Przepis na mleko z orzechów nerkowca namaczanych w wodzie, z dodatkiem odrobiny słodkości i cynamonu lub bez dodatkowych składników smakowych.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 4 godz. 5 min
Całkowity czas: 4 godz. 5 min
Danie: Półprodukt
Kuchnia: Wegańska
Keyword: mleko nerkowcowe, mleko z nerkowców
Liczba porcji: 5 szklanek
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

  • 1 szklanka nerkowców niesolone i nieprażone
  • 4 szklanki wody + dodatkowa do namoczenia
  • 1-2 łyżki miodu, syropu klonowego, ksylitolu lub syropu z agawy opcjonalnie
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii opcjonalnie
  • szczypta soli opcjonalnie
  • szczypta cynamonu opcjonalnie

Jak zrobić

  • Orzechy moczę w wodzie przez 4 godziny (w lodówce), następnie dokładnie płuczę i odcedzam.
  • Przekładam orzechy do kielicha blendera i zalewam 2 szklankami wody. Miksuję, najpierw na mniejszych, potem większych obrotach, pulsacyjnie, żeby nie spalić silnika w blenderze.
  • Dodaję opcjonalne składniki i dolewam dodatkową wodę, miksując dokładnie, najlepiej do całkowitego rozdrobnienia orzechów (jeśli blender ma mniejszą moc, w mleku pozostaną nieduże grudki orzechów; warto pamiętać, że różne orzechy mają różną podatność na mielenie i najlepiej do mleka mieli się nerkowce).
  • Jeśli w mleku pozostały grudki orzechów, odcedzam je na gęstym sicie lub ściereczce.
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!