Mleko z nerkowców przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Mleko z nerkowców

Mleko z nerkowców

Mleko z nerkowców

Mleko z nerkowców jest najsmaczniejsze spośród wszystkich, które przygotowuję z orzechów. Bardzo smaczne mleko nerkowcowe, kolejne roślinne na mojej liście. Nadaje się do spieniania pod ciśnieniem, świetnie smakuje z kawą. Można też pić bezpośrednio ze szklanki lub wykorzystać do naleśników, muffinów, ciast czy deserów. Spróbujcie zrobić z nim pudding z chia – wyjdzie świetny! Pokażę Wam dzisiaj jak zrobić mleko z orzechów nerkowca krok po kroku.

Zobacz też: Więcej przepisów wegańskich

Namoczone nerkowce miksuje się o wiele łatwiej i przyjemniej niż np. wiórki kokosowe potrzebne, żeby przygotować domowe mleko kokosowe. Można doprawić mleko z nerkowców odrobiną soku z cytryny lub limonki, żeby nieco podkręcić jego smak. Jeśli lubicie odrobinę słodsze, wykorzystajcie ulubiony środek słodzący. Można dosypać szczyptę cynamonu, choć to już bardzo charakterystyczny dodatek i nieco ograniczy późniejsze wykorzystanie tego pysznego, roślinnego napoju.

Zobacz też
Koktajl z kapusty

Mleko z nerkowców

Mleko z nerkowców

Mleko z nerkowców wegańskie bezglutenowe. Przepis na mleko z orzechów nerkowca namaczanych w wodzie, z dodatkiem odrobiny słodkości i cynamonu lub bez dodatkowych składników smakowych.
5 od 2 osób
Przygotowanie: 4 godz. 5 min
Razem: 4 godz. 5 min
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Wegańska
Przepis na: mleko nerkowcowe, mleko z nerkowców
Liczba porcji: 5 szklanek
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 szklanka nerkowców (niesolone i nieprażone)
  • 4 szklanki wody (+ dodatkowa do namoczenia)
  • 1-2 łyżki miodu, syropu klonowego, ksylitolu lub syropu z agawy (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  • szczypta soli (opcjonalnie)
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Orzechy moczę w wodzie przez 4 godziny (w lodówce), następnie dokładnie płuczę i odcedzam.
  • Przekładam orzechy do kielicha blendera i zalewam 2 szklankami wody. Miksuję, najpierw na mniejszych, potem większych obrotach, pulsacyjnie, żeby nie spalić silnika w blenderze.
  • Dodaję opcjonalne składniki i dolewam dodatkową wodę, miksując dokładnie, najlepiej do całkowitego rozdrobnienia orzechów (jeśli blender ma mniejszą moc, w mleku pozostaną nieduże grudki orzechów; warto pamiętać, że różne orzechy mają różną podatność na mielenie i najlepiej do mleka mieli się nerkowce).
  • Jeśli w mleku pozostały grudki orzechów, odcedzam je na gęstym sicie lub ściereczce.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Mleko z nerkowców -  przepis
Mleko z nerkowców – przepis

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak udało się Wasze mleko z nerkowcami. Bardzo jestem ciekawa, jakie były wrażenia po wypiciu i do czego najchętniej je wykorzystujecie!

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2020 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom