fbpx
Czytasz właśnie
Mleko z nerkowców

Mleko z nerkowców

Mleko z nerkowców

Mleko z nerkowców jest najsmaczniejsze spośród wszystkich, które przygotowuję z orzechów. Bardzo smaczne mleko nerkowcowe, kolejne roślinne na mojej liście. Nadaje się do spieniania pod ciśnieniem, świetnie smakuje z kawą. Można też pić bezpośrednio ze szklanki lub wykorzystać do naleśników, muffinów, ciast czy deserów. Spróbujcie zrobić z nim pudding z chia – wyjdzie świetny! Pokażę Wam dzisiaj jak zrobić mleko z orzechów nerkowca krok po kroku. 

Zobacz też: Więcej przepisów wegańskich

Namoczone nerkowce miksuje się o wiele łatwiej i przyjemniej niż np. wiórki kokosowe potrzebne, żeby przygotować domowe mleko kokosowe. Można doprawić mleko z nerkowców odrobiną soku z cytryny lub limonki, żeby nieco podkręcić jego smak. Jeśli lubicie odrobinę słodsze, wykorzystajcie ulubiony środek słodzący. Można dosypać szczyptę cynamonu, choć to już bardzo charakterystyczny dodatek i nieco ograniczy późniejsze wykorzystanie tego pysznego, roślinnego napoju.

Zobacz też
Omlet z cukinią

Mleko z nerkowców - przepis

Mleko z nerkowców

Mleko z nerkowców wegańskie bezglutenowe. Przepis na mleko z orzechów nerkowca namaczanych w wodzie, z dodatkiem odrobiny słodkości i cynamonu lub bez dodatkowych składników smakowych.
5 from 2 votes
Przygotowanie: 4 hours 5 minutes
Razem: 4 hours 5 minutes
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Wegańska
Przepis na: mleko nerkowcowe, mleko z nerkowców
Liczba porcji: 5 szklanek
Kalorie: 181kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 szklanka nerkowców (niesolone i nieprażone)
  • 4 szklanki wody (+ dodatkowa do namoczenia)
  • 1-2 łyżki miodu, syropu klonowego, ksylitolu lub syropu z agawy (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  • szczypta soli (opcjonalnie)
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Orzechy moczę w wodzie przez 4 godziny (w lodówce), następnie dokładnie płuczę i odcedzam.
  • Przekładam orzechy do kielicha blendera i zalewam 2 szklankami wody. Miksuję, najpierw na mniejszych, potem większych obrotach, pulsacyjnie, żeby nie spalić silnika w blenderze.
  • Dodaję opcjonalne składniki i dolewam dodatkową wodę, miksując dokładnie, najlepiej do całkowitego rozdrobnienia orzechów (jeśli blender ma mniejszą moc, w mleku pozostaną nieduże grudki orzechów; warto pamiętać, że różne orzechy mają różną podatność na mielenie i najlepiej do mleka mieli się nerkowce).
  • Jeśli w mleku pozostały grudki orzechów, odcedzam je na gęstym sicie lub ściereczce.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 250g | Kalorie: 181kcal (9%) | Węglowodany: 15g (5%) | Białko: 5g (10%) | Tłuszcze: 12g (18%) | Tłuszcze nasycone: 2g (13%) | Sód: 22mg (1%) | Potas: 187mg (5%) | Błonnik: 1g (4%) | Cukier: 9g (10%) | Witamina A: 1IU | Witamina B1: 1mg (67%) | Witamina B2: 1mg (59%) | Witamina B3: 1mg (5%) | Witamina B5: 1mg (10%) | Witamina B6: 1mg (50%) | Witamina C: 1mg (1%) | Witamina E: 1mg (7%) | Witamina K: 9µg (9%) | Wapń: 17mg (2%) | Miedź: 1mg (50%) | Żelazo: 2mg (11%) | Mangan: 1mg (50%) | Magnez: 82mg (21%) | Fosfor: 162mg (16%) | Selen: 5µg (7%) | Cynk: 2mg (13%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Mleko z nerkowców -  przepis
Mleko z nerkowców – przepis

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak udało się Wasze mleko z nerkowcami. Bardzo jestem ciekawa, jakie były wrażenia po wypiciu i do czego najchętniej je wykorzystujecie!

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom