Mleko z nerkowców przepis | Dorota Kamińska

Mleko z nerkowców

Mleko z nerkowców

Mleko z nerkowców jest najsmaczniejsze spośród wszystkich, które przygotowuję z orzechów. Bardzo smaczne mleko nerkowcowe, kolejne roślinne na mojej liście. Nadaje się do spieniania pod ciśnieniem, świetnie smakuje z kawą. Można też pić bezpośrednio ze szklanki lub wykorzystać do naleśników, muffinów, ciast czy deserów. Spróbujcie zrobić z nim pudding z chia – wyjdzie świetny! Pokażę Wam dzisiaj jak zrobić mleko z orzechów nerkowca krok po kroku.

Zobacz też: Więcej przepisów wegańskich

Namoczone nerkowce miksuje się o wiele łatwiej i przyjemniej niż np. wiórki kokosowe potrzebne, żeby przygotować domowe mleko kokosowe. Można doprawić mleko z nerkowców odrobiną soku z cytryny lub limonki, żeby nieco podkręcić jego smak. Jeśli lubicie odrobinę słodsze, wykorzystajcie ulubiony środek słodzący. Można dosypać szczyptę cynamonu, choć to już bardzo charakterystyczny dodatek i nieco ograniczy późniejsze wykorzystanie tego pysznego, roślinnego napoju.

5 od 2 osób
Mleko z nerkowców
Mleko z nerkowców
Przygotowanie
4 godz. 5 min
Całkowity czas
4 godz. 5 min
 

Mleko z nerkowców wegańskie bezglutenowe. Przepis na mleko z orzechów nerkowca namaczanych w wodzie, z dodatkiem odrobiny słodkości i cynamonu lub bez dodatkowych składników smakowych.

Danie: Półprodukt
Kuchnia: Wegańska
Przepis na: mleko nerkowcowe, mleko z nerkowców
Liczba porcji: 5 szklanek
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 1 szklanka nerkowców (niesolone i nieprażone)
  • 4 szklanki wody (+ dodatkowa do namoczenia)
  • 1-2 łyżki miodu, syropu klonowego, ksylitolu lub syropu z agawy (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  • szczypta soli (opcjonalnie)
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Mleko z nerkowców - Jak zrobić
  1. Orzechy moczę w wodzie przez 4 godziny (w lodówce), następnie dokładnie płuczę i odcedzam.
  2. Przekładam orzechy do kielicha blendera i zalewam 2 szklankami wody. Miksuję, najpierw na mniejszych, potem większych obrotach, pulsacyjnie, żeby nie spalić silnika w blenderze.
  3. Dodaję opcjonalne składniki i dolewam dodatkową wodę, miksując dokładnie, najlepiej do całkowitego rozdrobnienia orzechów (jeśli blender ma mniejszą moc, w mleku pozostaną nieduże grudki orzechów; warto pamiętać, że różne orzechy mają różną podatność na mielenie i najlepiej do mleka mieli się nerkowce).
  4. Jeśli w mleku pozostały grudki orzechów, odcedzam je na gęstym sicie lub ściereczce.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Mleko z nerkowców -  przepis
Mleko z nerkowców – przepis

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak udało się Wasze mleko z nerkowcami. Bardzo jestem ciekawa, jakie były wrażenia po wypiciu i do czego najchętniej je wykorzystujecie!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)