Drukuj przepis
Fondue wegańskie

Fondue wegańskie

Przepis na fondue wegańskie z gotowanych ziemniaków i marchewki z dodatkiem cebuli, czosnku i białego wina. Kremowe, najlepsze - przepis krok po kroku jak zrobić fondue bez sera.

Danie Przekąska
Kuchnia Wegańska
Przepis na fondue wegańskie
Przygotowanie 5 min
Czas gotowania 25 min
Całkowity czas 30 min
Liczba porcji 6 osób
Liczba kalorii 244 kcal

Składniki

Masa serowa

  • 400 g ziemniaków całe w mundurkach lub obrane i pokrojone w kostkę
  • 200 g marchewki cała ze skórką lub obrana i pokrojona w grube plastry
  • 2 cebule pokrojone w półksiężyce
  • 4 ząbki czosnku pokrojony na plasterki
  • ½ szklanki białego wina wytrawne
  • ¼ szklanki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka sosu sojowego lub 4-6 łyżek płatków drożdżowych nieaktywnych
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa

Dodatki

  • 12 kromek białego chleba lub 1 duża bagietka; pokrojone w kostkę
  • korniszony lub pikle
  • świeże warzywa
  • winogrona i/lub oliwki

Jak zrobić

  1. Ziemniaki i marchewkę wrzucam do wrzątku i gotuję do miękkości przez ok. 25 minut.

  2. Cebulę i czosnek solę szklę na kilku łyżkach oliwy.

  3. Gorące ziemniaki i marchewkę wrzucam raze

  4. Naczynie do fondue nacieram czosnkiem i wlewam białe wino (zostawiam kilka łyżek). Dodaję ser.

  5. Cały czas mieszając, roztapiam ser na niewielkim ogniu.

  6. Gdy ser się całkowicie rozpuści, dodaję mąkę ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną wina. Nadal podgrzewam, cały czas mieszając. Na koniec przyprawiam.

  7. Gdy wszystkie składniki się połączą, podaję gościom. Postawiony na stole kociołek do fondue cały czas powinien być podgrzewany.

Moje porady

  1. Nie mając naczynia do fondue, można przygotować je w garnku na kuchence, a potem przelać do miseczek lub kokilek i postawić na stole na grzejących podstawkach.
Wartości odżywcze
Fondue wegańskie
Wielkość porcji (200 g)
Liczba kalorii 244 kcal Kalorie z tłuszczów 162 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 18g 28%
Tłuszcze nasycone 2g 10%
Sód 212mg 9%
Potas 457mg 13%
Węglowodany ogółem 17g 6%
Błonnik 3g 12%
Cukry 3g
Białko 3g 6%
Witamina A 111.4%
Witamina C 15.6%
Wapń 4.3%
Żelazo 14.5%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.