fbpx
Czytasz właśnie
Fondue wegańskie

Fondue wegańskie

Fondue wegańskie
5/5 (1)

Czy uwierzycie, że wegańscy kucharze wymyślili ser bez sera? Wystarczy zmiksować w blenderze ugotowane ziemniaki i marchewkę z zeszkloną cebulą i czosnkiem oraz doprawić płatkami drożdżowymi lub sosem sojowym. Ciągnąca konsystencja, piękny żółty kolor i serowy smak. Wyobraźcie sobie fondue wegańskie z dodatkiem białego wina, w którym można maczać kawałki bagietki lub warzyw czy owoców. Zobaczcie jak łatwo je wyczarować!

Jak zrobić fondue wegańskie
Jak zrobić fondue wegańskie
Fondue wegańskie - przepis

Fondue wegańskie

Przepis na fondue wegańskie z gotowanych ziemniaków i marchewki z dodatkiem cebuli, czosnku i białego wina. Kremowe, najlepsze - przepis krok po kroku jak zrobić fondue bez sera.
5 from 2 votes
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 25 minutes
Razem: 30 minutes
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Wegańska
Przepis na: fondue wegańskie
Liczba porcji: 6 osób
Kalorie: 244kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Masa serowa

  • 400 g ziemniaków (całe w mundurkach lub obrane i pokrojone w kostkę)
  • 200 g marchewki (cała ze skórką lub obrana i pokrojona w grube plastry)
  • 2 cebule (pokrojone w półksiężyce)
  • 4 ząbki czosnku (pokrojony na plasterki)
  • ½ szklanki białego wina (wytrawne)
  • ¼ szklanki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka sosu sojowego (lub 4-6 łyżek płatków drożdżowych nieaktywnych)
  • sól
  • gałka muszkatołowa

Dodatki

  • 12 kromek białego chleba (lub 1 duża bagietka; pokrojone w kostkę)
  • korniszony lub pikle
  • świeże warzywa
  • winogrona i/lub oliwki

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Nie mając naczynia do fondue, można przygotować je w garnku na kuchence, a potem przelać do miseczek lub kokilek i postawić na stole na grzejących podstawkach.

Jak zrobić

  • Ziemniaki i marchewkę wrzucam do wrzątku i gotuję do miękkości przez ok. 25 minut.
  • Cebulę i czosnek solę i szklę na kilku łyżkach oliwy.
  • Wszystkie składniki masy serowej miksuję na gładko blenderem.
  • Przelewam fondue z ziemniaków do podgrzewanego naczynia i serwuję z ułożonymi dookoła dodatkami.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 200g | Kalorie: 244kcal (12%) | Węglowodany: 17g (6%) | Białko: 3g (6%) | Tłuszcze: 18g (28%) | Tłuszcze nasycone: 2g (13%) | Sód: 212mg (9%) | Potas: 457mg (13%) | Błonnik: 3g (13%) | Cukier: 3g (3%) | Witamina A: 5570IU (111%) | Witamina C: 12.9mg (16%) | Wapń: 43mg (4%) | Żelazo: 2.6mg (14%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Fondue wegańskie - przepis
Fondue wegańskie – przepis
Wegańskie fondue - przepis
Wegańskie fondue – przepis

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom