Czy uwierzycie, że wegańscy kucharze wymyślili ser bez sera? Wystarczy zmiksować w blenderze ugotowane ziemniaki i marchewkę z zeszkloną cebulą i czosnkiem oraz doprawić płatkami drożdżowymi lub sosem sojowym. Ciągnąca konsystencja, piękny żółty kolor i serowy smak. Wyobraźcie sobie fondue wegańskie z dodatkiem białego wina, w którym można maczać kawałki bagietki lub warzyw czy owoców. Zobaczcie jak łatwo je wyczarować!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Masa serowa
- 400 g ziemniaków (całe w mundurkach lub obrane i pokrojone w kostkę)
- 200 g marchewki (cała ze skórką lub obrana i pokrojona w grube plastry)
- 2 cebule (pokrojone w półksiężyce)
- 4 ząbki czosnku (pokrojony na plasterki)
- ½ szklanki białego wina (wytrawne)
- ¼ szklanki oliwy extra vergine
- 1 łyżka sosu sojowego (lub 4-6 łyżek płatków drożdżowych nieaktywnych)
- sól
- gałka muszkatołowa
Dodatki
- 12 kromek białego chleba (lub 1 duża bagietka; pokrojone w kostkę)
- korniszony lub pikle
- świeże warzywa
- winogrona i/lub oliwki
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Nie mając naczynia do fondue, można przygotować je w garnku na kuchence, a potem przelać do miseczek lub kokilek i postawić na stole na grzejących podstawkach.
Jak zrobić
- Ziemniaki i marchewkę wrzucam do wrzątku i gotuję do miękkości przez ok. 25 minut.
- Cebulę i czosnek solę i szklę na kilku łyżkach oliwy.
- Wszystkie składniki masy serowej miksuję na gładko blenderem.
- Przelewam fondue z ziemniaków do podgrzewanego naczynia i serwuję z ułożonymi dookoła dodatkami.