Fondue wegańskie

Fondue wegańskie

Czy uwierzycie, że wegańscy kucharze wymyślili ser bez sera? Wystarczy zmiksować w blenderze ugotowane ziemniaki i marchewkę z zeszkloną cebulą i czosnkiem oraz doprawić płatkami drożdżowymi lub sosem sojowym. Ciągnąca konsystencja, piękny żółty kolor i serowy smak. Wyobraźcie sobie fondue wegańskie z dodatkiem białego wina, w którym można maczać kawałki bagietki lub warzyw czy owoców. Zobaczcie jak łatwo je wyczarować!

Jak zrobić fondue wegańskie
Jak zrobić fondue wegańskie
5 od 1 osoby
Fondue wegańskie
Fondue wegańskie
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
25 min
Całkowity czas
30 min
 

Przepis na fondue wegańskie z gotowanych ziemniaków i marchewki z dodatkiem cebuli, czosnku i białego wina. Kremowe, najlepsze - przepis krok po kroku jak zrobić fondue bez sera.

Danie: Przekąska
Kuchnia: Wegańska
Przepis na: fondue wegańskie
Liczba kalorii: 244 kcal
Liczba porcji: 6 osób
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Masa serowa
  • 400 g ziemniaków (całe w mundurkach lub obrane i pokrojone w kostkę)
  • 200 g marchewki (cała ze skórką lub obrana i pokrojona w grube plastry)
  • 2 cebule (pokrojone w półksiężyce)
  • 4 ząbki czosnku (pokrojony na plasterki)
  • ½ szklanki białego wina (wytrawne)
  • ¼ szklanki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka sosu sojowego (lub 4-6 łyżek płatków drożdżowych nieaktywnych)
  • sól
  • gałka muszkatołowa
Dodatki
  • 12 kromek białego chleba (lub 1 duża bagietka; pokrojone w kostkę)
  • korniszony lub pikle
  • świeże warzywa
  • winogrona i/lub oliwki

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady
  1. Nie mając naczynia do fondue, można przygotować je w garnku na kuchence, a potem przelać do miseczek lub kokilek i postawić na stole na grzejących podstawkach.
Fondue wegańskie - Jak zrobić
  1. Ziemniaki i marchewkę wrzucam do wrzątku i gotuję do miękkości przez ok. 25 minut.

  2. Cebulę i czosnek solę i szklę na kilku łyżkach oliwy.

  3. Wszystkie składniki masy serowej miksuję na gładko blenderem.

  4. Przelewam fondue z ziemniaków do podgrzewanego naczynia i serwuję z ułożonymi dookoła dodatkami.

Wartości odżywcze
Fondue wegańskie
Wielkość porcji (200 g)
Liczba kalorii 244 kcal Kalorie z tłuszczów 162 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 18g 28%
Tłuszcze nasycone 2g 10%
Sód 212mg 9%
Potas 457mg 13%
Węglowodany ogółem 17g 6%
Błonnik 3g 12%
Cukry 3g
Białko 3g 6%
Witamina A 111.4%
Witamina C 15.6%
Wapń 4.3%
Żelazo 14.5%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Fondue wegańskie - przepis
Fondue wegańskie – przepis
Wegańskie fondue - przepis
Wegańskie fondue – przepis
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)