Fondue wegańskie

Fondue wegańskie

Czy uwierzycie, że wegańscy kucharze wymyślili ser bez sera? Wystarczy zmiksować w blenderze ugotowane ziemniaki i marchewkę z zeszkloną cebulą i czosnkiem oraz doprawić płatkami drożdżowymi lub sosem sojowym. Ciągnąca konsystencja, piękny żółty kolor i serowy smak. Wyobraźcie sobie fondue wegańskie z dodatkiem białego wina, w którym można maczać kawałki bagietki lub warzyw czy owoców. Zobaczcie jak łatwo je wyczarować!

5 od 1 osoby
Fondue wegańskie
Fondue wegańskie
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
25 min
Całkowity czas
30 min
 

Przepis na fondue wegańskie z gotowanych ziemniaków i marchewki z dodatkiem cebuli, czosnku i białego wina. Kremowe, najlepsze - przepis krok po kroku jak zrobić fondue bez sera.

Danie: Przekąska
Kuchnia: Wegańska
Przepis na: fondue wegańskie
Liczba kalorii: 244 kcal
Liczba porcji: 6 osób
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Masa serowa
  • 400 g ziemniaków (całe w mundurkach lub obrane i pokrojone w kostkę)
  • 200 g marchewki (cała ze skórką lub obrana i pokrojona w grube plastry)
  • 2 cebule (pokrojone w półksiężyce)
  • 4 ząbki czosnku (pokrojony na plasterki)
  • ½ szklanki białego wina (wytrawne)
  • ¼ szklanki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka sosu sojowego (lub 4-6 łyżek płatków drożdżowych nieaktywnych)
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
Dodatki
  • 12 kromek białego chleba (lub 1 duża bagietka; pokrojone w kostkę)
  • korniszony lub pikle
  • świeże warzywa
  • winogrona i/lub oliwki

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady
  1. Nie mając naczynia do fondue, można przygotować je w garnku na kuchence, a potem przelać do miseczek lub kokilek i postawić na stole na grzejących podstawkach.
Fondue wegańskie - Jak zrobić
  1. Ziemniaki i marchewkę wrzucam do wrzątku i gotuję do miękkości przez ok. 25 minut.

  2. Cebulę i czosnek solę szklę na kilku łyżkach oliwy.

  3. Gorące ziemniaki i marchewkę wrzucam raze

  4. Naczynie do fondue nacieram czosnkiem i wlewam białe wino (zostawiam kilka łyżek). Dodaję ser.

  5. Cały czas mieszając, roztapiam ser na niewielkim ogniu.

  6. Gdy ser się całkowicie rozpuści, dodaję mąkę ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną wina. Nadal podgrzewam, cały czas mieszając. Na koniec przyprawiam.

  7. Gdy wszystkie składniki się połączą, podaję gościom. Postawiony na stole kociołek do fondue cały czas powinien być podgrzewany.

Wartości odżywcze
Fondue wegańskie
Wielkość porcji (200 g)
Liczba kalorii 244 kcal Kalorie z tłuszczów 162 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 18g 28%
Tłuszcze nasycone 2g 10%
Sód 212mg 9%
Potas 457mg 13%
Węglowodany ogółem 17g 6%
Błonnik 3g 12%
Cukry 3g
Białko 3g 6%
Witamina A 111.4%
Witamina C 15.6%
Wapń 4.3%
Żelazo 14.5%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)