Drukuj przepis
Purée z batatów

Purée z batatów

Doskonałe purée z batatów z dodatkiem soku z pomarańczy lub cytryny, odrobiny soli i masła lub oliwy. Najlepsze puree z batata do obiadu lub, po posłodzeniu miodem i dosypaniu cynamonu, pyszny i prosty oraz zdrowy deser.

Danie Dodatek do obiadu
Kuchnia Polska
Przepis na puree z batata, puree z batatów
Przygotowanie 5 min
Czas gotowania 20 min
Całkowity czas 25 min
Liczba porcji 4
Liczba kalorii 301 kcal
Autorka Dorota Kamińska

Składniki

Baza

  • 1 kg batatów

Dodatki

  • 2 łyżki masła można zastąpić oliwą lub olejem kokosowym
  • szczypta soli
  • 2-4 łyżki soku z pomarańczy, cytryny lub limonki
  • miód lub syrop z agawy (ok. 2 łyżki) + cynamon w wersji na słodko

Jak zrobić

  1. Bataty obieram ze skórki i przekrawam na mniejsze części.

  2. Wkładam do zagotowanej, lekko osolonej wody. Gotuję na średnim ogniu przez ok. 15-20 minut. Sprawdzam widelcem, czy są dostatecznie miękkie.

  3. Kawałki batatów ugniatam praską do purèe razem z masłem i solą. Pod koniec ugniatania można też dodać miód lub syrop z agawy i cynamon - do smaku, według uznania, jeśli puree z batata ma być deserem.

Wartości odżywcze
Purée z batatów
Wielkość porcji (250 g (wersja na słodko))
Liczba kalorii 301 kcal Kalorie z tłuszczów 45 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 5g 8%
Tłuszcze nasycone 3g 15%
Cholesterol 15mg 5%
Sód 198mg 8%
Potas 859mg 25%
Węglowodany ogółem 59g 20%
Błonnik 7g 28%
Cukry 19g
Białko 4g 8%
Witamina A 713.2%
Witamina C 12.4%
Wapń 7.5%
Żelazo 8.5%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.