Purée z batatów

Purée z batatów

Doskonałe purée z batatów z dodatkiem soku z pomarańczy lub cytryny, odrobiny soli i masła lub oliwy. Najlepsze puree z batata do obiadu lub, po posłodzeniu miodem i dosypaniu cynamonu, pyszny i prosty oraz zdrowy deser.
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time: 5 min
Cook Time: 20 min
Total Time: 25 min
Course: Dodatek do obiadu
Cuisine: Polska
Keyword: puree z batata, puree z batatów
Servings: 4
Calories: 301kcal
Author: Dorota Kamińska

Składniki

Baza

  • 1 kg batatów

Dodatki

  • 2 łyżki masła można zastąpić oliwą lub olejem kokosowym
  • szczypta soli
  • 2-4 łyżki soku z pomarańczy, cytryny lub limonki
  • miód lub syrop z agawy (ok. 2 łyżki) + cynamon w wersji na słodko

Instructions

  • Bataty obieram ze skórki i przekrawam na mniejsze części.
  • Wkładam do zagotowanej, lekko osolonej wody. Gotuję na średnim ogniu przez ok. 15-20 minut. Sprawdzam widelcem, czy są dostatecznie miękkie.
  • Kawałki batatów ugniatam praską do purèe razem z masłem i solą. Pod koniec ugniatania można też dodać miód lub syrop z agawy i cynamon - do smaku, według uznania, jeśli puree z batata ma być deserem.

Nutrition

Serving: 250g (wersja na słodko) | Calories: 301kcal | Carbohydrates: 59g | Protein: 4g | Fat: 5g | Saturated Fat: 3g | Cholesterol: 15mg | Sodium: 198mg | Potassium: 859mg | Fiber: 7g | Sugar: 19g | Vitamin A: 713.2% | Vitamin C: 12.4% | Calcium: 7.5% | Iron: 8.5%
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!