Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński z kawałkami warzyw, gotowany z dodatkiem zakwasu, lekko zabielony, serwowany z fasolą. Bardzo pożywny i zdrowy barszcz z warzywami na co dzień lub od Święta. 
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 1 godz.
Moczenie i gotowanie fasoli: 10 godz.
Całkowity czas: 11 godz. 15 min
Danie: Zupa
Kuchnia: Polska, Ukraińska
Keyword: barszcz ukraiński
Liczba porcji: 6 osób
Kalorie: 130kcal
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

  • 1 burak ok. 300 g; obrany, pokrojony w kostkę o boku 1 cm
  • 1 marchewka ok. 100 g; obrana, pokrojona w kostkę o boku 1 cm
  • ½ pietruszki ok. 50 g; obrana, pokrojona w kostkę o boku 1 cm
  • kawałek selera ok. 25 g; obrany, pokrojony w kostkę o boku 1 cm
  • 1 cebula duża; pokrojona w półksiężyce
  • 2-4 ząbki czosnku pokrojony w cienkie plasterki; połowę można przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać i zostawić do dodania na surowo do gotowego barszczu
  • 1 ziemniak ok. 100 g, obrany, pokrojony w kostkę o boku 1 cm, przełożony do osobnej miseczki
  • 2 liście kapusty włoskiej lub 4 liście kapusty pekińskiej; pokrojone w cienkie paski
  • 5 łyżek pulpy pomidorowej lub 1 dojrzały i słodki, wypestkowany pomidor zmiksowany w blenderze
  • 1 l wody
  • ½ szklanki zakwasu z buraków można dodać mniej
  • ½ szklanki gęstego jogurtu, kefiru lub kwaśnej śmietany można dodać mniej
  • 3 łyżki masła lub oleju
  • 4 ziarna pieprzu
  • 4 ziarna suszonych owoców jałowca
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 goździki
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo

  • 100 g białej fasoli ugotowana
  • natka pietruszki

Jak zrobić

  • Cebulę i czosnek szklę na maśle lub oleju, na niedużym ogniu, ze szczyptą soli.
  • Dodaję połowę z pokrojonych warzyw: buraka, marchewki, pietruszki, selera. Duszę przez ok. 5 minut na niedużym ogniu.
  • Zalewam warzywa wodą, dodaję sól, zioła i przyprawy. Zagotowuję.
  • Zmniejszam ogień, żeby barszcz lekko bulgotał i gotuję przez 20 minut.
  • Odcedzam warzywa (staram się zostawić jak najwięcej cebuli w garnku) i miksuję je w blenderze. Nieugotowane wcześniej kawałki pietruszki, marchewki, selera i buraka dodaję do garnka i gotuję przez 10 minut. Po 5 minutach dodaję pokrojony ziemniak.
  • Do barszczu dokładam kapustę, przykrywam pokrywką i wyłączam palnik.
  • Do zmiksowanych warzyw dodaję pulpę pomidorową i jogurt, dokładnie mieszam. Dolewam 1 łyżkę barszczu, znów mieszam. Powtarzam czynność z barszczem jeszcze 1-2 razy. Całą mieszankę jogurtową wlewam do garnka z barszczem.
  • Dolewam do barszczu zakwas z buraków, mieszam całość, doprawiam w razie potrzeby i serwuję barszcz ukraiński z fasolą, posypany natką pietruszki.

Video

Wskazówki

Nutrition

Serving: 350g | Kalorie: 130kcal | Carbohydrates: 15g | Białko: 4g | Fat: 6g | Tłuszcze nasycone: 3g | Cholesterol: 16mg | Sód: 777mg | Potas: 370mg | Fiber: 3g | Cukier: 3g | Witamina A: 2330IU | Witamina C: 14.5mg | Wapń: 56mg | Żelazo: 1.4mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!