Marcepan - przepis

Marcepan

Domowy marcepan bez jajek, do zrobienia z blanszowanych migdałów, wody i cukru pudru oraz odrobiny ekstraktu migdałowego.
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time: 5 min
Total Time: 5 min
Course: Półprodukt
Cuisine: Brytyjska, Europejska, Francuska, Hiszpańska, Niemiecka, Włoska
Keyword: domowy marcepan, marcepan, marcepan bez jajek, marcepan domowy, marcepan z białkami, marcepan z białkiem, marcepan z jajkami, marcepan z pianą z białek
Servings: 20 porcji po 35 g każda
Calories: 178kcal
Author: Dorota Kamińska

Składniki

  • 350 g migdałów bez skórki można kupić gotowe, blanszowane lub blanszować samodzielnie; muszą mieć temperaturę pokojową; można zastąpić nerkowcami lub innymi blanszowanymi orzechami: pekan, makadamia, laskowe; uda się także z wiórków kokosowych zmielonych na mąkę i drobno mielonych orzeszków ziemnych niesolonych
  • 350 g cukru pudru dobrze, gdy zawiera środek przeciwzbrylający; do domowego cukru pudru można dodać pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 2 łyżki wody można zastąpić syropem kukurydzianym lub z agawy, zwłaszcza jeśli marcepan ma być przechowywany dłużej niż 10 dni w lodówce; zamiast wody świetnie sprawdzi się też białko ubite na płynną pianę (jajko wcześniej trzeba wyparzyć)
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego najlepszy będzie naturalny ekstrakt; można zastąpić ekstraktem z wanilii lub spożywczą wodą różaną

Instructions

  • Migały mielę w blenderze wysokoobrotowym lub malakserze na mąkę. To bardzo ważne, żeby nie pozostały w nich grudki: im lepiej zmielone, tym gładszy i łatwiejszy do formowania marcepan.
  • Krok opcjonalny: delikatnie prażę mąkę migdałową na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce. Ma minimalnie ściemnieć, ale nie może być mocno zrumieniona! Po uprażeniu trzeba ją od razu zdjąć z patelni i zostawić w misce do schłodzenia do temperatury pokojowej.
  • Mąkę z migdałów i cukier puder mielę w blenderze wysokoobrotowym lub malakserze, a gdy składniki zaczną się łączyć w większe grudki, powoli dolewam, cienką strużką, połowę wody wymieszaną z całym ekstraktem migdałowym.
  • Miksuję do momentu wchłonięcia całej wody przez masę. Sprawdzam, czy da się z niej ulepić kulki.
    Jeśli masa jest za sucha, przekładam z blendera do miski i wlewam połowę pozostałej wody. Mieszam dokładnie za pomocą łyżki i ponownie sprawdzam, czy da się z niej ulepić kulki.
    Powtarzam dodawanie wody do momentu uzyskania odpowiedniej lepkości masy.
  • Wyrabiam masę dłońmi na stolnicy przez 30 sekund (zbyt długie wyrabianie spowoduje wytrącenie oleju z migdałów). Od razu wykorzystuję do przygotowania dekoracji lub słodkości, albo szczelnie zawijam w woreczek plastikowy (usuwam bąbelki powietrza) i przechowuję w lodówce.

Notes

  1. Marcepan przygotowany z delikatnie uprażonej mąki migdałowej będzie miał bardziej intensywny, żółty kolor. Jeśli ma być później zabarwiony barwnikiem spożywczym, lepiej nie prażyć mąki i przygotować jaśniejszą masę.
  2. Domowy marcepan można przechowywać przez kilka tygodni w lodówce, szczelnie zawinięty i odpowietrzony w woreczku.
Przydatne poradniki:
  1. Jak wyparzyć jajko

Nutrition

Serving: 35g | Calories: 178kcal | Carbohydrates: 22g | Protein: 3g | Fat: 9g | Sodium: 5mg | Potassium: 115mg | Fiber: 1g | Sugar: 19g | Calcium: 4.1% | Iron: 3.2%
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!