Sernik kokosowy na delikatnym biszkopcie z dodatkiem wiórków kokosowych, o kremowej konsystencji masy, polany polewą z białej czekolady i posypany kokosem. Pyszny sernik kokosowy na biszkoptowym spodzie.
4łyżki cukrupolecam wykorzystać cukier brzozowy czyli ksylitol, ma mniej kalorii i niższy indeks glikemiczny
4łyżki mąki pszennej tortowejtyp 400-450; można zastąpić mąką bezglutenową uniwersalną
Masa serowa
1kgtwarogudwukrotnie zmielony; można wymieszać pół na pół twaróg i mascarpone
4jajka
¾szklanki cukrupolecam wykorzystać cukier brzozowy czyli ksylitol, ma mniej kalorii i niższy indeks glikemiczny
100gwiórków kokosowychzmielone na proszek w blenderze
1-2łyżki ekstraktu z wanilii
½szklanki śmietanki kremówkiopcjonalnie
Wierzch
100gbiałej czekolady
25gmasłalub 25 ml śmietanki kremówki
50gwiórków kokosowych
Instructions
Spód
Zaczynam od przygotowania spodu. Białka ubijam na sztywną pianę.
Dodaję do białek cukier i znów ubijam, aż do jego rozpuszczenia.
Do piany dodaję pozostałe składniki i delikatnie mieszam za pomocą łyżki.
Masę przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do lekko podgrzanego piekarnika.
Piekę przez ok. 30-40 minut w temperaturze 160 ⁰C (góra+dół) lub 140 ⁰C (termoobieg) do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu od razu wyjmuję z piekarnika, upuszczam z wysokości ok. 40 cm tortownicę na ziemię, żeby zablokować bąbelki powietrza w cieście i odstawiam do wystudzenia na kratce.
Masa serowa
Twaróg miksuję z cukrem.
Kiedy cukier się rozpuści, wbijam do masy po 1 jajku, za każdym razem rozmiksowując do połączenia wszystkich składników przed dodaniem kolejnego.
Dosypuję zmielone wiórki kokosowe, dodaję wanilię i, opcjonalnie, jeśli twaróg jest suchy i gęsty, dolewam śmietankę kremówkę. Miksuję do połączenia składników.
Przelewam masę na wystudzony spód i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 ⁰C (góra+dół) lub 140 ⁰C (termoobieg) na 30 minut.
Następnie obniżam temperaturę o 20 ⁰C i piekę ciasto jeszcze przez pół godziny.
Studzę w otwartym piekarniku, potem chłodzę przez ok. 2-3 godziny w lodówce.
Wierzch
Czekoladę rozpuszczam z masłem lub śmietanką w kąpieli wodnej.
Dekoruję polewą wierzch ciasta, posypuję wiórkami kokosowymi i odstawiam do lodówki do stężenia na ok. 30 minut.