1pierś kurczakapodwójna; pokrojona na mniejsze porcje
Marynata
1ząbekczosnkuprzeciśnięty przez praskę
1łyżeczka skórki startej z cytryny lub pomarańczyskórka wcześniej wyszorowana i sparzona
¼szklankisosu sojowegow wersji bezglutenowej należy wykorzystać sos sojowy bezglutenowy
½szklanki soku pomarańczowego
2łyżki oliwy z oliwek
Instructions
Składniki marynaty mieszamy w misce.
Kurczaka zanurzamy w marynacie tak, żeby mięso mogło przejść nią ze wszystkich stron i odstawiamy do lodówki lub w inne chłodne miejsce na min. 2 godziny, a najlepiej na całą noc. W trakcie marynowania mięso można obracać w misce.
Na ok. 1 godzinę przed grillowaniem wyjmujemy mięso z lodówki. Układamy na żeberkach grilla lub na metalowej tacce do grillowania i grillujemy pod pokrywą grilla lub zawinięte w folię aluminiową przez ok. 10-15 minut, obracając w trakcie grillowania, żeby mięso upiekło się równomiernie ze wszystkich stron.Alternatywnie mięso można grillować na patelni do grillowania przez ok. 15 minut.
Pozostałą marynatę można zredukować na dużym ogniu i wykorzystać jako dodatkowy sos sojowy do kurczaka.