Grillowany kurczak sojowy przepis | Dorota Kamińska

Grillowany kurczak sojowy

Mięso z grilla przygotowuje się szybko – doprawione lub zamarynowane, wystarczy ułożyć na żeberkach grilla lub tacce i trzymać na ogniu, aż zmięknie w środku i zrumieni się z wierzchu. Grillowany kurczak sojowy należy do takich szybkich dań, a cały sekret jej brązowego koloru i nietypowego smaku tkwi w leżakowaniu w zalewie przygotowanej z sosu sojowego. Tak doprawione mięso można grillować nie tylko na imprezie w plenerze, ale również w domowym zaciszu, na specjalnej patelni.

Zobacz też: Więcej pomysłów na dania z grilla

Grillowany kurczak sojowy
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
15 min
Całkowity czas
20 min
 
Grillowany kurczak sojowy - przepis na szybki i smaczny obiad. Sojowy kurczak z grilla w marynacie z dodatkiem czosnku.
Danie: Danie główne
Kuchnia: Azjatycka
Przepis na: grillowany kurczak sojowy
Liczba porcji: 2 osoby
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 1 pierś kurczaka (podwójna; pokrojona na mniejsze porcje)
Marynata
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 1 łyżeczka skórki startej z cytryny lub pomarańczy (skórka wcześniej wyszorowana i sparzona)
  • ¼ szklanki sosu sojowego (w wersji bezglutenowej należy wykorzystać sos sojowy bezglutenowy)
  • ½ szklanki soku pomarańczowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Grillowany kurczak sojowy - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Grillowany kurczak sojowy - Jak zrobić
  1. Składniki marynaty mieszamy w misce.
  2. Kurczaka zanurzamy w marynacie tak, żeby mięso mogło przejść nią ze wszystkich stron i odstawiamy do lodówki lub w inne chłodne miejsce na min. 2 godziny, a najlepiej na całą noc. W trakcie marynowania mięso można obracać w misce.
  3. Na ok. 1 godzinę przed grillowaniem wyjmujemy mięso z lodówki. Układamy na żeberkach grilla lub na metalowej tacce do grillowania i grillujemy pod pokrywą grilla lub zawinięte w folię aluminiową przez ok. 10-15 minut, obracając w trakcie grillowania, żeby mięso upiekło się równomiernie ze wszystkich stron.

    Alternatywnie mięso można grillować na patelni do grillowania przez ok. 15 minut.

  4. Pozostałą marynatę można zredukować na dużym ogniu i wykorzystać jako dodatkowy sos sojowy do kurczaka.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Kurczak sojowy z grilla
Kurczak sojowy z grilla
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

9 komentarzy
  1. Na ruszcie, pieczonego w całości, można go dodatkowo polewać marynatą w trakcie pieczenia. Daj znać jak wyszło :).

  2. Jestem ciekaw czy kurczak w całości nasmarowany tą marynatą i pieczony na obrotowym ruszcie, będzie równie dobry jak ten twój.
    Zbliża się sobota, więc trza wypróbować 🙂

  3. [..YouTube..] Jestem ciekaw czy kurczak w całości nasmarowany tą marynatą i pieczony na obrotowym ruszcie, będzie równie dobry jak ten twój.
    Zbliża się sobota, więc trza wypróbować 🙂

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)