Grillowany kurczak sojowy przepis | Dorota Kamińska

Grillowany kurczak sojowy

Mięso z grilla przygotowuje się szybko – doprawione lub zamarynowane, wystarczy ułożyć na żeberkach grilla lub tacce i trzymać na ogniu, aż zmięknie w środku i zrumieni się z wierzchu. Grillowany kurczak sojowy należy do takich szybkich dań, a cały sekret jej brązowego koloru i nietypowego smaku tkwi w leżakowaniu w zalewie przygotowanej z sosu sojowego. Tak doprawione mięso można grillować nie tylko na imprezie w plenerze, ale również w domowym zaciszu, na specjalnej patelni.

Zobacz też: Więcej pomysłów na dania z grilla

Sojowy kurczak z grilla

Grillowany kurczak sojowy

Grillowany kurczak sojowy - przepis na szybki i smaczny obiad. Sojowy kurczak z grilla w marynacie z dodatkiem czosnku.
0 od 0
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 15 min
Razem: 20 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Azjatycka
Przepis na: grillowany kurczak sojowy
Liczba porcji: 2 osoby

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 pierś kurczaka (podwójna; pokrojona na mniejsze porcje)

Marynata

  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 1 łyżeczka skórki startej z cytryny lub pomarańczy (skórka wcześniej wyszorowana i sparzona)
  • ¼ szklanki sosu sojowego (w wersji bezglutenowej należy wykorzystać sos sojowy bezglutenowy)
  • ½ szklanki soku pomarańczowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Składniki marynaty mieszamy w misce.
  • Kurczaka zanurzamy w marynacie tak, żeby mięso mogło przejść nią ze wszystkich stron i odstawiamy do lodówki lub w inne chłodne miejsce na min. 2 godziny, a najlepiej na całą noc. W trakcie marynowania mięso można obracać w misce.
  • Na ok. 1 godzinę przed grillowaniem wyjmujemy mięso z lodówki. Układamy na żeberkach grilla lub na metalowej tacce do grillowania i grillujemy pod pokrywą grilla lub zawinięte w folię aluminiową przez ok. 10-15 minut, obracając w trakcie grillowania, żeby mięso upiekło się równomiernie ze wszystkich stron.Alternatywnie mięso można grillować na patelni do grillowania przez ok. 15 minut.
  • Pozostałą marynatę można zredukować na dużym ogniu i wykorzystać jako dodatkowy sos sojowy do kurczaka.
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Kurczak sojowy z grilla
Kurczak sojowy z grilla

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

9 komentarzy
  1. Na ruszcie, pieczonego w całości, można go dodatkowo polewać marynatą w trakcie pieczenia. Daj znać jak wyszło :).

  2. Jestem ciekaw czy kurczak w całości nasmarowany tą marynatą i pieczony na obrotowym ruszcie, będzie równie dobry jak ten twój.
    Zbliża się sobota, więc trza wypróbować 🙂

  3. [..YouTube..] Jestem ciekaw czy kurczak w całości nasmarowany tą marynatą i pieczony na obrotowym ruszcie, będzie równie dobry jak ten twój.
    Zbliża się sobota, więc trza wypróbować 🙂

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)