Ryż z truskawkami
Print Recipe
5 from 1 vote

Ryż z truskawkami

Ryż z truskawkami zapiekany pod chrupką bezą czyli pomysł na ryż z truskawkami w nieco innej formie. Prosty i tani obiad lubiany przez dzieci.
Prep Time10 mins
Cook Time50 mins
Total Time1 hr
Course: Danie główne
Cuisine: Polska
Keyword: ryż z truskawkami
Servings: 4 osoby
Calories: 569kcal
Author: Dorota Kamińska

Ingredients

Ryż z owocami

  • 2 szklanki ryżu
  • ½ kg truskawek umyte, osuszone, bez szypułek, pokrojone na kawałki lub zmiksowane w blenderze
  • 2 łyżki cukru można zastąpić miodem, syropem z agawy lub ksylitolem
  • masło
  • mleko

Beza

  • 2 białka jajek o temperaturze pokojowej
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1 szczypta soli

Instructions

  • Mleko z cukrem zagotowujemy i wsypujemy ryż. Powierzchnia mleka powinna znajdować się ok. 2-3 cm wyżej od powierzchni ryżu.
  • Na średnim ogniu, na małym palniku, pod przykryciem, gotujemy ryż przez ok. 40 minut. Mleko nie może się przypalić i wykipieć, powinno delikatnie bulgotać.
  • Krok opcjonalny. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie, cały czas ubijając, stopniowo dodajemy cukier.
  • Ugotowany ryż mieszamy z truskawkami i podajemy (w wersji bez bezy) lub zapiekamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem, przykryty masą bezową, w temperaturze 180 °C, ok. 30 minut.

Video

Notes

  1. Jak zrobić masło klarowane
  2. Piana z białek – jak ubić
W ten sam sposób, zastępując truskawki innymi owocami, można przygotować ryż z malinami, jagodami, bananem oraz jabłkiem czy gruszką, dodając do niego odrobinę cynamonu.
Przydatne poradniki:
  1. Piana z białek - jak ubić
  2. Truskawki - właściwości, walory, witaminy