Ryż z truskawkami

Bogactwo truskawek w sezonie daje możliwość eksperymentów z prostymi, klasycznymi potrawami, które, w połączeniu z truskawkowym smakiem, zyskają nowe oblicze. Ryż z truskawkami, który w najprostszej wersji można ugotować na wodzie lub, lepiej, na mleku, wymieszany ze zmiksowanymi truskawkami, jest szybkim i prostym do zrobienia, letnim obiadem lub kolacją. Znów przypomina mi się moje dzieciństwo, kiedy podawała nam go mama mojej koleżanki, zapraszając do wspólnego ucztowania wszystkie dzieci z podwórka.

Zobacz też: Więcej przepisów na tani obiad

To były piękne czasy wspólnych zabaw w chowanego i podchody, jedzenia truskawek prosto z pola i grania w piłkę na ulicy, chodzenia na trzepak i ćwiczenia gimnastyki akrobatycznej przed domem na ulicy. Nic dziwnego, że po tak wyczerpujących zabawach wszyscy pochłaniali ryż z truskawkami, aż uszy się trzęsły.

Dziś mam propozycję przygotowania ryżu z truskawkami w nieco zmodyfikowanej wersji. Ugotowany na mleku i wymieszany z pokrojonymi w kawałki truskawkami, zapiekany pod chrupką bezą, będzie jeszcze lepszym, wakacyjnym obiadem, który za kilkadziesiąt lat będą wspominać nasze dzieci.

Ryż z truskawkami
Przygotowanie
10 min
Czas gotowania
50 min
Całkowity czas
1 godz.
 
Ryż z truskawkami zapiekany pod chrupką bezą czyli pomysł na ryż z truskawkami w nieco innej formie. Prosty i tani obiad lubiany przez dzieci.
Danie: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: ryż z truskawkami
Liczba porcji: 4 osoby
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ryż z owocami
  • 2 szklanki ryżu
  • ½ kg truskawek (umyte, osuszone, bez szypułek, pokrojone na kawałki lub zmiksowane w blenderze)
  • 2 łyżki cukru (można zastąpić miodem, syropem z agawy lub ksylitolem)
  • masło
  • mleko
Beza
  • 2 białka jajek (o temperaturze pokojowej)
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1 szczypta soli

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Ryż z truskawkami - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady
  1. Jak zrobić masło klarowane
  2. Piana z białek – jak ubić

W ten sam sposób, zastępując truskawki innymi owocami, można przygotować ryż z malinami, jagodami, bananem oraz jabłkiem czy gruszką, dodając do niego odrobinę cynamonu.

Przydatne poradniki:

  1. Piana z białek - jak ubić
  2. Truskawki - właściwości, walory, witaminy
Ryż z truskawkami - Jak zrobić
  1. Mleko z cukrem zagotowujemy i wsypujemy ryż. Powierzchnia mleka powinna znajdować się ok. 2-3 cm wyżej od powierzchni ryżu.
  2. Na średnim ogniu, na małym palniku, pod przykryciem, gotujemy ryż przez ok. 40 minut. Mleko nie może się przypalić i wykipieć, powinno delikatnie bulgotać.
  3. Krok opcjonalny. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie, cały czas ubijając, stopniowo dodajemy cukier.
  4. Ugotowany ryż mieszamy z truskawkami i podajemy (w wersji bez bezy) lub zapiekamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem, przykryty masą bezową, w temperaturze 180 °C, ok. 30 minut.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Ryż z truskawkami
Ryż z truskawkami

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

7 komentarzy
  1. Ryżu w takiej postaci jeszcze nie jadłam, zwłaszcza z bezą na wierzchu. Jak byłam mała, to babcia robiła coś w rodzaju puddingu ryżowego z malinami, a raczej z musem malinowym z małymi kawałkami owoców. Do dziś jak mam ochotę na coś słodkiego, ale w miarę zdrowego to kupuję malinki świeże albo mrożone i syrop malinowy i robię ryż, albo kaszę manną.

  2. a jeżeli by nie było, jest koło rakunkowe – truskawki mrożone, albo przetwory (dżemy, ciastka, jogurty itp.:)

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)