Go Back
Print
Recipe Image
Notes
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Koreczki z cukinii
Niskokaloryczne, lekkostrawne, wegetariańskie koreczki cukiniowe czyli przepis na koreczki z cukinii z twarożkiem, cebulą, rukolą i kolorowym pieprzem.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
20
minutes
minutes
Cook Time:
10
minutes
minutes
Total Time:
30
minutes
minutes
Course:
Przekąska
Cuisine:
Europejska
Keyword:
koreczki z cukinią, koreczki z cukinii, ruloniki z cukinii
Servings:
24
sztuki
Calories:
47
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
2
niewielkie cukinie
12
listków
świeżej bazylii
24
listki
rukoli
72
ziarna
kolorowego pieprzu
1
cebula
200
g
twarożku kanapkowego
oliwa z oliwek
Instructions
Cukinię myję, odcinam końce, przekrawam na pół i kroję w podłużne, cienkie plastry (np. za pomocą krajarki do żółtego sera).
Każdy plasterek smaruję oliwą z oliwek i grilluję na suchej, teflonowej patelni lub patelni do grillowania.
Plasterki grillowanej cukinii posypuję drobno pokrojoną bazylią.
Dokładam całe listki rukoli, twarożek, po 3 ziarna pieprzu i ewentualnie posypuję delikatnie solą.
Zawijam ruloniki i wbijam w nie wykałaczki.
Video
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Notes
Koreczki z cukinii można podać na ciepło, zaraz po ugrillowaniu i zawinięciu, lub pozostawić do ostygnięcia. Są lekkie, niskokaloryczne i zdrowe.
Nutrition
Wielkość porcji:
1
sztuka
|
Kalorie:
47
kcal
|
Węglowodany:
3
g
|
Białko:
1
g
|
Tłuszcze:
3
g
|
Cholesterol:
1
mg
|
Sód:
33
mg
|
Potas:
120
mg
|
Błonnik:
1
g
|
Witamina A:
185
IU
|
Witamina C:
4.5
mg
|
Wapń:
30
mg
|
Żelazo:
0.5
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!